Zpět na: Odkazy

Recepty

Na základě četných přání (asi tak tři i dvě) zde jsou recepty na chutné krmě pojídané na našich společných obžčerstvovacích akcích. Pokud máte další typy (aby stránky byly zajímavější), posílejte. Po kliknutí v níže uvedeném seznamu se přesunete na daný recept. Za každým je pak odkaz Tisk na stránku vhodnou k tisku jednoho receptu na papír.

Hlavní jídla

Moučníky

Různé a ostatní

Chlebíčky



Hlavní jídla


 

Bulharské zelí

hlávka bílého zelí
cibule
česnek
olej
maso vepřové nebo kuřecí
rajský protlak, kečup
sůl, pepř, paprika, chili
ocet

Na pekáči osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a poté nasypeme nakrájené zelí, osolíme a podusíme až zesklovatí.
Na pánvi orestujeme na kostky nakrájené osolené a opepřené maso a vše v pekáči promícháme. Z octa, protlaku, kečupu, vody, papriky a chili vytvoříme zálivku, kterou nalejeme na směs a dáme do trouby zapéct asi na 1/2 hod.

Tisk


 

Hynkovo hnízdo

Popis je obrázkový a na samostatné stránce
 

 

Špekové knedlíky - Jana Táchová

8 ks housky,(400g)
200 g slaniny
4 ks vejce
0,5 l mléka
400 g hrubé mouky
sůl, uzené maso

Slaninu rozkrájíme na kostičky ,rozpečeme v troubě s nakrájeným uzeným masem a opečeme na tom nakrájenou žemli, také na kostičky
až je pěkně chroupavá, necháme zchladnout a polijeme mlékem s rozkvedlanými vejci , promícháme a až se všechno mléko vsákne,přimícháme mouku
a tvarujeme kulaté knedlíky, které také při formování obalujeme v hrubé mouce, aby se nám nelepily na ruce.
Vaříme ve vroucí vodě, 20 minut, po vyjmutí z vodní lázně rozkrojíme na polovinu, aby vypářily.


 


Moučníky


Opilé řezy

Těsto:
22 dkg másla
22 dkg cukru
6 vajec
2 lžíce kakaa
12dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
12dkg rozsekaných vlaš.ořechů
15 dkg krystalového cukru
2 cl rumu(cukr zalijeme rumem) - Cukru dávám méně.

Pečlivě smísíme máslo,cukr, žloutky, kakao, mouku a prášek do pečiva. Ze šesti bílků ušleháme sníh, smícháme s výše uvedenou hmotou, dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Horké řezy posypeme ořechy a polijeme cukrem s rumem a hned polijeme čokoládovou polevu(čokoláda na vaření smíchaná s tukem).

Tisk

 


Pražská brusle

20 dkg másla
16 dkg cukr písek
50 dkg polohrubé mouky
3 vejce
1 prášek do pečiva
vše propracovat, vyválet 2 placky a upéct v horké troubě
plech hodně vymazat a po upečení jednu placku opatrně ještě teplou podebrat obracečkou, a nechat na plechu,aby se nám nepřilepila po vychladnutí na plech tu použijeme jako vrchní část.
krém:
1 l mléka
10dkg cukru
1 vanilkový cukr
25 dkg másla
2 lžíce hrubé mouky
2 vanilkové pudinky
4 lžíce rumu
všechno smícháme a dáme vařit-za stálého míchání, kostka másla se postupně rozpustí
po zhoustnutí a provaření odstavíme a přidáme teprve rum.Obě upečené placky pocákáme rumem a ještě horký krém nalijeme na plech s plackou, kterou jsme nepodbírali obracečkou. Přikryjeme druhou.
Poleva:
25 dkg cukr moučka
3 lžíce citronové šťávy
trochu rumu
3 lžíce horké vody
vše utřeme do hladka a potřeme buchtu a ještě na mokrou polevu nacákáme čokoládovou polevou (nejvíce vhodná je poleva v sáčku) příčně slabé proužky a příborovým nožem bruslíme napříč tam a zpět a vytvoříme mramor.

