Maďarskem podél hranic ČSR
Michalovce-Bratislava

7.6.-16.6. 2024
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Více foto Hynek
Interaktivní mapa

Objíždíme Československo vnějškem. V roce 2022 jsme jeli Polskem od Žitavy do Ostravy, pak v roce 2023 od Ostravy do Humenného. V roce 2024 jsme vynechali Ukrajinu a od Michalovců, kam nás dovezl vlak, jsme jeli Maďarskem do Bratislavy.
 
Trasu vytyčila Hana, stejně tak zakoupila jízdenky, to je teď její nový koníček, užije si u toho hodně zábavy a také já se pobavím jejím komentáři při nákupu přes počítač. Změnou oproti předchozím letům je to, že občas dokonce i ČD pochválí!

Když do Maďarska, tak za jídlem, to bylo také součástí plánu ochutnávek:
1. Guláš, král mezi jídly
2. Halászlé. Tato polévka se vaří ze směsi ryb, nejčastěji sumců a kaprů, a zeleniny (cibule, brambory, rajčata) a pálivé papriky
3. Jókai bableves., polévku z fazolí, další zeleniny, uzeného masa a zakysané smetany
4. Pravý maďarský langoš
5. Libamáj - delikatesa z přetučněných kachních jater
6. Perkelt (pörkölt)
7. kuře na paprice
8. Plněné papriky (töltött paprika) a zelné listy (töltött káposzta) podávané v husté omáčce a s bramborem
Tučně označená jídla jsme měli, ale kvalita nás neuchvátila.

Plán ubytování byl zaměřen na kempy občas ubytování přes booking.com.  Realita byla jiná, ale o tom dále. Od ubytovatelů přišly 2 zprávy, za pomlčkou překlad translátoru:
Jó rendben várjuk önöket - Těšíme se na Vás v pořádku
Rendben! - OK
No to jsem na tu komunikaci zvědav. Translator si užije, ještě že guláš se řekne stejně. Během cesty jsem si psal deníček na telefonu, využiji tedy tyto zápisky.

 

Čtvrtek 6.6.
Když už máme vše sbalené a připravené, Hana při brouzdání na internetu zjišťuje, že v Pardubicích došlo k železničnímu neštěstí a náš vlak, do kterého nastupujeme v Kolíně a kde chceme nechat auto, bude odkloněn nebo nahrazen autobusovou dopravou.
Dalším šetřením zjišťujeme, že vlak přes Kolín nejede a cestující budou převáženi busem do Velkého Oseka! Rozhodujeme se tedy jet rovnou do Velkého Oseka a tam nechat někde auto.
U nádraží je taková divná ubytovna a tak raději parkuji dál v běžné zástavbě.

Na nádraží není večerní klid, parta opilců je hlučná. Po jejich odjezdu, z jiného vlaku vylétá hůlka a pak batoh a pak chlap. Průvodčí vyloučil totiž opilce tak zlitého, že padal do kolejiště. Po jeho telefonování na policii (byl jsem vyloučen z přepravy s platným dokladem) a na záchranku (zranili mi hlavu úderem o kolejnici) usíná na zemi před lavičkou.
Ozývají se nesrozumitelná hlášeni z rozhlasu a dostáváme rozporné informace na webu (zároveň zpoždění 73 minut a hlášení o pozici na blízkém nádraží 5km). Vlak přijíždí s 45minutovym zpožděním. Naložíme kola do vagonu na správná místa dle místenky. Když nakládám brašny, volá na mne paní průvodčí, že kola máme dát na druhou stranu vagonu. Kolo vyndávám a přecházím. Hana odmítá. Jiný průvodčí na mne pokřikuje, ať si pospíším kvůli zpoždění. Nejdou mi otevřít dveře vagonu...
Pak se ukázalo, že průvodčí neví (!), že věšáky na kola jsou i na druhé straně vozu. Prodírám se vnitřkem vozu s kolem na původní pozici věšáku. Přes několik vozů se dostáváme konečně k lehátkům.

Naše lůžka dole jsou naštěstí volná, na vyšších pozicích jsou vysokoškoláci a vysokoškolačky. A mluví, mluví, mluví. Když to vypadá, že by mohli přestat, tak dostanou nápad koupit si pivo, které pijí p-o-m-a-l-i-č-k-u. Na prosbu, jestli by mohli nechat starce spát ale hned zhasínají a umlkají a já od 1 hodiny spím jako dudek.

 

Pátek 7.6.

Venku prší, občas až leje. Do Košic přijíždíme s hodinovým zpožděním, odjíždíme s 36 minutami. V Michalovcích jsme skoro včas. Celou cestu nám nikdo nekontroloval doklady, jsme důvěryhodní.
Po malém nákupu v Kauflandu jedeme do deště, ten ale po hodině končí a tak ve Velkých Kapušanech na lavičce obědváme. Jo a Hanu přepadli 3 psi, ale ukecala je.

První maďarské kilometry jsou vyčerpávající svou vodorovností a délkou rovných úseků.
Ubytování - pokoj v rodinném domku (Edit vendégház Szabolcsveresmart) v obci Szabolcsveresmart je skvělé:
- pokoj se vším, i mikrovlnkou
- po vypráni paní vše dala vyždímat v odstředivce
- na přivítanou dostáváme pálenku
- pak dostaneme maso s rýží v zelných listech
- dále dostáváme kompot čerešní a zavařené okurky
S majiteli "besedujeme" přes translator, ukazujeme si fotky vnoučat.

 

Sobota 8.6.

Ráno jsme zklamali paní domácí,  protože nám připravila kávu a my jsme si udělali vlastní. Díky hledání kešek jsme navštívili jezero, kde byl pěkný výhled na modř vodní plochy. Kešky jsme nenašli , ale komáři našli nás, bohužel. Ačkoli mám pláště Schvalbe přesto jsem píchnul, takže jsme měli první defekt. Naštěstí byl na šikovném místě se stánkem, kde šlo opřít kolo a schovat se ve stínu.

Oběd jsme si zajistili nákupem ve vesnické samoobsluze kde měli otevřeno v sobotu do 14:00. a pivem v restauraci, která byla blízko. Chtěl jsem ochutnat obě piva na čepu. Domlouval jsem se gestikulací,  ukázal jsem i na druhou pípu. Tam bohužel byl Radler. Maďaři, kteří přišli do restaurace po svém obědě doma byli docela hlasití. Maďaři už takoví jsou. Pijí pivo prokládané panáky.

V lázeňském městečku Sátoraljaújhely, kde je kopec 514 m (!) se Hana šla podívat na maďarskou kalvárii. Nebyla to Kristova křížová cesta, ale zobrazení utrpení Maďarů. Tamtéž příjemné posezení u piva.

Do kempu Kőbérc camping v Bózsva jsme přijeli včas, ale nikdo v něm nebyl. Zvonili jsme i na zvonek, ale nikoho jsme nepřivolali. Na bookingu jsem našel další ubytování vzdálené 10km, ale cesta k němu šla do kopce, takže jsme do něj jeli pomalu, začalo se stmívat. Na místě kam jsme dojeli, byl nápis že se dům prodává, ale nikde nikdo.  Hledali jsme tedy dál. Hana si všimla nápisu, že je zde hotel. Vystoupali jsme do něj a i přes vyšší cenu (2300) se v něm ubytovali, bohužel restaurace pouze do 20h. Slastně jsme se vysprchovali z horkého dne. Hana naštěstí měla čínské polévky, takže jsme se i najedli a snědli jsme i okurky které nám včera dala naše paní ubytovatelka.
Díky prodlužce jsme ujeli 100.1 km
 


Neděle 9.6.

Snídaně byla v ceně ubytováni. Ještě aby ne. Švédský stůl byl hodně chudý s málem zeleniny. Housky byly asi tak dva dny staré. Přiznáváme se, v hotelu jsme zcizili lžíci, kterou jsme zapomněli přibalit.
Cesta byla dost houpavá, obtěžovaly mouchy, ale byly "hodné", jen létaly kolem obličeje, ale nesedaly.

Na zajímavost jsme narazili u řeky Hornád, kde u břehu stál takový kontejner. Až při bližším ohledání jsme zjistili, že to je automatizovaná půjčovna lodí. Bez lidské obsluhy, podívejte se na https://www.kenu.app/sk

Cestou jsme nenarazili na žádnou hospodu, a tak jsme si potraviny, které jsme měli od švédského stolu, snědli samotné na odpočívadle pro turisty. Až v závěru cesty byla otevřená jedna nálevna. Nakonec jsme v této etapě nastoupali 800 m.
Ubytování máme na Slovensku a je velice prostorné a honosné, nic nám tady nechybí. Večer jsme si byli ještě projít. Když mi Hana dávala polívku tak jsme lžíci, kterou jsme postrádali, našli. Byla u polívek.


Hernádvécse - pomník. Ale čemu? Nahoře jen "totem"

Hidvégardó - křížová cesta


Pondělí 10.6.

Vyjíždíme už v 8:50, v 8:56 jdeme do otevřeného kostela Narození panny Marie, můžeme vstoupit, protože tam paní uklízí. 9:02 lovíme  kešku. 9:03 začíná pršet. To skončí až ve 14:14, pak hodinová přestávka a prší znovu.

Člověk si snad i na déšť zvykne, když nefouká a není zima. Zážitek dne je oběd, maďarský gyros s hranolky. Byl totiž TEPLÝ. Druhým zážitkem je fakt dobrá káva a malé pivo v motorestu, pak se chvilku o cestu dělíme s kamiony.


Ubytování máme v hotelu ve  městě ÓZD. Večer ještě máme čas na procházka kolem hutí, které začali fungovat v roce 1846. Od 90.let už ne. K večeři si dáváme dle kulinářského plánu guláš (normální) a rybí polévku Halaslé (Hana je dvěma kousky stejné ryby zklamaná).  


Úterý 11.6.

Ráno je šedivo Sušení dokumentů pojišťovny na otevřeném okně (při nočním dešti) se neukázalo jako optimální.
Do oběda už ale skoro neprší, odpoledne se koupeme v paprscích sluníčka.

Když Hana v coopu nakupovala, tak se mi domorodkyně snažila něco říci. Použil jsem translátor:
"pavilété bomba jehova pandora bomba ano v lese je slepičí houba skutečná varga matka je toho venku hodně mimo hory aha musíš dolů do lesa po jeho cestě zvednou tě domů teď neloví ala to neví nevím"
Tak nevim. Odešla a něco si brblala.

Po jízdě zeleným pozvolným údolím, kde byly okolní kopečky v zeleném hávu z trávy ozdobené špendlíky stromů, začínáme stoupat lesem. O krajině by nikdo neřekl, že je to maďarská rovina, spíše podhůří.


Navštěvujeme rozhlednu, kam by se na vrcholek vešla celá třída, je z ní krásný výhled.


Ubytování Salgotarján, kde do počatku 90.let byl těžký průmysl, lignit, ocelárny.
Vystupujeme křížovou cestu, ze které je výhled na město s mnoha paneláky a brutalistní architekturou.



Poznatek: více se tu kouří a pije, třeba s pivem tvrdý alkohol. Maďaři na východě nejezdí na elektrokolech.


Středa 12.6.

Ráno máme geometricku rozcvičku. Volá synovec Michal a na dálku řešíme úlohu z trojúhelníky, kterou dostal jeho syn.
Odpoledne je docela hustý automobilový provoz, a tak volíme trasu přes "okresní " silnice. Dnes se nám stala velice zvláštní věc, odporující cyklistickým poznatkům, měli jsme totiž vítr v zádech 90%jízdy.
Zažil jsem i dramatickou chvíli, kdy mi při prudkém sjezdu na silnici s výmoly vyskočila brašna, chvilku poskakovala za mnou a povedlo se jí háčkem otočit kličkou rychloupínáku zadního kola. To se ale naštěstí neoddělilo od rámu a tak nebyl ani pád.
Další poznatky:
NEMAJÍ TU POD PIVEM TÁCKY
PIVO SE ZÁSADNĚ TOČÍ NAD ZNAČKU 0.5 L
VŠICHNI MAĎAŘI MILUJÍ KŘOVINOŘEZ
V KAŽDÉ VSI JE POŠTA, ČÁPI A ULICE RAKOCZIHO nebo PETÖFIHO nebo obě

Večer dojíždíme do domluveného kempu, kde jsme společně s dětmi ve škole v přírodě. Večer nám vyhrává kytara na dobrou noc. Poprvé spíme ve stanu. A teď už vím, že i naposledy.



Čtvrtek 13.6.
Ač šly děti později spát, ráno nás už v 6:30 pokřikováním budí. No jo, děti. Hned u kempu nás překvapí větší jezero, které je asi určeno pro rybáře, na břehu je asi 50 minimol s dvojsedačkami. Na břehu je také  velké podium na představení. Pláž jsme nenašli.

Chvilku kolem nás hučí kamiony na silnici 22, po odbočení k hranici je provoz nulový.

Složité bylo objednání oběda ve vesnické hospodě:
Nejdříve Hana řekla menu a chtěla objednat jídelní lístek. Dívka kývla a nic nepřinesla. Pak jsme si všimli, že nad barem je napsáno menu, takže mají i nějaké denní menu. Stále se nic nedělo. Až když přišli další dva hosté a dostali hned polívku, naznačil jsem pantomimicky čtením rozevřené knihy, že chceme jídelní lístek. Kývla, ale nic se nedělo. Z kuchyně za barem pak přinesla na lístku propiskou napsaný překlad do angličtiny a tak jsme dostali zeleninovou polévku a kuře s rýží. To bylo to menu. Maso, stejně jako v Polsku, je nejčastěji podáváno v trojobalu.
Zajímavostí v této hospodě byla sbírka vojenských čepic nad barem:

Jsme ve střední části Maďarska, je tu více výstavných domů a pomalu mizí ty rozpadající se, ve kterých jsou většinou cikáni. Ti hodně perou prádlo, je to na šňůrách i plotech vidět.
Jezdí tu i více škodovek, na východě jsem neviděli žádnou.

Cesty byly dnes různorodé. Jeli jsme na cyklostezce podél hlavní silnice a museli jsme skoro prorážet rostlinstvo okolo ní. Zajímavá byla cesta podél hranice. Na koukání tam nic nebylo, ale cesta jako taková byla pěkná lesní.
Poslední krásná cyklostezka se změnila ve svém závěru jak vodní tok, a tak jsme se pod dvojím brodění raději vrátili, opět dvojím broděním na silnici.


Také jsme měli ovocný den, zkonzumovali jsme: višně, moruše, rybíz černý i červený a maliny.

   

Kemp v cíli měl zavřeno, a tak jsme našli ubytování Toronyszoba přes booking.com. Bylo to u nádraží v železničním vodojemu pro  parní lokomotivy. Železničnímu charakteru budovy odpovídalo zajímavé vnitřním vybavení. A od Hany si nechte vyprávět, jak udělala nákupu v zavřeném COOPu. K večeři jsme si dali langoše (doma děláme lepší) s pivem typu IPA.   



Pátek 14.6.

Ráno zjišťuji, že se při zbytečně násilném ukládání kola podařilo zlomit blatník. To ale není problém pro našeho ubytovatele, přichází s akuvrtačkou a dvěma vytvořenými otvory spojuje blatník páskami.

Trošičku jsme se s Hanou při cestě zapovídali a proto i trošičku zakufrovali. Pak se ale zdatně vyhýbáme zatopeným cyklostezkám u Ipeĺu.  U Dunaje  strmí paláce z krve mé a mého potu! A  již potkáváme první dálkové cykloputovatele s brašnami. Dosud jsme skutečně nepotkali ani jednoho.


"Co to je támhle nad řekou velkého?", ptáme se mapy a dozvídáme se, že v Ostřihomi je 18. největší kostel světového žebříčku. Návštěva stála za to.


Obědváme v motorestu se širokou nabídku. Já si dávám fazolový guláš, Hana fazolovou polévku. Jediný rozdíl je, že já mám kousky masa navíc. 

Následující část trasy je asi nejhorší z celé cesty Maďarskem. Cyklotrasa vede po špatně záplatovaných cestách a hup-hup objíždění po chodnících za moc nestojí, ani brašnám se to nelíbí a z kol odskakují. Jízda po bezkrajnicové frekventované silnici byla.... co je opakem procházky růžovou zahradou?

 Naštěstí v závěru vedla podél silnice číslo 1 (100) před město Györ vzorová asfaltová cyklodálnice. Trochu jsme do Pihenő Camping és Fogadó finišovali, neměli jsme potvrzené ubytování, co když bude plno?!

V celém kempovém hotelu jsme byli sami.

Jak jsme platili za ubytování si zase nechte vyprávět od Hany.
 

Sobota 15.6.

Ráno jsme navštívili šokující expozici oslavující ochránce hranic i socialistického Maďarska - ostnatými dráty, hraničními patníky i strážní budkou. Exponáty byly před plechovou ohradou, uvnitř budova se strážní věží. Lidé zde nebyli, vypadá to, že činnost tohoto sdružení naštěstí upadá.




Ve městě Györ udělala Hana v Lídlu poslední nákup za všechny forinty, zbyly jen 3 drobáky. Ještě jsme projeli místní trh:


Poslední maďarský oběd si dávám v parku u kostela v obci Hédervár. Je tam stolek s lavičkou a zajímavým stromem, který se účastnil soutěže STROM ROKU, stejně jako třeba ten v Tatobitech pod Kozákovem.

Hana šlo lovit kešku a já si dal poobědního šlofíka.
   

Ne, tady jsme neseděli.

Strom roku.

Šlofík.
 
Největším překvapení nás čekalo ve vsi Dunasziget, poprvé a naposledy na naší maďarské cestě jsme se mohli někde venku vykoupat. V tom horkém dnu bylo osvěžení v čisté vodě na jednom z mnoha ramen Dunaje parádní. A ještě tu bylo občerstvení, tak jsem se občerstvili.


Za obcí Rajka jsme přejeli hranici a po cyklodálnici se stovkami cyklistů podél Dunaje dojeli ke Kaštelu v Rusovcích, který na obrázcích z dronu vypadá lépe než ve skutečnosti. Objekt za plechovou ohradu potřebuje velké investice.


Protože nám zbyl čas, projeli jsme se ještě parkem a kolem přístavu dojeli na nocleh k rodině kamaráda našeho Ládi. Tam nás čekalo příjemné povídání (Hana dostala typ na léčbu nočních křečí), večeře, výborné víno, koupel a POSTEL.



Neděle 16.6.

Neděli jsme věnovali Bratislavě:
   

Moderní kostel sv. Vincenta de Paul
 

Slovenský rozhlas
 
Staré město od Michalské věže

Pohled z stavebně restaurované Michalské věže
 
Nádvoří staré radnice

Slovenské Národní divadlo
 
Tenhle most nesmí chybět

Konečně jsme došli i na Hrad
 

Staré město a Hrad jsme si prošli pěšky. Bylo to díky tomu, že paní v lékárně U červeného raka nám sama nabídla, že si kola můžeme nechat u ní vzadu na chodbě.

Tipy na závěr. Dobře se najíte u Divného Janka.

Až půjdete na nádraží, zastavte se na dobré pivo v Bratislavském meštianském pivovaru.

Modrý kostolík

Lékárna U červeného raka  prodej vstupenek do Michalské věže,
 
Co nás v Maďarsku nejvíce překvapilo? Více míst, kde se vzpomínalo na TRIANON (1920), kdy z VELKÝCH UHER se stalo malé Maďarsko.
Poznámky na závěr: vlak z Budapešti přijel včas a rezervovaná místa pro kola byla volná.
Drama o zaparkovaném autě ve Velkém Oseku s happyendem vám ráda dramaticky přednese Hana.

Na hlavní stránku HaHy