Michal Třetina

1.9.2015
Autor textu Foto  
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek Foto Jašesta, Fogo Iva, foto Miluška.
Další foto od nezjištěných autorů kdysi předané Ivou, Miluškou...

Cyklistický veletrh v Letňanech 2003. Hynek oči navrch hlavy říká Haně: „Mluvil jsem s tím Třetinou, jak píše do cykloturistiky, jak jezdí do nebe! Mohl by nás vzít do Alp. Do Švýcarska!!!“ To bylo naše první setkání s Michalem Třetinou. A pak přicházely další výlety, výpravy, expedice i malé vycházky. A s tím další cyklo-kamarádi.

S Michalem se jezdilo klidně. On ten klid uměl šířit. A při tom jeho heslo bylo TAM, KDE OSTATNÍ KONČÍ, MY ZAČÍNÁME. Tedy průkopnické heslo. Nezapomenu na Hvar, kdy se při kololodi vrátila Michalova (hladová) skupina o dvě hodiny později. Otrhaná. Tlačili kola machií a hledali novou cestu. Nebyla tam. Ale byli šťastní. Měli silný zážitek. A to je další rčení klubu Mike: Zážitek nemusí být krásný, ale musí být silný. Z historek i vím, jak dle mapy hledali cestu, jeli po krásné silnici a najednou hluboké údolí. Most ještě nebyl postaven. Neotočili se. Dojeli prostě jinak. Měli silný zážitek.

To ale byly průzkumné výpravy. Na těch, kde jsem jezdil, měl Michal trasu vždy pečlivě připravenou a z hlavy líčil detaily a přidával historky. To vlastně známe z Cykloturistiky. Zmínil jsem několik hesel. S Michalem mám spojeny i další výrazy: AVIE – to bylo auto, se kterým začínal. Pak jej vystřídal Ford Rimor, ale mezi kamarády to stejně byla AVIE.
ROTOVÁNÍ – tím se označovalo stálé vyměňování pozic v AVII, zejména při jídle a oblékání. Nešlo stát na jednom místě, to se muselo uvolnit pro dalšího a za chvilku pro jiného. A tak jsme ROTOVALI.
KRÁLOVSKÁ ETAPA – tento výraz jsem v HaHy i „ukradl“, ale originálem byla etapa v Bernských Alpách, kdy se jezdilo přes tři dvoutisícovky – Grimselpass, Furkapass a pak přes nekonečný Sustenpass, kdy se jazyk v horku lepil na patro. A pak ale krásný dlouhý sjezd. Dokonce pod vodopádem. Vždyť o tom Michal psal ve své knize i v Cykloturistice. Psal. Jak? Na výpravě nám vysvětlil trasu, třeba kousek i doprovodil. Pak se vrátil, uklidil po nás i rozvěšené prádlo, doplnil vodu, vymetl drobečky a jel do cíle naší etapy. A tam psal.

Bohužel musím psát v minulém čase. Dne 1.9.2015 Michal Třetina tragicky na kole zemřel. Jezdit s ním budeme už jen ve svých vzpomínkách. Raději bychom si sedli na přední sedačku do AVIE vedle řidiče M1/3, povídali si s ním, pak vystoupili a ŠLI KE STROJŮM…

Máváme ti Michale tam nahoru a volám tvým: HEAVY METAL.

   
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Fotografií s NÁČELNÍKEM (neměl to slovo moc rád, snad mi to odpustí) nemám mnoho. Ale fotografií DÍKY Michalovi mám tisíce. Další fotky s Michalem jsou zde, jiné sestavil Japonec Jašesta.    
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy