Babí Hop
Kočky a kocouři

7.-8.2.2015
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Hynek, Míša, Libuška, Ilona, K1
Video
Interaktivní mapa procházky
Motto:
Kočka leze dírou, na Hop chvátá s vírou,
že tam kocour bude, neusne a všude
coby švihák taneční s náladou vždy sváteční
provede ji sálem a pak celým bálem!
To je ale pěkný kocour! Kocour Hynek. Kamila, dvorní maskérka rodiny Vorlů si dala záležet. Taktéž další tři číči (Hanu, Líbu, Ivu) skvěle vymalovala. “S autem plným koček, to jsem ještě nejel”, dí řidič Hynek, když startuje směr Sudety. “No, nám taky ještě nikdy nešoféroval kocour... “    

Netrvá to dlouho, když končí hustý zasněžený les a hned jakoby mávnutím kouzelného proutku začíná pěkné podhorské město Jablonec. Ten nad Nisou, kde se večer jako každý rok v tuto dobu vyrojí na Babím Hopu masky zdánlivě jednoduché, přes ty složitější až po nejroztodivnější maškary.

HaHy spolek se rozhodl jít kolektivně za kočky a kocoury. Definitivní přerod v kočku se uskuteční ve dvou peleších – u Zlatky a u Mirky. Dopoledne ještě lyžníci na běžkách v horách Jizerských a v podvečer při nádherném západu slunce... mňau, mňau! Roztomilá ouška a ocásky různých velikostí, nechybí vousky a jiskra v oku – my kočky totiž vidíme i za tmy. Taky kočičího žrádla jsou mraky, něco musíme vzít s sebou na bál. Za jedna dáváme novince od Mirči - žampionovo zelné dobrůtce a mňoukáme o recept. Na tanečním sále se J2 zase vytasí pekáčem pečených myší. Ó, my se máme! Máme pekáč masa!
 
Ve stylu popěvku slovenské skupiny Elán “Si kočka, si kočka, si kočka a perfektne urobená” se vrháme na taneční parket. K tanci a poslechu hraje osvědčená a oblíbená hudební skupina Kontakt. Jako správné kočky se neobejdeme bez myšek různých kvalit a provedení - měkoučkých, heboučkých i bez těch pevných, odolných PC myší.    
     
V předpůlnoční tombole vyhráváme tlustou štangli turistického salámu - to za nejpočetnější zastoupení jedné masky. I s kocoury je nás totiž rovných 25 chlupatých kousků! Kromě kamarádů sudetských koček letos naší kočičí bandu posiluje ústecký MM. Jako "dáreček" na Haniných narozeninách ve Vorlím hnízdě se nedávno osvědčil natolik, že byl též pozván na maškarní Babí hop do jabloneckého Eurocentra.    
     
Tancovat, hopsat, veselit se a radovat vydržíme až do úplného konce, což je cca něco po druhé nad ránem. Jablonecké kočky Efka, Laďka, Mirča a Zlatka si rozeberou do svých pelíšků kočky přespolní. Mnozí jedou taxíkem - do jednoho s tolerantním řidičem se vtlačí šest koček. Kocour Mirek poskytne azyl kocourovi HS - oba možná proberou, jak to bylo tenkrát s tím teroristou... ;-).
   
     
V neděli jsme se scukli v jedenáct u Mirky a následně s kočičí bandou z pelíšku Zlatky. Dle spokojeného vrnění a pomňoukávání lze usoudit, že v kočičím těle s kočičí duší nám bylo náramně a hned tak se toho nechceme vzdát. MM návrat do lidské podoby tak úplně taky nezvládl - kočičí uši jako radar dominují celé naší skupině. Vyrážíme totiž zmapovat to hezké město, kde většina Seveřanů žije. Počasí si s námi aprílově zahrává, jednou fujavička se sněžením, podruhé na frontě klid a probleskující modré nebe. Sudeťačky nás vedou kolem mšenské přehrady skrze centrum města a pak prudce vzhůru na vyhlídkový Petřín. Dominující hotel zde s výletní restaurací se zdá opuštěný. Výhled dolů na Jablonec a lemující okolní hory je zrovna prosněžený. Posléze se však obraz protrhne a my přece jenom něco vidíme a můžeme fotografovat. Návratová s prudším sestupem, kolem bývalých městských lázní a secesního divadla. Poslední "dokopca" a jsme opět ve Mšeně nad Nisou, které od roku 1962 přiřazeno k Jablonci.
Jeden velmi kreativní víkend se chýlí ke konci, ani se nám nechce domů. A tak směle do plánů, příprav a zpracování nápadů na Hop babí 2016, v pořadí již... kolikátý vůbec?
     
     
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy