Kralupská pánská deštivá 
polífka

24.-26.6.2022
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek
Interaktivní mapa sobota,
mapa neděle

Od první LETNÍ polífky 2009 jsme ochutnali 14 polévek (jednou byly polévky dva druhy), všechny byly výborné, ale měly jedno společné, jejich hlavním kuchařem byla žena. Až v roce 2022 jsme ochutnali první polévku od kuchařů, konkrétně Jašesty a Karla. A kdo nebyl, může litovat, takovou už nikdy neochutná. Hlavně proto, že kluci nevědí, kolik tam čeho dali.

Sjíždíme se v pátek kolmo, vlakmo, auto, pěšmo. Na zahrádku Jašestovi trefí všichni. Kdo by bloudil, smích a štěbetání Hahýků jej do cíle dovede.

Na místě jsou již připraveny hasební prostředky všeho druhu na žízeň i konev na oheň, kde budou vuřty.

Povídáme si a někdo i šaškuje :-)
 
 

Po stravě duševní přichází i strava fyzická, přichází na řadu uzenina, jejíž kvalitu všichni kvitují.


V noci pak Ha+Hy+Pa jdou hajat ke KaJa. Jsme zde poprvé a tak konečně vidíme tu kuchyni, kam má Karel vstup zakázán a také území mezi gaučem a televizí, kam je vysoce nevhodné vstupovat, když na obrazovce hraje SPARTA PRAHA.
   


Sobotní
ráno je mokré, prší. Žhavíme linky  - není to blbost, když se volá mobilním telefonem? Tak tedy vibrujeme vzduchem mezi základnami a posunujeme start výletu.

U J6 mezitím vypukla hlavolamově herní  horečka sobotního rána. Bierky, sirky, skládačky, jen pexesa se všichni bojí. Zpestřením dopoledne je přijezd PPého a Evy na kolech. Těžko jsme na nich hledali suché nitky. A najednou je poledne. Rozhodujeme, že dlouho toužebně očekávánaou polévku si dáme nyní. Podávají jí autoři tohoto kulinářského díla, ve kterém je VŠECHNO. Ale není to polévka pejska a kočičky, je tam vše, co do polévky, řekněme hrsktové, patří.


Jsou slyšet jen slova chvály. Hana je opět nejrychlejší, ale také startovala mezi prvními.


Když odpoledne na chvilku prokoukne slunce mezi šedými mraky, na bicykly se již moc nechce. Na výlet jede jen Hana s Hynkem, ostatní volí pěší pochod ke Karlovi na zahradu, kde se již v kádi koupe, chladí pivo.

Sluníčko nás zve na fotbalové hřiště s občerstvením. Déšť v Olovnici dopoledne na trávníku vymaloval vodovážné zrcadlové srdíčko.

Dáváme si na sluníčku pivíčko. A kdybychom to neudělali, dojeli bychom ke kamarádům suší. Takto nás v terénu bez přístřeší polévá prudký déšť a do Kralup dojíždíme podobně jako PP s Evou. Ale dvě až tři suché nitky jsem na slipech (v přední části) našel.

Ani večer jsme nestrádali hladem. Naši tabuli navíc ozdobila svátková lilie Ivy. A také Honzům jsme poblahopřáli k svátku. Sladkou bombou (vzhledem k velikosti nemohu napsat tečkou) pak byl dort od Ivety, kterou sem přivezl její novomanžel. Foto v záhlaví článku.
   


Neděle již veselým cyklistům přeje. Cestou kolem Vltavy nás Karel několikrát zastavuje a rozšiřuje naše znalosti výkladem domorodce, například o zrušeném železničním mostě.
   

V Libčicích opouštíme pravý břeh Vltavy a navštěvujeme hospodáře Františka s Háňou. A světe div se, nemají pro nás práci, ale mají pivo.


   

Dalším zastavení je horní zámek v Panenských Břežanech, kde sídlí Památník národního útlaku a odboje. Připojuje s k nám Vašek a ještě se díváme na nepřístupný dolní zámek, bývalé sídlo říšského protektora, nacistického tyrana.
   

Připojivší se Vašek nás pak vede do Neratovic, restaurace Terasa, kdy rychlost obsluhy a doba přípravy polévky (číšník do kuchyně: "Chtějí jen polívku") byla tragická. To nám ale dobrou náladu nemohlo pokazit.

Naše trasy se zde rozdělují, loučíme se. KRALUPÁCI, DĚKUJEME. A v hlavě už hlodá červíček: "Kdo bude příštím kuchařem kralupské polévky? Kde bude příští polévka?".
   
     

Na hlavní stránku HaHy