Železný pidimuž

3.6. - 6.6.2021
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Hynek, H6,
Iva jedna, dvě, tři
Interaktivní mapa 3.6.
4.6. a 5.6.

Železný Pidimuž, za kterým jezdíme opakovaně koncem jara na Šumavu, není rozhodně žádný adolescentní zelenáč. Můžeme ho představit jako zkušeného sportovce plného síly, odhodlání, zvídavosti i touhy něco dokázat. I kdyby jen sám sobě. Ve svých 26 letech se z mnohého poučil a je tak akorát nad věcí. S respektem k šumavské přírodě, kde se formoval a kterou blíže poznal hlavně na kole. Nebyl by to však Železný Pidimuž, kdyby pár kiláčků šumavskými hvozdy neproběhl a něco málo neuplaval (to třeba v nedalekém volarském bazénu). Jelikož Železný Pidimuž mívá svou základnu v Dobré, malé vesničce patřící k obci Stožec v prachatickém okrese, míříme i letos právě sem.
A abychom tu nebyli jen tak na skok, přijedeme už ve čtvrtek k polednímu. Rychle se ubytovat, popadnout kola a hurá na odpolední cyklovýlet! Dychtivě nasáváme Šumavu - modro nad námi s bělavými oblaky, kterak líbá šťavnatou, místy ještě probouzející se zeleň. Poměrné liduprázdno uprostřed týdne začátkem června, co rozdává libý pocit, že právě teď a právě tady patří Šumava jen nám. Prostě každým coulem romantika! A tak trochu ochutnáme plánovanou sobotní trasu o délce 50 km, ujasníme si stěžejní body či případná úskalí. Též něco nafotíme, neb v sobotu nebude čas. Sobota totiž bude o závod.







 
   
Mezi čtvrtek a sobotu se zpravidla vnutí ještě pátek. Je nám celý k dispozici a tak se nabízí možnost celodenního výletování.
"Chtělo by to do takových šumavských končin, kam se Pidimuž v sobotu nedostane. Ať máme ten pobyt tady pestrej."
"Co takhle k Lipnu? Tam Pidimuž namířeno nemá. Možná bychom se mohli i vykoupat."
"To by bylo žůžo! V Horní Plané pak přívozem na druhý břeh přehrady, směr Želnavský smyk, křižovatka Rossbach, Jezerní smyk, Rosenauerova kaple a Jezerní vrchy. Stále podél Schwarzenberského plavebního kanálu."
"Ukažte mi to v normální mapě, v té papírovce, ať vidím souvislosti. V chytrým mobilu je to všecko v moc malým vokně."
"Nakonec dojedem do Stožce a přes Stožecká luka je to do Dobré co by kamenem."
"Jo jo, pěknej vejlet, bude koštovat něco kolem 60 kiláčků, ne? To je tak akorát."

Osvěžující koupačka bez plavek ve vodách přehrady fakt byla. I svezení přívozem na druhý břeh Lipna. Je pravda, že jsme přes půlhodky čekali, až se převozníci naobědvají a zrovna začalo vedro, ale - následná jízda na kolech nás zase zchladila a nebýt cyklohelmy, pohrával by si šumavský vánek s našimi vlasy... Zbyl i čas na teplý oběd + pivní a kofolová zastaveníčka. Co více si přát!?
   










 
   
Sobotní předpověď počasí rosničkářům taky vychází - přítulné klima předchozích dnů se kamsi vytrácí. Železný Pidimuž startuje za slunečného dusna. Přes Soumarský most dojede do Volar, aby ve zdejším krytém bazénu odplaval stanovenou porci pro obě dvě partičky, tedy kratší a delší verzi. Což představuje 750 m a 1,5 km. Čas neúprosně běží, poslední bazénová tempa, odhodit plavky, sednout na kolo a svižně projet předepsanou trasu. Většina cyklistů se zapisuje do kategorie 50 km s 5 km běhu. Najdou se však tací, co statečně na kole ujedou 100 km a na závěr ještě uběhou 10 km. My, co jsme si 50 kilometrovou etapu projeli už ve čtvrtek, se nemusíme radit s mapou. Prostě víme a netápeme. Všechny bez rozdílu nás však popohání měnící se počasí. Dopolední dusno vystřídá déšť a bouřkové burácení. Neúprosně odškrtáváme vytyčené trasové body - my z "padesátky" po dlouhém stoupání z Volar turistický přístřešek U Obrázku, Zátoň, Lenoru, soutok řek Řasnice a Teplé Vltavy, Hliniště, České Žleby. Dále na řadu přichází Kamenná hlava, bývalá obec Mlaka a Krásná Hora, odpočinkové místo "V Podkově" bez odpočinku, Nové Údolí, Stožec. Tady nás chytne vyloženě silný slejvák a ten se nás spolu s bouřkou drží až do cílové Dobré. Zde odhodíme kola do provizorní kolárny a chystáme se na závěrečný běh. Stále lije jak z konve, nemá smysl se bůhvíjak převlékat, někdo se možná přezuje. Všechno však jednou končí a tak i voda z nebe se přestává valit. Poslední přibíhavší končí třetí disciplínu za polojasna. Celý aktivní kolektiv Železného Pidimuže je zaflákán od hlavy k patě a tak zahradní hadicí sprchujeme nejen své bicykly, ale v pláštěnkách i sami sebe navzájem.    





 
   
Jen co se hodíme do gala a Mára G., lídr celého podniku, vklouzne do elegantního světlého saka a pod apartní klobouček, může zahájeno býti slavnostní vyhlášení výsledků s předáním cen vítězům. Navíc každý účastník dostává od Železného Pidimuže moc pěkné památeční tričko s límečkem a logem akce.





Úplný závěr ponecháme v duchu gastropožitků a drobet si zagrilujeme. Jelikož se vloni jako hlavní grilovač osvědčil Vašek, je mu tato funkce svěřena i letos. Inu vedle zážitků fyzických jsou neméně důležité prožitky ducha a v neposlední řadě uspokojení pohárků chuťových a buněk čichových. Jen tak může být Železný Pidimuž doveden k dokonalosti.
 
   
 
Sláva Pidimuží 2021, ať žije Pidimuž 2022!
 
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.

Na hlavní stránku HaHy