Bulharské zelí
hlávka bílého zelí cibule česnek olej maso vepřové nebo kuřecí rajský protlak, kečup sůl, pepř, paprika, chili ocet Na pekáči osmahneme nakrájenou cibuli a česnek a poté nasypeme nakrájené zelí, osolíme a podusíme až zesklovatí. Na pánvi orestujeme na kostky nakrájené osolené a opepřené maso a vše v pekáči promícháme. Z octa, protlaku, kečupu, vody, papriky a chili vytvoříme zálivku, kterou nalejeme na směs a dáme do trouby zapéct asi na 1/2 hod. Tisk |
Hynkovo hnízdo
Popis je obrázkový a na
samostatné stránce |
Špekové knedlíky - Jana Táchová
8 ks housky,(400g) |
Těsto: 22 dkg másla 22 dkg cukru 6 vajec 2 lžíce kakaa 12dkg polohrubé mouky 1/2 prášku do pečiva 12dkg rozsekaných vlaš.ořechů 15 dkg krystalového cukru 2 cl rumu(cukr zalijeme rumem) - Cukru dávám méně. Pečlivě smísíme máslo,cukr, žloutky, kakao, mouku a prášek do pečiva. Ze šesti bílků ušleháme sníh, smícháme s výše uvedenou hmotou, dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme. Horké řezy posypeme ořechy a polijeme cukrem s rumem a hned polijeme čokoládovou polevu(čokoláda na vaření smíchaná s tukem). Tisk |
|
20 dkg másla 16 dkg cukr písek 50 dkg polohrubé mouky 3 vejce 1 prášek do pečiva vše propracovat, vyválet 2 placky a upéct v horké troubě plech hodně vymazat a po upečení jednu placku opatrně ještě teplou podebrat obracečkou, a nechat na plechu,aby se nám nepřilepila po vychladnutí na plech tu použijeme jako vrchní část. krém: 1 l mléka 10dkg cukru 1 vanilkový cukr 25 dkg másla 2 lžíce hrubé mouky 2 vanilkové pudinky 4 lžíce rumu všechno smícháme a dáme vařit-za stálého míchání, kostka másla se postupně rozpustí po zhoustnutí a provaření odstavíme a přidáme teprve rum.Obě upečené placky pocákáme rumem a ještě horký krém nalijeme na plech s plackou, kterou jsme nepodbírali obracečkou. Přikryjeme druhou. Poleva: 25 dkg cukr moučka 3 lžíce citronové šťávy trochu rumu 3 lžíce horké vody vše utřeme do hladka a potřeme buchtu a ještě na mokrou polevu nacákáme čokoládovou polevou (nejvíce vhodná je poleva v sáčku) příčně slabé proužky a příborovým nožem bruslíme napříč tam a zpět a vytvoříme mramor. Tisk |
ta bližší část je brusle |
Medové řezy II
500 g hladné mouky 4 lžíce medu 100 g másla 150 g pískového cukru 2 vejce l lžička amonia 2-3 lžíce mléka do kastrolku dáme med, tuk, pískový cukr, 3 lžíce mléka a necháme rozpustit. Do mísy dáme hladkou mouku, amonium,(místo amonia používám jedlou sodu) A dvě vejce a vlijeme rozpuštěnou směs (pozor aby nebyla moc horká, srazila by vejce) a lžící nebo vařečkou zamícháme těsto až je pěkně homogenní. Necháme cca 30 minut odstát- nelepí se. Na dobře vymazané plechy přeneseme placky,(máme dvě placky ) které vyválíme na igelitovém sáčku na vále.Pečeme v nejvíc vyhřáté troubě cca 8 minut , než zrůžoví .Může se stát, že bude placka dělat bubliny, tak je ještě předtím než je vyndáme z trouby propíchneme, aby placka zůstala pěkně rovná. Krém:1/2 l mléka, 4 lžíce maizeny, 2 žloutky, sáček vanilkového cukru, uvaříme ve vodní lázni, (já to vařím bez vodní lázně) Mícháme do vychladnutí a potom zašleháme do 250g másla a 150g moučkového cukru, rum dle chuti. Vychladlé placky pokropíme rumem (podle chuti nebo přiměřeně) jednu placku natřeme zavařeninou, druhou placku natřeme krémem a přiklopíme . Rukou pěkně vrchní placku přitlačit ke krému Polijeme rumovou polevou. 200 g moučkového cukru, 3 lžíce vroucího mléka a 3 lžíce rumu Polevu nejlépe rozetřít nožem. Nechat 24 hodin rozležet v chladnu a pak přeji dobrou chuť. Nesní-li se řezy do 48hodin, potom jsou bez KONKURENCE !!! Tu placku, kterou si vyberu že bude na řezech jako vrchní, tak ji obracečkou podeberu po vyndání z trouby ,aby se nepřilepila k plechu. Po vychladnutí se totiž láme. Tisk |
ta vzdálenější část jsou řezy |
Křehké jablečné řezy Lucie a Michal
300 g hl. mouky 80 g cukru 100 g tuku 1 kostka droždí 3 lžíce mléka 1 vejce citronová kůra, vanilka Na vál nasypeme mouku s cukrem, do důlku rozdrobíme droždí, klepneme vejce a přidáme mléko a na kousky nakrájený tuk. Vše zpracujeme. Hotové těsto rozdělíme na půlky a každou vyválíme na velikost plechu. Na vymazaný plech položíme plát těsta, poklademe nastrouhanými jablky, osladíme, oskořicujeme, přidáme rozinky a ořechy a uzavřeme druhým plátem, který po stranách zamáčkneme. Povrch můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Připravené řezy necháme před upečením 50 minut odpočívat, poté upečeme při cca 160°C asi 35-40 minut. A ještě k tomu názvu: Těmito řezy jsme přivítali první Češku a první pár, který objel svět na kole. Protože jim chutnaly, dostaly jejich jméno. Tisk |
250 g tuku 170 cukru 4 vejce 300 hl. mouky 1 pr do peč. mléko 3 lžičky kakaa cukr+tuk+žloutky utřít přidat mouku, prášek do peč. a trochu mléka nakonec sníh, půlku nalít na plech, do druhé půlky kakao před vložením do trouby poklást čtvrtkami meruněk. Po vychladnutí potřít krémem, nejlépe vanilkový krém v prášku, nahoru čokoládovou polevu. Pokud se chcete rozšoupnout je zde původní recept na krém: 1 máslo, 1 vařený vanilk. puding, 5 lžic cukru Tisk |
100 g tuku 100 cukru 1 vejce 100 hl. mouky 100 ovesných vloček 1 lžička pr. do peč. 1/2 lžičky skořice 1 lžíce kokosové moučky marmeláda těsto spojit dohromady, vytvořit kuličky na plech, obrácenou vařečkou udělat důlek do něj tuhou marmeládu a v mírně vyhřáté troubě upéct varianta bez marmošky: místo skořice a kokosové moučky jsem přidala do těsta strouhané ořechy, kakao a rozinky, udělala kuličky a upekla. Tisk |
15 dg polohrubé mouky 6 dg cukru 6 dg tuku 1 vejce 1/2 kg tvarohu 15 dg cukru l vanilkový cukr 1 lžíce /polévková/ pudinkového prášku 1 vejce 1 vanilkový pudink 1/2 l mléka 20 dg másla /perly?/ - necháme rozpustit v teplém pudinku. 4 žloutky 4 bílky opatrně vmíchat Poznámka: Troubu mírně předehřejeme, stáhneme na minimum a pečeme zvolna 1 až 1 1/2 hodiny Tisk |
Banánová buchta aneb Mufiny- Marcela
Ingredience
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
½ lžičky jedlé sody
1 prášek do pečiva
¼ lžičky soli
¼ lžičky skořice
1/8 lžičky muškátového oříšku
2 vajíčka
4 banány
100 g másla
½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
papírové košíčky
Postup:
V jedné míse smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, skořici a
muškátový oříšek. V druhé misce rozmixujeme banány, vajíčka a rozehřáté máslo a
pomalu přisypáváme moučnou „směsku“, nakonec přidáme nasekané ořechy.
