Burgundsko

 
 
Koho zajímají jen obrázky z cesty, jsou rozděleny (kvůli velikosti) do 5 částí (klikněte na datum):
Dny 26.6.-28.6
fotek 68
29.6.-30.6
34
1.7.-2.7.
32
3.7.-4.7.
53
5.7.-6.7
68

K dispozici je i velký obrázek (1MB) s náhledy, vhodný k tvorbě seznamu pro fotolab (objednávky přes Hynka).

 


Úvod

Než jsme vyjeli s cestovní kanceláří Jirky Okrouhlíka OK TOUR, která nám dala včas rozpis trasy a další informace, prohlíželi jsme si na webu odkazy (viz závěr), moc jich ale nebylo a převážně byly jen francouzsky.
Ale že budeme jíst jsme věděli a tak v neděli 20.6.2004 začala příprava nákupem paštik, těstovin, polévek, müsli tyčinek a sušenek, kterých jsem koupil tolik, že se do obrázku na stůl ani nevešly. Haně se dostalo poučení, v jakém pořadí se mají paštiky podávat, aby pak nevyšly dvě MAJKY za sebou, to bych nevydržel.
A napíšu to rovnou, na konci zájezdu zůstaly (mým chybným výběrem) dvě MAJKY, ale jednu jsme přivezli domů zpět, takže jsem to přežil.


Den 0 (extra WC prkénko a staré babice)

26.6.2004 0 km
Po na minutu přesném příjezdu do MB odjíždíme v plné síle (Hanka, Iva, Lenka, Milena, HaHy) v 16:24 z Prahy. V Rozvadově obkreslujeme mapy u "Mekáče", využíváme jeho WC a aby gigant nepadl, kupujeme dokonce jednu zmrzlinu a jednu limonádu.
Hranice projíždíme tak rychle, jako bychom již fakt byli Evropané s podepsanou "šengenskou" dohodou. V noci pak konečně filmuji speciální záchodové prkénko, jehož záběr si Lenka objednala již loni při jízdě do Provence. Po spláchnutí vyjede čistící ruka, položí se na prkénko a to se pod ní začne otáčet, čímž se hyjenicky očistí.
Druhý den ráno, při návratu z hyjeny, umytá Iva suše konstatuje: "staré babice". Po obranné reakci spolukráčících kamarádek se ukazuje, že nehovoří o nich, ale čte nápis na plachtě polského kamionu Staré Babice.
 
     
     

Den 1 (držková-nikoli polévka)

27.6.2004 78 km
Asi v 10 hodin dojíždíme do Lac de Pont u města Semur en Auxois a ve 12 hodin jsme již v sedlech. Po prohlídce kostela v Semuru (zajímavé vitráže s vojáky z 1.světové války a se řemesly) dostává Iva s Hanou hlasitou držkovou od majitele soukromého zámku (Epoisses). Nějak nešlo poznat, že je soukromý a Hanu tam zval pejsek (jak jinak).
Stejně tak paní v obci Montreal nás nepustila do kostela. Tedy, my vůbec nevíme, co říkala, ale tvářila se při řeči dost přísně. Do posledního zámku (Bourbillly) nevstupujeme a zbytek cesty vyzvídám informace od Jirky Hübnera o skvělém přístroji GPS na jeho kole..

Epoisses
 
Trasa: Semur, Epoisses, Montreal, Bourbilly    
     

Den 2 (vyčerpaná Iva, rozčílená Hanka H.)

28.6.2004 87 km

Abbe de Fontenay
 
Ráno jsme pobesedovali o důležitých věcech, například o:
-nočním vichru
-nočním krákání vran
-možnosti pádu stromu na stan
-stolici
-vlivu kávy a mléka na předchozí bod
Jedeme lehounce se vlnící krajinu plnou obilí, která svou bezlidností (a přijemnou bezautností) působí tak trochu fantaskně.
Navštěvujeme "klášterní" výrobnu anýzových bonbonů. Jeden bonbon tvoří anýzové zrnko obalené cukrem. Nejlepší zážitek dne je však socha galského vojevůdce Versingetorixe (Asterix ne, ale tak nějak podobně) na Mont Auxois, který svedl rozhodující bitvu s Caesarem. Opravdu pěkný chlap a jak řekla tuším Milena, má charisma.
V klášteře Fontenay Iva dostává z neznámých důvodů za vstupné 8.5 € průvodce v japonštině. To jí tak dostalo, že si musela po prohlídce na chvilku lehnout na trávník a rozdýchat to.
V kempu zkoušíme v teplém večeru kvalitu vody v jezeru - výborná. Na Mileniném kole je detekována závada - v zadním kole v ořechu je funkční jen jeden (sakra jak to říci, no takový ten čudlík - západka (jedna ze dvou) v ořechu, která umožňuje zabrat)). Je nutno zítra koupit nový ořech nebo celé zadní kolo.
Také vidíme, jak se i Hanka Horká umí rozčílit a vrhat předměty, po té, co se ji podaří podruhé zakopnout o stanový kolík, při tom roztrhnout druhou ponožku, což je ještě umocněno přítomností útočného brouka.
   
