MíPí Lovík
(Středohořím)

4.-6.3. 2023
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
korektura Míša
Více foto Hynek
Interaktivní mapa

První projížďka Středohořím s Míšou a Pepou proběhla v roce 2019. Letošní pátý ročník výjezdů u úbočí Lovoše tedy již můžeme určitě nazvat akcí tradiční. Akce byla komorní, což je hezky řečeno, že nás přijelo méně. A tak se stávalo docela často, že hovořil jen jeden a všichni jej poslouchali. Hlavně, aby se MíPí podařilo udat to pivo v soudku, které jsme nezvládli vypít.
 
   
Páteční večer jsme (MíPí, HaHy a Pavel) seděli na terase jedli, co nám Pepa ugriloval. Šlo mu to hezky,  nám to také dobře šlo. A ten výhled...    
 

V sobotu jsme vstávali na vlak. Na vlak v 8:36, tak to nebylo stresující. Dovezl nás do Ústí nad Labem a my na bicyklech dojeli do Velkého Března, kde jsme se u pivovaru dali místo doleva vpravo a stoupali a stoupali. Zastavili jsme se v Homoli u Panny, vydechli si a stoupali dále. Za Hlupicemi jsme nikoli hloupě (ale neplánovaně) uhnuli ze zelené, abychom si užili výhledů a jízdy po louce, krátce po té jsme si užili svištivého asfaltového sjezdu až do Třebušína. Zde nám Pavel pohlídal kola, abychom mohli pěšky vystoupat na hrad Kalich s parádním 360° rozhledem.
Aby zahnali naši chuť něco zakousnout, zavedli nás MíPí do restaurace v Ploskovicích, kde jsme též zhlédli zámek a u něj na procházce Martina Myšičku.
 

Ten se v Ústí musí vyfotit

Mercédes

My vpravo!

Kalich

Kališní výhled na Třebušín a dál
   

Zámek PLoskovice (foto Míša)

Zámecký park

Další popis trasy obrázkově:
   

Po přejetí myší opravovaný interiér - pohled škvírou
 
Kostel nejsvětější trojice u Zahořan
a vyhlídka na vlaky (foto Míša)

Podél Labe
   

Litoměřice
   

Sraz mopedů vespa
   
Večer pak MíPí zajistili prudkou bouřku s duhou. A také zajistili grilování. A také to bylo velice chutné.

V neděli to nejdřív vypadalo, že nepojedeme kvůli zvýšené vlhkosti vzduchu:


Čekali jsme, až přestane z nebes voda kapat a pak hned vyjeli do polabských rovin s překvapením.
   

Hana mne prý přihlásí
 
Mlha pryč

Terezín a památník v Malé pevnosti
 
 
Pivní svačinu nám Pepa zajistil u přívozu, abychom měli na co koukat.


Kola jsme položil u kostela svaté Kateřiny


Překvapením byla rozhledna Na horách skoro v rovině. Na místě s nevelkým převýšením místní cyklistický spolek postavil rozhlednu. Potkali jsme zde dva členy spolku, jak zde uklízeli nepořádek "vytvořený" za 14 dní. A to jsem se dozvěděli, že vandalové začali i části rozhledny přikládat do ohně...
   
 
Rozhlíželi jsme se doprava/doleva (fotíil Pepa)
 
   
Rozloučili jsme se s Hanou, která jela po vlastní ose domů. Pepa nás vedl po trase závodu, který tudy jezdil a cesta vedla po zrušené železnici. U chmelnice cesta už nebyla moc projetá, což není dobré znamení, pravila Míša a měla pravdu:    

Polehaným obilím to jakž takž šlo,

pak jsme museli tlačit

a ani v lese to prošlapané nebylo.

Trasa dráhy (vlečky k cukrovaru) se pak ukázala a radostně jsme dojeli na oběd do Bohušovic nad Ohří do Pivnice UNO, doporučujeme.

Už teď při psaní se těším na další výlet z Lovíku. Zase budeme moci posoudit postup prací na haciendě a MíPí určitě zase vymyslí nějaké zajímavé trasy.
   

Na hlavní stránku HaHy