Na plech vyskládáme papírové košíčky, vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Košíčky naplníme těstem asi do ½ až 1/3 a pečeme v předehřáté troubě při 180C
asi 30 minut.
Harlekýn dort - Libuška
(dort jubilantů - závěr sezony 2015)
13 dkg másla
10 dkg cukru (písek)
ušlehat pak přidat
4 žloutky
3 dkg holandského kakaa
1/2 balíčku vanilkového cukru
5 dkg hladké mouky
5 dkg hrubé mouky
špetka prášku do pečiva
nakonec 4 ušlehané bílky
Krémy
čokoládový: nešlehané dvě šlehačky + 6 dkg hořké čokolády na vaření přivedeme do
varu (necháme trošku povařit) a necháme vychladnout 24 hod.
vanilkový: nešlehané dvě šlehačky + 1 vanilkový cukr přivedeme do varu (necháme
trošku povařit) a necháme 24 hod. vychladit.
Před zdobením dobře(!!) ušlehat.
Ořechový koláč - Hana
(Hnízdo 2016)
3 hrnky polohrubé mouky
1 prdopeč
2 hrnky cukru
2 hrnky mletých ořechů
3 hrnky podmáslí
2 lžíce kakaa
1 vejce
Postup:
Smíchat, upéct.
Poleva - 1 čokoládu na vaření rozpustit, přidat malou zakysanou smetanu.
Ořechový dort - Laďka
(Hnízdo 2017)
4 vejce
30 dkg cukru moučka
10 lžic studené vody
20 dkg hrubé mouky
10 dkg strouhaných vlašských ořechů
citr.kůra
1/2 prdopeč
Postup:
Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Pak přidáme vodu a mouku s prdopeč.a citrónovou
kůrou.
Nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.
Dort pečeme velmi zvolna až 3/4 hod. předehřejeme troubu na cca 180°C, pak
stáhneme.Druhý den ho rozřízneme a plníme krémem.
Krém:
16 dkg moučkového cukru
3-4 žloutky
1 máslo
trochu vanilkového cukru
Meruňkový koleáč s tvarozem Elena - Marcela
(Hnízdo/Ledce 2022)
350g pol.mouky
150g cukru (krupice
1 prášek do pečiva
citr.kůra
2 vejce
1/4 l mléko
1/8 l olej
rum (množství Marcela neurčila, takže podle chuti)
máslo (na drobení)
Postup:
do 1 tvarohu z krabičky přidat trochu cukru a rum
těsto poklást meruňkami->tvaroh->drobení (cukr, mouka, máslo)
Hubník- Standa Gába
50 g míchaných sušených hub
6 žemlí z minulého dne
1/4 l mléka
50 g hrubé krupice
2-3 vejce
60 g sádla,
1 cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
majoránka.
Houby den předem namočíme a v téže vodě uvaříme do měka. Žemle nakrájíme na
plátky, zalijeme mlékem, přidáme krupici, celá vejce a necháme nabobtnat.
Potom přidáme nadrobno nasekané houby. Na části sádla zpěníme cibulku, česnek
utřený se solí a kořením.
Promícháme a dle potřeby zředíme vývarem z hub. Řidší těsto nalijeme do pekáče s
rozehřátým sádlem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova a křupava.
Před dopečením můžeme povrch pokapat čerstvým máslem.
Tisk
ŽAMPIONOVO- ZELNÁ DOBRUTKA - Mirka
(mnohými ochutnáno na Babím Hopu -2015)
Nakrájené hlávkové zelí podusíte jako obvykle.
Nakrájené, osolené a okmínované žampióny podusíte na cibulce(stejně jako jiné
houby).
Přímo k žampiónům můžete přidat slaninu nebo uzené nebo klobásu, dle toho co
máte rádi
a společně podusit nebo zvlášť(já dávám hodně cibulky).
Když je vše hotové, všechno smíchám do jednoho hrnce, trochu opepřím
a přidám kysanou smetanu případně sladkou papriku.
Podávám teplé s pečivem.
Zabijačková buchta od Marcelky 1 kg polohrubé mouky |
Na oleji pomíchám nakrájené dvě větší cibule, přidám trochu na kostičky
nakrájené anglické slaniny a na tom podusím kuřecí játra ze dvou balení. Když
jsou opečené ze všech stran, zaleju červeným vínem, tak asi 4 dcl, vhodím trochu
čerstvého rozmarýnu, dle chuti nějaké ostřejší koření, podle toho, k jaké
příležitosti se bude podávat, osolím, opepřím. Víno se nechá odpařit, zbytek
můžete zvolna popíjet nebo ještě přilít na játra. |
Cibulový koláč Líby Na oleji orestujeme 5 velkých cibulí nakrájených na půl-kolečka (cibule na
půl a pak na kolečka) k tomu přidáme 20 - 40 dkg uzeného masa nebo slaniny |
Lák na okurky a jinou zeleninu - Jana T.
3,75 l studenévody
1,25 l octa
0,40 dkg cukru
0,09 dkg soli
necháme přejít varem a do sklenic s okurkami vložíme několik koleček mrkve, křen, cibuli,kopr, 1 bobkový list, 5 koleček celého pepře, 3 kolečka nového koření, 1 lžičku hořčičného semínka a zaléváme, zavařujeme 20 minut na 80 stupňů. |
Špenátová roláda - Irinka Špenátový protlak (rozmrazit na cedníku, vymačkat vodu), 3 vejce, 3 lžíce hrubé mouky, trochu oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek. Náplň: 300 g čerstvého sýra, malý svazek pažitky, 6 sušených rajčat v oleji, stroužek česneku, ½ citronu, sůl, pepř. Občas dělám náplň z pomazánkového másla, sýra a dochutím česnekem a čerstvou paprikou.
|
Zelný salát se sýrem -Hana V
½ hlávky zelí nakrájet na drobno a povařit cca 5 minut a nechat vychladnout |
Salát ze sojových bobů -Hana V. sojové boby namočit 24 hod a následně 2-3 hod. vařit a nechat vychladnout cibuli a kyselou okurku nakrájet na kolečka smíchat citrónovou šťávu, sojovku a med osolit spojit jogurtem případně trochu majolky |
Slaný koláč K2 Ochutnali jsme jej na závěru sezony 2016. Karel poslal recept jako obrázek. Klikněte tedy na níže uvedené odkazy. Podobné recepty najdete hledáním slov Quiche Lorraine. Návod1 Návod2 |
Polévka Slunce podzimního stolu dle
LN 1 lžíce másla 1 šalotka nebo cibule 1 střední (máslová) dýně bez jádra s pecičkami, oloupaná, na kostky nakrájená 1 střední jablko oloupané, na kostky nakrájené 1 lžička soli, pepř, 1/4 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku 1 litr vývaru 1 dcl sladké smetany Na servírování 1 jablko 3 lžíce másla něco na ozdobu, možno i lískové ořechy strouhané na tenké plátky Zpěňte
cibulku na másle. Přidejte koření, sůl, dýni a jablko na zalijte vývarem.
Pomalu přiveďte k varu a nechte jemně táhnout, dokud nebudou dýně a jablko
měkké. Rozmixujte polévku na pyré, přidejte smetanu, osolte opepřete. |