Tisk

ta bližší část je brusle


Medové řezy II

500 g hladné mouky
4 lžíce medu
100 g másla
150 g pískového cukru
2 vejce
l lžička amonia
2-3 lžíce mléka
do kastrolku dáme med, tuk, pískový cukr, 3 lžíce mléka a necháme rozpustit.
Do mísy dáme hladkou mouku, amonium,(místo amonia používám jedlou sodu) A dvě vejce a vlijeme rozpuštěnou směs (pozor aby nebyla moc horká, srazila by vejce) a lžící nebo vařečkou zamícháme těsto až je pěkně homogenní. Necháme cca 30 minut odstát- nelepí se.

Na dobře vymazané plechy přeneseme placky,(máme dvě placky ) které vyválíme na igelitovém sáčku na vále.Pečeme v nejvíc vyhřáté troubě cca 8 minut , než zrůžoví .Může se stát, že bude placka dělat bubliny, tak je ještě předtím než je vyndáme z trouby propíchneme, aby placka zůstala pěkně rovná.

Krém:1/2 l mléka, 4 lžíce maizeny, 2 žloutky, sáček vanilkového cukru, uvaříme ve vodní lázni, (já to vařím bez vodní lázně)
Mícháme do vychladnutí a potom zašleháme do 250g másla a 150g moučkového cukru, rum dle chuti.

Vychladlé placky pokropíme rumem (podle chuti nebo přiměřeně) jednu placku natřeme zavařeninou, druhou placku natřeme krémem a přiklopíme . Rukou pěkně vrchní placku přitlačit ke krému

Polijeme rumovou polevou. 200 g moučkového cukru, 3 lžíce vroucího mléka a 3 lžíce rumu
Polevu nejlépe rozetřít nožem.

Nechat 24 hodin rozležet v chladnu a pak přeji dobrou chuť. Nesní-li se řezy do 48hodin, potom jsou bez KONKURENCE !!!

Tu placku, kterou si vyberu že bude na řezech jako vrchní, tak ji obracečkou podeberu po vyndání z trouby ,aby se nepřilepila k plechu. Po vychladnutí se totiž láme.

Tisk

ta vzdálenější část jsou řezy


Křehké jablečné řezy Lucie a Michal

300 g hl. mouky
80 g cukru
100 g tuku
1 kostka droždí
3 lžíce mléka
1 vejce
citronová kůra, vanilka
Na vál nasypeme mouku s cukrem, do důlku rozdrobíme droždí, klepneme vejce a přidáme mléko a na kousky nakrájený tuk. Vše zpracujeme. Hotové těsto rozdělíme na půlky a každou vyválíme na velikost plechu. Na vymazaný plech položíme plát těsta, poklademe nastrouhanými jablky, osladíme, oskořicujeme, přidáme rozinky a ořechy a uzavřeme druhým plátem, který po stranách zamáčkneme. Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Připravené řezy necháme před upečením 50 minut odpočívat, poté upečeme při cca 160°C asi 35-40 minut.

A ještě k tomu názvu: Těmito řezy jsme přivítali první Češku a první pár, který objel svět na kole. Protože jim chutnaly, dostaly jejich jméno.
Tisk
 

Dunajské řezy

250 g tuku
170 cukru
4 vejce
300 hl. mouky
1 pr do peč.
mléko
3 lžičky kakaa
cukr+tuk+žloutky utřít
přidat mouku, prášek do peč. a trochu mléka nakonec sníh, půlku nalít na plech, do druhé půlky kakao
před vložením do trouby poklást čtvrtkami meruněk. Po vychladnutí potřít krémem, nejlépe vanilkový krém v prášku, nahoru čokoládovou polevu. Pokud se chcete rozšoupnout je zde původní recept na krém: 1 máslo, 1 vařený vanilk. puding, 5 lžic cukru
Tisk

Hraběnčiny řezy - Janina specialita
4 žloutky
1 hera
150 g cukru
utřít
400 g polohr. mouky
1 pr.do peč.

1/3 těsta do mrazáku
2/3 těsta namačkat na plech, posypat rozinkami, ořechy a poklást strouhanými jablky
z bílků sníh + 150 g cukru rozetřít nahoru a zbylé těsto nastrouhat
Tisk

Ovesné koláčky

100 g tuku
100 cukru
1 vejce
100 hl. mouky
100 ovesných vloček
1 lžička pr. do peč.
1/2 lžičky skořice
1 lžíce kokosové moučky
marmeláda

těsto spojit dohromady, vytvořit kuličky na plech, obrácenou vařečkou udělat důlek do něj tuhou marmeládu a v mírně vyhřáté troubě upéct

varianta bez marmošky:
místo skořice a kokosové moučky jsem přidala do těsta strouhané ořechy, kakao a rozinky, udělala kuličky a upekla.
Tisk

Medové řezy I-starý recept mojí mamky, který jsem naposledy dělala tuším v roce 1986
150 g cukru
30 g tuku
450 g hl. mouky
1 vejce
2 lžíce medu
3 lžíce mléka
1 lžička sody
vše na vále spojíme v těsto, které rozdělíme na třetiny, z každé vyválíme placku a na dobře vymazaném plechu upečeme. Hotové placky spojíme krémem dle chuti. Já jsem použila čokoládový krém vitana a placku jsem předem namazala rybízovou marmeládou. Spojené placky polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Tisk

Tvarohový mazanec
150 g tuku
150g cukru
2 vejce
utřít
1 tvaroh
vanilk. cukr
citr. kůra
5 lžic mléka
1 lžíce rumu
1/2 kg hl. mouky
2 prášky do pečiva
sůl
rozinky, mandle, ořechy, kandované ovoce (vyber dle chuti a stavu zásob)
hotové těsto rozděl na dva bochánky a upeč na vymazaném plechu.
Tisk

EIERSCHEKE
15 dg polohrubé mouky
6 dg cukru
6 dg tuku
1 vejce

1/2 kg tvarohu
15 dg cukru
l vanilkový cukr
1 lžíce /polévková/ pudinkového prášku
1 vejce

1 vanilkový pudink
1/2 l mléka
20 dg másla /perly?/ - necháme rozpustit v teplém pudinku.
4 žloutky
4 bílky opatrně vmíchat

Poznámka: Troubu mírně předehřejeme, stáhneme na minimum a pečeme zvolna 1 až 1 1/2 hodiny
Tisk

Medový závin s povidly

Těsto:
15 dkg cukru moučka + vanilkový cukr
2 lžíce medu
15 dkg tuku (máslo nebo Hera)
1 vejce
vše utřít a přidat:
32 dkg hladké mouky
1 lžička sody nebo ½ pr.do.peč.
1 lžička skořice
Náplň:
švestková povidla
rum
5-10 dkg kokosu dle hustoty
rum
vše utřít
sekané ořechy
Příprava těsta:
Třeme cukr+med+tuk, přidáme vejce a rozetřeme, pak přidáme mouku smíchanou se sodou a skořicí - vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice. Připravíme si náplň. Pak těsto rozválíme na ½ cm plát, natřeme náplň, posypeme sekanými ořechy a zabalíme. Potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna upečeme.
Příprava náplně:
Rozmícháme povidla s rumem (dle vlastní chuti) a zahustíme kokosem.
Tisk
 

Banánová buchta aneb Mufiny- Marcela

Ingredience

 2 hrnky hladké mouky
 1 hrnek cukru krupice
 ½ lžičky jedlé sody
 1 prášek do pečiva
 ¼ lžičky soli
 ¼ lžičky skořice
 1/8 lžičky muškátového oříšku
 2 vajíčka
 4 banány
 100 g másla
 ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
 papírové košíčky
Postup:
V jedné míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka a rozehřáté máslo a pomalu přisypáváme moučnou „směsku“, nakonec přidáme nasekané ořechy.
Na plech vyskládáme papírové košíčky, vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Košíčky naplníme těstem asi do ½ až 1/3 a pečeme v předehřáté troubě při 180C asi 30 minut.

Harlekýn dort - Libuška
(dort jubilantů - závěr sezony 2015)

13 dkg másla
10 dkg cukru (písek)
ušlehat pak přidat
4 žloutky
3 dkg holandského kakaa
1/2 balíčku vanilkového cukru
5 dkg hladké mouky
5 dkg hrubé mouky
špetka prášku do pečiva
nakonec 4 ušlehané bílky
 


Krémy
čokoládový: nešlehané dvě šlehačky + 6 dkg hořké čokolády na vaření přivedeme do varu (necháme trošku povařit) a necháme vychladnout 24 hod.
vanilkový: nešlehané dvě šlehačky + 1 vanilkový cukr přivedeme do varu (necháme trošku povařit) a necháme 24 hod. vychladit.
Před zdobením dobře(!!) ušlehat.
 

