Černá Hora

2.-11.9. 2021
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek
Iva, Kalimero,
Marek
Interaktivní mapa

Naše největší výprava letošního roku vedla do Monte Negro, Černé Hory. Psavka Iva, která toho nyní (zima 2021/2022) má moc na práci, popis nemůže stihnout.
Rozhodl jsem se pro řešení: vykradl (fuj) její texty z Rajče a ke každému dni vybral drze dvě své  fotografie.  Nadpis každého dne je odkazem na fotografie Ivy z daného dne. Iva mi to povolila.
 

I. Černá Hora 3.9. - etapa tunelová

Příjezd busem po poledni do Ščepan Polje na hranicích Černé Hory. Kolmo pak kaňonem podél řeky Piva a Pivského jezera. Pivní zajížďka do Plužine. Skrze nespočet tunelů zakroucené stoupání skalním krpálem s úžasnými výhledy až do cílové Trsy v Národním Parku DURMITOR. Ujeto cca 40 km , nastoupáno cca 1059 metrů.


   
 

II. Černá Hora 4.9.2021 - kochací etapa národně parková

Z Trsy zvlněným terénem skrze NP Durmitor až k Crnomu jezeru u Žablajku, ubytování v Autokempu Razvršje. Etapa o délce 48 km a převýšení 1089 metrů.



   
 

III. Černá Hora 5.9.2021 - etapa houpačkově kopcovitá, drobet sakrální.

Opustíme Razvršje a mírně kopcovitým terénem stoupáme i klesáme. Přes vesnice Javorje, Gornja Bukovica se sakrálním zastavením na hřbitově, Donja Bukovica, dál podél řeky Bukovica a Tušinja. Abychom se vyhnuli finálním 18 km po frekventované silnici s vícero tunely, naložíme kola do vleku našeho busu na křižovatce Okuka před zrušenou hospodou. Busem dojedeme do Kolašinu. Kolmo ujeto cca 70 km při 1033 m převýšení.


   
 

IV. Černá Hora 6.9.2021 - přes sedlo Trešnjevik

Z Kolašina podél řeky Tary, přes Matěševo, pak podél řeky Drcka přes Bare Kraljske do sedla Třešnjevik. Odtud do cílové osady Štavna. Ujeto 36 km, vystoupáno 883 m. Bylo možné jet i delší trasu: Kolašin, Praševac, Berane, Šťavna.


   
 

V. Černá Hora - 7.9.2021 - etapa jezerní

Směřujeme dále na jih - město Andrijevica, NP Prokletie, kolem Plavsko jezera. Cíl je ve Vusanaje blízko Albánských hranic. Celkem cca 68 km, převýšení cca 580 m.


 

   
VI. Černá Hora 8.9.2021 - etapa albánská

Využijeme blízkosti albánských hranic a kousek se projedeme horami Albánie. Přes horské sedlo Qafa e Bordolecit v 1355 metrů nad mořem a obce Tamare, Hot. Na další hranici kola naložíme a busem dojedeme kolem Skadarského jezera k ubytování v hotýlku před Cetinje. Kilometrů celkem 130, z toho na kole cca 75 km při převýšení cca 1200 metrů.


   
 

VII. Černá Hora 9.9.2021 - etapa historická

Z bývalého královského města Cetinje na kole přes Národní park Lovčen, možná zajížďka k Mausoleum Njegoš. Finální překrásný sjezd do Kotorského zálivu. Příjemné ubytování kousek od historického centra Kotoru. Ujeto cca 75 km s převýšením cca 1200 m.


   
 

VIII. Černá Hora 10.9.2021 - etapa kotorská

Pěší prohlídka historického centra Kotoru a cykloprojížďka podél Kotorského zálivu o délce cca 43 km.


   
 

Pěšky po Dubrovníku 11.9.2021 - bonus k Černé Hoře
Po kotorské snídani odjezd směrem domů. Po 2 hodinách cca čtyřhodinová zastávka v historickém DUBROVNÍKU a dále přes Chorvatsko, Rakousko a Brno dojezd do Prahy.


   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.

Na hlavní stránku HaHy