Kralupské polífky
v Pnětlukách na Lounsku

5.-7.6.2015
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek
Foto Jašesta
Foto Libuška
Interaktivní mapa

"Trochu se bojím ztráty kvality a množství. Jana nebude vařit polífku doma, ale někde v lese. Nevím, nevím, jak to dopadne" jsem si říkal loni, když jsem se dozvěděl, že nebudeme v Kralupech, ale někde v lese. Mé obavy byly liché. Polífky byly dvě, výborné, a ještě jsem si dal nášup v úterý večer.

V pátek nás v táboře u Pnětluk v sedě uvítal vítací výbor tvořený většinou urostlými muži do půl těla. V sedě proto, že plili pivo a jedli Janinou fazolovou polévku. Do půl těla proto, že bylo vedro. Že by nás příští rok vítaly ženy?
Trochu teď přeháním, od stolu se všichni na chvilku zvedli, Jašesta tradičně rozpřáhl ruce a Hana si na něj skočila, aby objetí mělo tu správnou razanci. Rozdělili jsme se do dvojic do chatek, na Hanu jsem vyšel já.

Postupně dojížděli další a další. Velké uvítání měla Lenka se Stáňou, které zahájili svou cestu odvážně vlakem, ale pro mimořádnou událost měly dost velké zpoždění. Vlastně už v sobotu přijela Rudy s Láďou. Byli v La Putice, pak jim vypověděly službu obě navigace, a tak museli požít navigaci K1. Večer byl ve znamení výborných vuřtů (s masem!), piva a vína.
   
     
V sobotu startujeme v 9:00, tak jsme naučeni. Konětopy, Solopysky, Horní Ročov, Dolní Ročov. Zde má Karel přednášku o klášteru. Je z roku 1373, v letech 1715-18 průčelí přestavoval sám Santitni a později i Kilián Ignác Dientzenhofer. Nyní slouží jako sklad humanitární pomoci. Přes Třeboc, Kroucovou a Řevničov se dostáváme do Krušovic. Zde jsme již tak unaveni, že si prostě MUSÍME dát oběd. Místní cukrárna, kde  mají i pivo i polívku i matesy je pro nás ideální  Stejně tak pro ruské svatebčany. Ti mají jen dort a šampaňské. Po kouknutí přes plot u železničního muzea u Lužné následují Chrášťany, kde Hynek vzpomíná na chmel a ztrátu panictví s ním spojenou. V Kolešovicích se zavodňujeme, vlastně zapivujeme.  Krušovicemi. To proto, že v Mutějovicích je zavřeno, alespoň máme cíl na další rok.
Horkem znavení jedou do tábora, zbytek ještě navštěvuje Kounovské kamenné řady, zříceninu Pravda a keškaři i Čertův kámen.
 
   
Na základně nás čeká Jana s gulášovou polévkou a Karel se soutěží ze staročeštiny. Díky němu víme, kdo/co je mrcasník, radvanec, ohněpar, ratišník a víme, co znamená obřůtiti se a jak se krumpluje. A také víme, co znamená, když nás honí mlsná.
A protože pohybu bylo málo, ještě si někteří zacvičili při ochutnávce jahodového kompotu. Ochutnávat směl jen ten, kdo hodil kostkou šestku, oblékl si bundu, vzal čepici a rukavice.
   
   
 

Neděle začala bouřkou. Tak jsme se najedli. Desátá rozhodla, že to zabalíme. Alespoň nám zbude více cílů na rok 2016. Před odjezdem jsme se najedli. Ačkoli tento víkend nebyl dietní, přesto se nám líbil. Nebo právě proto?

     
Už teď se těším, jak mne příští rok zase na akci Táchových bude honit mlsná.    
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy