Velikonoce na Hradě
Burgra Pavla

7. - 9.4. 2023
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Více foto Hynek
Iva (i zde na stránce)
Interaktivní mapa

Nejstarší HaHy velikonoční foto-záznam jsem našel z roku 2014, letošní Velikonoce na hradě jsou tedy DESÁTÉ! Mějme tedy radost, že držíme tradice a nestěžujme si, že stárneme. Letos nám zima přeje. Moc. Sice není sníh, ale na cyklistickou projížďku to není.

Hlady nezemřeme, potravin jsme si přivezli a Pavel připravil DOST. I žízeň máme čím zahnat. Večer si povídáme, Karel nás učí plést pomlázku. Mě se z večera nejvíce líbilo ochutnávání vyvedených kuchařských kousků. Nejvíce se mi líbila a chutnal roláda Zlatky, hodnocení je ale subjektivní, nezlobte se prosím ostatní kuchařky. Udělej ji Zlatko příště více. ;-)
   

Pro velký úspěch v minulých ročnících nám Pavel vybral na sobotu okružní výpravu na hrad Kumburk.

(promiň Karle)
 
   


foto Iva

I když 360° rozhled z Kumburku nebyl dalekosáhlý, přilákal dost dalších výletníků. A stál za to, Iva jej na Rajčeti popsala jako úchvatný.    

Kozákov


Tábor
 
Pod hradem Kumburk se k nám na hliníkovém oři přidal hradní pán z nedaleké Letné a naši cestu vedl (tradičně) na obzor:    

foto Iva
Při cestě podkrkonošskou krajinou


proběhl mimo jiné výcvik Karla na důchodce (docela mu to šlo)


a  také jsme si v Nové Pace zasjezdovali:
   

K návratu hradní pán jako vždy připravil slunné posezení, do kterého se s chutí přidali i přijedší František s Háňou:


Ze sluníčka se těžko odcházelo, ale z kuchyně se ozvalo, že je hotov Střížkovský guláš a tak jsme radostně vyběhli a pochutnávali jsme si na výborné ňamce, snad nejlepší za všechny Velikonoce.
Večer jsme si pohráli. Bez losování jsme se rozdělili na herce a hádající diváky, pantomimicky jsme předváděli přísloví. Bohužel jsem zapomněl zapnout kameru.

Protože na Hradě jinak běží čas, už v neděli proběhla pomlázka, jarní prokrvení dívčích zadečků, jen letos děvčata málo ječela. Vajíčka pro chlapce ale měla připravena.
   
   

Vajíčka připravil i Pavel a tak jsme si mohli zopakovat velikonoční obyčej, který je jedinečný na celém světě, hledání velikonočních vajíček na sopce:
   

Pod čarou. Při kontrole hledáním výrazu sopka a vajíčka jsem našel jen odkazy, které se ale týkaly vaření, nikoli hledání, vajíček a sopky. Jeden o Japonsku a jeden z Islandu.    
     

Na hlavní stránku HaHy