Ořechový koláč - Hana
(Hnízdo 2016)

3 hrnky polohrubé mouky
1 prdopeč
2 hrnky cukru
2 hrnky mletých ořechů
3 hrnky podmáslí
2 lžíce kakaa
1 vejce

Postup:
Smíchat, upéct.

Poleva - 1 čokoládu na vaření rozpustit, přidat malou zakysanou smetanu.

 

Ořechový dort - Laďka
(Hnízdo 2017)

4 vejce
30 dkg cukru moučka
10 lžic studené vody
20 dkg hrubé mouky
10 dkg strouhaných vlašských ořechů
citr.kůra
1/2 prdopeč

Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Pak přidáme vodu a mouku s prdopeč.a citrónovou kůrou.
Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.

Dort pečeme velmi zvolna až 3/4 hod. předehřejeme troubu na cca 180°C, pak stáhneme.Druhý den ho rozřízneme a plníme krémem.
Krém:
16 dkg moučkového cukru
3-4 žloutky
1 máslo
trochu vanilkového cukru
 

Meruňkový koleáč s tvarozem Elena - Marcela
(Hnízdo/Ledce 2022)

350g pol.mouky
150g cukru (krupice
1 prášek do pečiva
citr.kůra
2 vejce
1/4 l mléko
1/8 l olej
rum (množství Marcela neurčila, takže podle chuti)
máslo (na drobení)

Postup:
do 1 tvarohu z krabičky přidat trochu cukru a rum
těsto poklást meruňkami->tvaroh->drobení (cukr, mouka, máslo)


Různé a ostatní

Hubník- Standa Gába
50 g míchaných sušených hub
6 žemlí z minulého dne
1/4 l mléka
50 g hrubé krupice
2-3 vejce
60 g sádla,
1 cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
majoránka.

Houby den předem namočíme a v téže vodě uvaříme do měka. Žemle nakrájíme na plátky, zalijeme mlékem, přidáme krupici, celá vejce a necháme nabobtnat.
Potom přidáme nadrobno nasekané houby. Na části sádla zpěníme cibulku, česnek utřený se solí a kořením.
Promícháme a dle potřeby zředíme vývarem z hub. Řidší těsto nalijeme do pekáče s rozehřátým sádlem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova a křupava.
Před dopečením můžeme povrch pokapat čerstvým máslem.
Tisk

ŽAMPIONOVO- ZELNÁ DOBRUTKA - Mirka
(mnohými ochutnáno na Babím Hopu -2015)

Nakrájené hlávkové zelí podusíte jako obvykle.
Nakrájené, osolené a okmínované žampióny podusíte na cibulce(stejně jako jiné houby).
Přímo k žampiónům můžete přidat slaninu nebo uzené nebo klobásu, dle toho co máte rádi
a společně podusit nebo zvlášť(já dávám hodně cibulky).
Když je vše hotové, všechno smíchám do jednoho hrnce, trochu opepřím
a přidám kysanou smetanu případně sladkou papriku.
Podávám teplé s pečivem.

Zabijačková buchta od Marcelky
(na jitrnice a prejt)

1 kg polohrubé mouky
1/2 kg hl. mouky
trochu soli
1 kostka droždí
zalévat vlažnou vodou
vypracovat těsto, aby se nelepilo, vložit do vymazaného vysokého pekáče a péci v předehřáté troubě na 180°C

tato 1 dávka stačí na jitrnice a prejt z 1 prasečí hlavy
2 dávky =1 prasečí hlava + přední nohy / plecko/
3 dávky = 1 prasečí hlava + 2 přední nohy
 

Paštika Jany Hubkové

Na oleji pomíchám nakrájené dvě větší cibule, přidám trochu na kostičky nakrájené anglické slaniny a na tom podusím kuřecí játra ze dvou balení. Když jsou opečené ze všech stran, zaleju červeným vínem, tak asi 4 dcl, vhodím trochu čerstvého rozmarýnu, dle chuti nějaké ostřejší koření, podle toho, k jaké příležitosti se bude podávat, osolím, opepřím. Víno se nechá odpařit, zbytek můžete zvolna popíjet nebo ještě přilít na játra.
Trochu vychlazená játra přenesu do mixéru a všechno umixuji, vzniklou hustou hmotu přendám zpět na původní pánev nebo do kastrolu, zaleju šlehačkou 250ml a ještě chvíli prohřeji, aby se spojilo.
Přidala jsem trochu másla, na cibulce osmažené drobné kostičky anglické slaniny kvůli mozaice a libovolně brusinky a nasekané mandle. Na dno krabičky nebo srnčího hřbetu jsem dala potravinářskou folii a na to navrstvila hmotu, kterou nechala v lednici do druhého dne.
Poznámka Hynka: Pokud chcete mít hříšný chuťový zážitek, doporučuji konzumovat jen lžičkou bez chleba s červeným vínem výrazné kořenné chuti.
 

Cibulový koláč Líby

Na oleji orestujeme 5 velkých cibulí nakrájených na půl-kolečka (cibule na půl a pak na kolečka) k tomu přidáme 20 - 40 dkg uzeného masa nebo slaniny
V míse smícháme 3 vejce, zakysanou smetanu, 20 dg strouhaného sýra a koření které máme rádi.
Listové těsto do kterého přidám 1/2 prášku do pečiva propracuji a roztáhnu na plech nebo kulatou formu "koláč"
Na těsto přidám vychladlou hmotu z uzeniny cibule smetany a sýra.
Pečeme cca 30 min. na 170 C

 

Lák na okurky a jinou zeleninu - Jana T.

3,75 l studenévody 1,25 l octa 0,40 dkg cukru 0,09 dkg soli necháme přejít varem a do sklenic s okurkami vložíme několik koleček mrkve, křen, cibuli,kopr, 1 bobkový list, 5 koleček celého pepře, 3 kolečka nového koření, 1 lžičku hořčičného semínka a zaléváme, zavařujeme 20 minut na 80 stupňů.
Na červenou řepu kmín a lák a tak podobně, dle Vaší fantazie

 

Špenátová roláda - Irinka

Špenátový protlak (rozmrazit na cedníku, vymačkat vodu), 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, trochu oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Náplň: 300 g čerstvého sýra, malý svazek pažitky, 6 sušených rajčat v oleji, stroužek česneku, ½ citronu, sůl, pepř. Občas dělám náplň z pomazánkového másla, sýra a dochutím česnekem a čerstvou paprikou.

Špenát rozmíchejte se žloutky, přimíchejte mouku a opatrně ušlehaný bílek, dochutíme soli, pepřem a muškátovým oříškem. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a při 200° pečte asi 10-15 min. Ihned po upečení otočte na utěrku a sloupněte pečicí papír. Vychladlou roládu potřete a zarolujte a krájejte na plátky.

 

Zelný salát se sýrem -Hana V

½ hlávky zelí nakrájet na drobno a povařit cca 5 minut a nechat vychladnout
2 jablka
1 cibule
100 g nivy
2 stroužky česneku
šťáva z citronu
200 g bílý jogurt nebo zakysanka
 

 

 

Salát ze sojových bobů -Hana V.

sojové boby namočit 24 hod a následně 2-3 hod. vařit a nechat vychladnout
cibuli a kyselou okurku nakrájet na kolečka
smíchat citrónovou šťávu, sojovku a med
osolit
spojit jogurtem případně trochu majolky
 

 

Slaný koláč K2

Ochutnali jsme jej na závěru sezony 2016. Karel poslal recept jako obrázek. Klikněte tedy na  níže uvedené odkazy. Podobné recepty najdete hledáním slov Quiche Lorraine.

Návod1

Návod2

 

Polévka Slunce podzimního stolu dle LN

1 lžíce másla
1 šalotka nebo cibule
1 střední (máslová) dýně bez jádra s pecičkami, oloupaná,  na kostky nakrájená
1 střední jablko oloupané, na kostky nakrájené
1 lžička soli, pepř, 1/4 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku
1 litr vývaru
1 dcl sladké smetany

Na servírování
1 jablko
3 lžíce másla
něco na ozdobu, možno i lískové ořechy strouhané na tenké plátky

Zpěňte cibulku na másle. Přidejte koření, sůl, dýni a jablko na zalijte vývarem. Pomalu přiveďte k varu a nechte jemně táhnout, dokud nebudou dýně a jablko měkké. Rozmixujte polévku na pyré, přidejte smetanu, osolte opepřete.
Zbývající 3 lžíce másla zahřívejte na pánvi, až začne lehce hnědnout a získá oříškovou vůni. Jablko nakrájejte na tenké (!!) plátky a pomalu smažte na másle, okraje by měly být zlaté a křupavé.

Fotonávod zde.