Okolo Istrie
na kole na těžko
a bez stanu


Inspirování cestou kolem světa Lucie a Michala jsme chtěli původně objet Středozemní moře, to by ale na začátek bylo moc. Otestovali jsme se týdenním okruhem Istrií. Abychom L+M v něčem trumfli :-), vzdali jsme se stanu.

Autem jsme dojeli na severozápadní cíp Istrie do Bašanije, zde nechali auto a po pobřeží dojeli na jih za Pulu, kousek koketovali s východním pobřežím, pak jsme se přes střed a Pazin vrátili na start. Bonusový výlet byl ve zbylém dni okolo solisek do Slovinského Piranu.

Jakých bylo 430km dálkvých a 4821 km výskových?

Naložené kolo je těžší, náchylné ke ztrátě rovnováhy, hůře se ovládá, špatně opírá. Dlouhé kalhoty, mikina, bunda  a pláštěnka jsou zbytečné. Naopak šňůra s kolíčky nezbytností.


Nocování:
spali jsme v kempech. Někde nechápali, že nemáme stan, odmítali vstup, ale nakonec nás pustili. Dvakrát nás přepadl déšť a pokaždé se nám podařilo pod rouškou tmy přesunout pod přístřešek. V Pazinu kemp nebyl a tak jsme si užili penzionu.


Jídlo:
šlo to bez vařiče. Stačila varná konvice, zalévací nudle, káva 2 v jednom nebyla ideálním řešením, příště raději káva a smetana zvlášť, čaj. Přišla řada na chléb a paštiku. Často jsme večeřeli v místních restauracích: hodně masa, málo přílohy, vždy navíc chléb. Pizza skvělá.
Přes den tedy lavičky a schody, večer restaurace.

 

 

Cesty a cyklotrasy: v Istrii jsou značené cyklotrasy, ale:
Oficiální zkratka přes moře u Pomeru- často jsou jednosměrné
- některé jsou jen na mapě připravené
- ve městech se značení ztrácí. Byli jsme pak často mile překvapeni, když jsme značku našli. Přesto dle nich lze jezdit. Zkuste hledat nové na istria-bike.com. Vyplatí se zastavit v informačním středisku a po cyklomapách (jsou zdarma) se poptat. Díky nim jsme objevili skvělou cestu po zrušené železnici Parenzana (český popis + wikipedie, pdf-mapa) s mnoha tunely, viadukty, historicko-uměleckým městem Grožnjan uprostřed na nejvyšším místě.
Není šikovné jezdit na hlavních silnicích bez krajnic v době předvečerní špičky. Vedlejší silnice jsou často prašné a někdy se s mapou rozcházejí.


Borovice voněly

Cyklostezka z Kamenjaku
by u nás neprošla

Osm fotek z Parenzany:

cyklotrasa v nádvoří hotelu
 

Zajímavá místa: s obrázky je najdete v části deník. "NEJ" bylo:


Poreč, za ním sochařský park
DZAMONJA

Sochařská škola Vrsar

Rovinj

Pula

přírodní park Kamenjak

trnitá cyklotras na JV

střed Istrie

Pazin -nový hrabě
Monte Christo

tunely a viadukty Parenzany

umělecké městečko Grožnjan

moře

soliska

Piran

razítko v pasu
     

Pokračování je v části D E N Í K.
 

F o t o g a l e r i e   j e   z a
   
Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla a text doplnila Hana.

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:


Na hlavní stránku HaHy