Trasa: Semur, Flavigny, Alise-ste Reihe, Fontenay    


Den 3 (útočící Lenka, řvoucí a krvácející Hanka)

29.6.2004 85 km
Balíme, opouštíme kemp. HaHy jedou napřed, aby stihli prozkoumat zříceninu s rozhledem Butte de Thil s rozhledem.
Při "odpočinku v křovíčku" se díky Ivině prozřetelnosti setkáváme se spurtující skupinou Hanka, Iva, Lenka, která dokonce dojela průvodcovanou skupinu, když jim Jirka nepozorovaně z kempu ujel.
Prohlížíme se románský kostelík z 11.století v la Motté-Ternant. Oběd v klidu poledního parkoviště završujeme zmrzlinou a dojíždíme k jezeru, kde na molu u plachetnic krásně lenošíme. Kdyby Lenka nezaútočila vodou z cyklolahve na Hanku (Horkou) a neodpověděla by ji řevem Hanka (Vorlová) - na kterou spadly tři kapky - tak bychom i usnuli.
 

la Motte-Ternant
Milena je v kempu s celým novým zadním kolem, prodejna byla fakt odporná, kromě kol tam prodávali i sekačky a možná i kombajny.
Ke zpestření večera  si Hana (Vorlová) uřízla při přípravě večeře kus prstu, naštěstí ji naše lékařka Iva vyléčila zázračným zastavovačem krvácení (gelaspon).
Po sedánkách (Ivin výraz pro večerní výklad trasy) večer končíme ve studeném údolí na získaných plastových židlích u plastového stolu s vínem, salátem a sýrem.
 
Trasa: Semur, Précy, Saulieu, les Setons, Anost    


Den 4 (Otn (Autun), průzkum lesa)

30.6.2004 81.5 km (maximální rychlost 72)
Ráno nebyla taková zima, jak se některé obávaly (8 vrstev na člověku) a navíc bylo ráno vylepšeno džemem speciál (s rumem) od Stáni. Jirka nás provází městem Autun (čti Otn, www.autun.com), prohlížíme římské brány, divadlo, střechu učiliště (prý typická, ale moc jiných jsme neviděli) katedrálu Saint Lazare.

Zmožení prohlížením píšeme pohledy v kavárně u katedrály. Haně se daří objevit WC za neoznačenými dveřmi s plakátem. Obsluha se nám snaží na objednávku "presso" dát pivo (asi špatně rozumí francouzsky), ale ubráníme se a dostáváme (grand olé) kafé.

Po pečlivém výběru známek nás silnice vede Monthelon a v la Grde Verriére se s Hanou loučíme se zbytkem skupiny a uhýbáme na Roches de Glenne. Silnice stoupá po asfaltu, pak se mění na šotolinu, jedeme do lesa, následuje křižovatka tvaru T, vlevo ukazuje směrovka na v mapě neexistující město, dle mapy to vypadá spíše vpravo. Naštěstí (?) potkáváme dvě turistky (mají hole s bodci) a s nimi se plynnou francouzštinou a rukama domlouváme, že jedeme správně a pak máme zahnout (asi řekli) vlevo. Zahnuli jsme vpravo. Pak následují 3 lesní křižovatky kde si můžeme hodit eurem, kudy dál. Při cestě vzpomínáme a můžeme potvrdit slova psaného průvodce:"Mezi hlavní zdroje přírodního bohatství Morvanu patří husté lesy s duby, buky a jehličnatými stromy". Až tolik jsme se o tom přesvědčovat nemuseli. Štěstí nám ale přálo, dojeli jsme na zcela nečekané, ale správné místo na silnici.

I další část HaHy dojela včas, zvláště efektně pak Iva, která výpravu zakončila smykem s odpíchnutým nikoli ridbergrem, ale pádem, ale efektním (neviděl jsem, ale slyšel jej - a pak viděl koleno).

 
Autun




Autun - římské divadlo
   
Trasa: Ahost, Autun, Verriere, Gorges de la Canche, Corcelle    


Den 5 (krávy, vykopávky s WC, prezidentská fontána)

1.7.2004 98.5 km (etapa 92,5)
Ráno přes zamračenou oblohu nevidíme sluníčko. Lenka má prázdnou duši (naštěstí jen od kola) - měníme. Na cestě do Arleauf celou silnici blokují krávy s rodinou a teplota vzduchu stále klesá. Po vyjetí na nejvyšší vrchol kraje se dostáváme do mlhy(Haut-Folin 901 m !!!) a od  ostatních dojíždivších se dozvídáme, že Lenka má defekt na kole. Fakt optimistický začátek dne. Vracíme se 3 km, kde již Jirka Okrouhlík vytáhl trn z duše, který jsem před tím přehlédl.
Z vrcholku pokračujeme s Ivou a uhýbáme na horu Mont Beuvray, kde jedeme 3 km v protisměru. Cesta je úzká, dvě auta by se tam nevešla (stejně ani jedno nepotkáváme). Vrcholek je pro nás překvapením. Nejen že zde je krásný rozhled ale i expozice, vykopávky a ekologické WC. Vykopávky potkáváme i na 20% sjezdu, který končí u budovy velkého musea (příště se do něj podíváme, možná i do jiných).
Zvlněnou krajinou dojíždíme do Chatea-Chinon, obhlížíme krajinu (360°), sledujeme místní pohyblivou fontánu, kterou otvíral prezident (od Lenky se večer dozvídáme, že zde dělal 20 let starostu Mitterrand).

Chatea-Chinon
 
Trasa: Anost, Arleuf, Haut-Folin, Glux, St. Prix, St. Leger, Mont Beurvay, Chateau-Chinon    
     

Den 6 (panika, tichá pošta)

2.7.2004 87 km
Ráno se probouzím, chci se přitulit a Hana nikde! Vzpomínám si, že v noci jsem chrápal a má manželka (nejlepší ze všech) šla spát ven vedle stanu Lenky - tam ale není. Asi šla do společenské místnosti - není tu. Tak bude v autobusu - ani pod sedačkami ji nevidím. Po druhém kolečku po týchž místech jsem dost nervózní a zvažuji variantu únosu - to by ale křičela. Odjezd napřed (jéžišmarjá, to bych musel vše sbalit) nepřipadá v úvahu, kolo je na místě. Hlásím děvčatům ztrátu manželky, rozhlížím se a pak vidím známý spacák ve stráni. Ufff - Hana je v něm.
Dle včerejšího plánu se nikde nezdržujeme a čůráme společně (jednou tajně, aby to vpředu jedoucí velitelka nevěděla). Tempo je skvělé (nebo spíš ztrátové časy malé) a tak jsme v klášteru Abbe de la Pierree Qup Vire včas. Bohužel dnes se v plánovaný čas v moderním kostelu nezpívá. Jedeme (můj oběd) s Hanou později, druhá skupina před námi. V ní má poslední jedoucí Milena defekt a volá: Lenko, Lenko! Ta ji ale neslyší. Před Milenou jedoucí cyklisté vyřizují její vzkaz, který se k Lence dostává v DOST JINÉM tvaru: Zdeňku, vrať se pro manželku! Lenka to tedy vyřizuje před ní jedoucím cyklistům, ti jsou ale pomalí a tak po spurtu na pokraji zhroucení vzkaz vyřizuje Jirkovi. Ten ale zjišťuje, že ve výpravě žádný Zdeněk není - prostě typická tichá pošta. Milenu jsme s Hanou dojeli, duši vyměnili a čekající Lenku dojeli.
V cíle etapy Vézelay nás Hana vítá chlebem se solí a sádlem. Večer pak navštěvujeme zpěv v katedrále - krásný zážitek.

