Hnízdo 2016

29.-31.1.2016
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva, Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek, Iva, Jašesta, Libuška.
Video z nedělní procházky
Interaktivní mapa severního okruhu z Ml. Boleslavi

Hana s Hynkem nás pozvali k sobě do Bolky. Vyhlásili totiž na poslední lednový víkend slet do Vorlího hnízda. Je to už taká tradice, aby se nás lednově setkalo co nejvíce. Dle stavu sněhové nadílky obvykle slet spojíme s výletem na běžkách nebo pořádnou pěší túrou. Někteří příjemně unaveni a jiní zas kyslíkem osvěženi se těší na promítáním fotek a videí z právě proběhlé sezony. Dojde i na vzpomínání, samozřejmě na soutěže, případně na nejrůznější testování. To všechno, ba i více lze v Hnízdě zažít...
 
První HaHy ptáci přiletěli již v pátek, užili se tedy klidu, kdy hovořícímu rozuměli všichni. MaVr pustili v hnízdě i uklízecího autonomního robota, který dokončil úklid. Vytřel, nevšímajíc si psího štěkotu našeho Jacka.
V sobotním ránu stojí za zaznamenání přednáška s praktickou ukázkou bulharského loupání pomerančů.


Školení v loupání pomerančů (pomeranč skryt)
     
Letošní zima nešetří na šprýmech a legráckách a tak po vydatné sněhové nadílce před týdnem se zrovna teď spiklenecky tváří "jako když bláznivé jaro hází bláto na dveře". Všichni přítomní to vezmou sportovně a vyrazí na vydatnou pěšárnu. Přes Kosmonosy, Bakov a vršek Brejlov na Babu a Dědka, čedičové dva vrchy o nadmořské výšce solidně před 300 metrů. Návrat do Hnízda je v režii romantického západu slunka, kdy v nohou výletníků je dobrých 23 km.

Michalovická Putna
   

Zámek v Josefově dole
   

Výhled na Zvířetice nad Jizerou
   

Po červené strání nad Jizerou

Chlapi jdou za babama na Babu
   

Baby na Dědkovi
   
   
Slunko již definitivně zapadlo, když se objeví ústecký MM, který před rokem překvapil jako "Dáreček pro Hanu". Ta i letos koncem ledna slaví své narozeniny. Že by tedy něco jako "Dáreček se vrací"? Spíš "starý dárek s novou mašlí", dí MM a opravdu si ováže krk barevnou stuhou.
     
HaHy slety jsou mimo jiné sympatické i tím, že se jako gurmáni i gurmeti pořádně vyřádíme. Doufáme, že Hana opět chutně uvaří nějakou tu svou dobrou polífku a ještě lepší segedínský guláš a to rovnou do prádelňáku o několika mnoho porcí. Pak postačí konferenční stolek obložit tak, aby se povážlivě prohnul pod spoustou přinesených dobrůtek na slano i sladko. Slovo též dáme vínku červenému, bílému, jistě pivečku a když nás kol dokola obejde i flaša něco ostřejšího, atmosféra v Hnízdě je hahyjácky dokonalá...

Fotografové Iva a Jašesta nejdřív jedli a až pak fotili, to je rozumné.
   
     

Ovšem pozor, letos navíc havajsky podbarvená, neb se velmi rychle blíží jablonecký maškarní Babí hop. Prakticky už za týden by se na něm měla většina z HaHy představit jako havajští tanečníci a tanečnice. A tak se nejenom teoretizuje nad vhodnými kostýmy a typickými tanci, nýbrž se i prakticky obé zkouší.
V neposlední řadě dojde i na soutěže. Nikdo ani náhodou neuhodl, jak se jmenovala česká roková skupina Olympic ve svých začátcích v listopadu 1963. Že "Karkulka", to fakt nevěděl nikdo. A kdo by si chtěl představovat pohádkovou postavičku s červeným čepcem na hlavě, tak byl rozhodně mimo místu. Náležitě PePem poučení teď víme, že Kar-Kul-Ka = Karlínský Kulturní Kabaret :-0   

Hynek nám taky umožní, abychom se více poznali. "Jak kdo s kým" v našem HaHy společenství souzní, ladí, prostě si rozumí a naopak. A tak se pod Hynkovým vedením seriozně otestujeme. No, o té serióznosti by se dalo drobet diskutovat, protože někteří zaškrtnou v otázce Nejhorší je: zima-vlhko-teplo-trpaslík "trpaslíka" a tím projeví spíše více smyslu pro humor než cokoliv jiného.
Sobotní noc nenápadně vpluje do nedělního rána na vzpomínkové vlně disko rytmů let minulých až po křepčení současné. Rozpustíme se kolem druhé ranní, abychom zahučeli každý do svého připraveného pelíšku v různých patrech toho útulného domu, co říkáme mu Vorlí hnízdo. Za chvíli to bude už rok, co ptáčata od Hany a Hynka přechodně vylétli za prací do daleké, velmi daleké ciziny a tak se v Hnízdě můžeme pořádně roztáhnout jak dlouzí, tak širocí.

     
Nedělní procházka šla často po metalové cestě a snad se ukázalo, že Boleslav není jen Škodovka. Hezky ji zdokumentovala Líba na 31 fotografiích na  svém rajčeti.    
     
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy