PPPP, Divadlo, Silvestr

3.12.2022, 28.12.2022, 31.12.2022
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek PPPP
Divadlo
Silvestr
Interaktivní mapa PPPP


PPPP - Pravidelná předvánoční procházka Prahou


3.12. nás Karel Tácha vzal do další části Prahy, tentokráte mimo centrum a ti, co mají staré běžky, mohli teoreticky i běžkovat. Start byl na zastávce metra Petřiny, kde jsem Karla vybavil ukazovátkem průvodce, aby naše procházka měla další P, Profesionální.


První zastávka byla u kovové plastiky prasklé lahve u hasičů, další pak na okraji obory Hvězda a letohrádku Hvězda, postaveného 1555-56 podle návrhu arcivévody Ferdinanda Tyrolského, který ale za Josefa II. sloužilo jako muniční skladiště (1785-1874), pak sloužil jako konirna a po úpravě 1948-52 jako muzeum Aloise Jiráska. Po roce 2000 zase jako místo různých výstav.

 
   
V těchto místech jsme nemohli minout důležité místo českých dějin s mnoha historickými výklady a významy, památník na Bílé Hoře. Zde nás Karel a Jaromír seznámili s průběhem bitvy.
Předposledním místem vycházky byl Kostel Panny Marie Vítězné a areál kolem něj. Od roku 2007 zde sídlí Benediktýnky. O jeho proměnách se dočtete na Wiki.

Skončili jsme U HOLEČKŮ.


Divadlo

Naše cyklistická ale i divadelní společnost na konci roku navštěvuje složitě vybranou divadelní hru. V roce 2022 padla volba na Švandovo divadloo a komedii Smrt mu sluší.

Severská sekce si rozšířila kulturní zážitek o návštěvu Staroměstského náměstí a výstavu Muchy ve Valdštejnské jízdárně.

   
 

Díky Iloně, která zajistila rezervaci, patřila divadelní kavárna nám. Probrali jsme loňský rok, příští rok (nově padly Piastovské hrady dle Zigáčkových). Také kolovalo vánoční cukroví od babiček pekařek.
Komedie pak dobře splnila svůj účel, pobavení na závěr složitého roku.


 
   

 

Silvestr v Jablonci

Popsat poslední den v roce spolku HaHy mohu jen z pohledu severské sekce. Nácvik silvestrovského večera jsme měli už večer 30.12., kdy jsme se sešli U George v Jablonci. Skupina SoUsEDI (ano, tak se píší) nás  nadchla od začátku. V baru byla báječná atmosféra a veselí návštěvníci (naši vrstevníci), večer se vydařil.

Po vydatném spánku jsme v soboru obešli Jablonec a poznali jej z mnoha úhlů. Ony ty pěší procházky mají něco do sebe. A já si pohrál s koulí. A Mirka nás dovedla k Čertovu Kameni, který ani někteří místní neznali. Na první dávku šumivého vína nás vzala k sobě Irinka.

   

Více pláž než přehrada

Čertův kámen je tady.

Doma u Irinky: boršč, vaječná tlačenka, štrůdl, sekt s jádry granátového jablka
Musím poznamenat, že obecně se v Jablonci dobře vaří, pochutnávali jsme si i u Mirky a Evy.    

Výhledy z Jabloneckého Petřína


 
 

Naše "pochodové cvičení" pokračovalo u Zlatky, té jsme již od včerejška stále připíjeli na správný srůst kostí. Po zastávce u Evy následovala zastávka u Mirky, kde se přidal i Mirek. Před půlnocí jsem ještě navštívili Lenku Bittersmanovou a Pepou a pak hurá na hráz. Chyběla zde Jana, tu sežral drak.


   

A v neděli? No přece na Nisanku.
   
   
   
  A konec hrátek s koulí:  
   
     

Na hlavní stránku HaHy