Vézelay - basilica Máří Magdalény
 
Trasa: Anost, Montsauche-les-Settons, St agnan, Quarré, St, Pére    
     

Den 7 (zámek, kanál, specialistka na defekty)

3.7.2004 97.5 km
Při ranní rozcvičkové vyjížďce fotografuji a chvilku posloucháme ranní zpěv v basilice. Pak všichni dojíždíme k zámku v Bazoches. Nedaří se mi přesvědčit paní ve vstupu že pětiEuroCent s kolečkem je padesátiCent a musím doplatit. Diky Hančině překladu trávíme v zámku s pěknými interiéry skoro dvě hodiny. Jen závěr nám kazí nutkání a rostoucí chlad. Obé je zahnáno v zařízení s teplou vodou na konci prohlídky.
Cestou z Corbiny  (opět krásná katedrála i když z venčí nic moc)  s Hanou sledujeme cestu rodinné výletní lodí kanálem. Maminka vjíždí do zdymadla, děti jej obsluhují - napouští a vypouští, zvedají mosty, zatímco mladší sourozenci sedí na vrchní palubě a kreslí si. Jede jim to ale pomalu, kolo na břehu u kanálu je mnohem rychlejší. Celý kanál působí dojmem lokální železniční trati, jen místo kolejí je voda.
I druhá skupina má také o zábavu postaráno. Letošní specialistka na defekty - Milena - opět hlásí prázdnou pneu. Děvčata tedy při výměně poobědvají a vlastními silami provádějí výměnu. Jsou to přeci cyklistky - profesionálky.
 
     
Trasa: St.Pére, Bazoches, St.Martin, Lormes, Corbigny, Tannay, Nuars    


Den 8 (vinice, brouci)

4.7.2004 71 km
V této přejezdové etapě se konečně dostáváme do krajin vinic, ze kterých král Karel přivezl víno do Čech (koštovačka s Buškem). Víno ale ještě není k snědku, nahrazují jej tedy také dobré třešně. Hlavním cílem ale dnes je Auxerre. Ještě než se vydáváme na obhlídku města, vyměňujeme si s Hanou názory na termíny koupání. Ostatní dělají, že nás neslyší, ale když je požádáte, jistě vám vše barvitě vylíčí. Protože ale Hana naštěstí nevydrží být dlouho naprdlá, tak na obhlídku města jdeme již v pohodě. Než dojdeme (přes další památky) ke katedrále svatého Štěpána, procházíme výstavu německých lesklých brouků.
V katedrále je skvostný varhanní koncert. Ač vstup zdarma, výkon ruské varhanice je skvělý. Jen Hana si stěžuje, že lehátka by k poslechu byla lepší. I já se musím přiznat, že méně dynamické pasáže jsem vnímal se zavřenýma očima - a chvilkami i nevnímal. Přece jen má cyklistika vliv na hudební soustředění.
Večer pak při vínku plánujeme cíle na příští rok. Po výletech Polskem, Rumunskem, Ukrajinou a Skotskem míří naše plány příštího roku na Slovensko.
 

Irancy
 
Auxerre
Trasa: St. Pére, Vézelay, Chatel Censoir, Mailly, Bazarnes, Vincelles, Irancy,Vaux, Auxerre    


Den 9 (101+VEČEŘE)

5.7.2004 101 km
První skupina je dnes zásobovací a vyráží na nákup baget do supermarketu. Společně pak dnes objíždíme Auxerre, abychom poznali:
- vinařské městečko Chablis
- obrovský kostel Notre Dame v Pontigny (větší než stejnojmenný Pařížský)
- starou krytou tržnici v Seignelay
- rušný automobilový provoz u Auxerre
- kamenitou cestu poli (jetou na počest Zdeňka)
- opět místní třešně
To vše dává dohromady 101 km - aby nám vyhládlo na večeři.  Teda vyhládlo nám parádně, takže ještě před odchodem na večeři do sebe někteří vpravili tu polévku, tu kousek mrkve, chleba... Konečně jsme byly osprchované, upravené a mířili směr Auxerre. Tentokrát nás kupředu hnala Milena, která si šetřila hlad, aby se nyní  stal její hlavní motivací. Jenže ouha, hospod málo, navíc ještě zavřené. Konečně objevujeme otevřenou restauraci, menu za 18 či 25 (takovejch peněz) a Milena odmítá další zkoumání. Na terase srážíme dva stolky a zbytek necháváme na Hance.
Ta se  plynule domlouvá se servírkou a objednává pět druhů předkrmů a pět různých hlavních jídel. Je to jasné. Každý odjí z talíře 1/6 a talíře se posunou. Přesně tak to funguje, takže všichni ochutnáváme 1 šneka a další dobrůtky. Co říci celkově? Většina jídel byla dobrá a nedělalo by nám nejmenší potíže dát si ještě jedno kolo. K pití jsme si kromě vody (ta se neplatí) objednali místní bílé (14 € za sedmičku). Bohužel, zrovna tohle bylo první bílé, které Hynkovi chutnalo, takže akorát každý smočil ret. Zlatým hřebem však byl dobře propečený steak. Vypadal a chutnal tak, jako když vezmete kus kožené boty z hověziny a na ohni ji opálíte. Hynek s Lenkou tvrdili, že byl dost jedlý, akorát se muselo trochu žvýkat.

Hynek: Nechápu, proč tomu všichni říkali podešev. Po jídle jsme ještě prošli večerní Auxerre. Děvčata nejvíce zajímal obchod se svatebními šaty, tam se doslova tlačila a vybírala.
   

Pontigny

Auxerre

Auxerre
Trasa: Auxerre, Vaux, St.Bris-le-Vineux, Chitry, Courgis, Chablis, Pontigny, Seigenelay, Appoigny, Petrigny, Chevannes, Vallan    


Den 10 (poslední zmrzlina a poslední městečko)

6.7.2004 4 km (ale pěšky)
Kola uložena, trasy projety, večeře snědena. Balíme a presujeme, absolvujeme poslední nákup, dáváme si poslední zmrzlinu a opouštíme v 11:30 poslední kemp.
Na cestě autobusem nás ještě čeká příjemná zastávka v opevněném městě Noyer Sur Serein. Cesta autobusem je ještě zpříjemněna slavnostním diplomováním účastníků zájezdu, kdy každý od Jirky dostává "diplom" (pohlednici) se specifickým oceněním. Třeba HaHy za objevné cesty. Správně nejsou vynechání ani řidiči, kteří byli po celou dobu ochotnými a příjemnými společníky.

Poslední polibky a obětí v ranní Praze je tečkou za pěkným cykloježděním.

   
     

Závěr

10 dní 790 km
Burgundsko je cyklisticky příjemné. Ač zde nejsou cyklostezky jako třeba v Rakousku, jsou tu asfaltky s kvalitním povrchem a s minimálním autoprovozem. Žádná dlouhá krkolomná stoupání jsme neabsolvovali, pár kopečků ale ano. Historická městečka jsou pěkná, lesy zelené, kanály s loďmi pro Čechy kuriozitou. Být častěji teplo, mohli jsme se i častěji koupat, vlastně v každém kempu, jen v St-Pere jsme nemohli kvalitu vody v řece vyzkoušet. Velice pěkné byly interiéry kostelů okořeněné zpěvy a varhanní hudbou.
V pomyslné turistické soutěži  Provence:Burgundsko ale na body vítězí Provence 2003. Já bych řekla, že jet do Burgundska rok po Provence nebyl nejšťastnější nápad, zvlášť , když po loňském létě následovalo letošní. Ale stejně to stálo zato.
   
     
     

Odkazy

   
Mapa našich tras náčrtek všech etap.

Partnerský kraj Středočeského kraje - obecné informace
Oficiální české stránky o Burgundsku - rozčleněné informace (prezentace, podniky,turistika,publikace, odkazy), bohužel málo obsáhlé.
apra-tourisme.com - Turistické informace o Burgundsku (anglicky, francouzsky)
burgundy-tourism.com - Turistické informace o Burgundsku (anglicky, francouzsky)
annuairebourgogne.free.fr - obecné informace, vyhledávač obcí
Počasí:
BBC  - počasí BBC
weather.com - asi nejpřehlednější počasí
weather.yahoo.com - počasí rychle
eurometeo.com -počasí Eurometo
wunderground.com - a zase počasí (částečně česky)
intellicast.com - počasí na 10 dní
Místa kempování a návštěv:
ville-semur-en-auxois.fr experienceburgundy.com  - Semur en Auxois
anost.com - Anost
auxerre.com , ot-auxerre.fr Auxerre

noyers-sur-serein.com - Noyers sur Serein
www.autun.com - Autun (zůstaňte ve franzouzské verzi, chcete-li "zůstat" ve městě)
 

Zapsal a fotil  Hynek a také v Praze fotila Andulka, korekturu provedla a text doplnila Hana


Na hlavní stránku HaHy