Kralupská letní polífka popáté
(tentokrát dvojitě)

21.-23.06.2013
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura a doplňky Hana
Hynek Fotogalerie
Interaktivní mapa není
Z loňské kralupské polífkové akce mnozí udrželi v paměti, že páteční večer před samotnou sobotní polífkou v rozverně veselém duchu se nesl. I dostavili jsme se o letošním slunovratu v počtu 10 na známé místo Šestákovic zahrady taktéž v páteční podvečer. Zde v přívětivém zákoutí Zákolanského potoka jsme otestovali několik výborných pochutin na slano i sladko, neodolali atace čerstvě natrhaných šťavnatých jahod a opravdu hodně a od srdce se nasmáli. Výborně naladěni jsme po půlnoci kolektivně doprovodili K1 domů a ujistili se, že vrchní kuchařka J2 vše kolem polífky stihla. Venku zůstali už jen svatojánští broučci se svými lucernami, vše ostatní živé postupně usíná v brzce ranních hodinách v očekávání okamžiků příštích...
     
Je sobota kolem deváté dopolední a na dvorku u H6 se houfuje další desítka pozvaných. Nechybí děvčata ze Sudet, ani hoši až z Frýdlantského výběžku. Zastoupení má i Mladá Boleslav, Kosmonosy, Ústí nad Labem. Taky Praha, Mělník a drážní Domeček za ním. A vše pod palcem to mají domácí Kralupáci. Sedláme své bicykly a těšíme se na předpolífkový cyklovýletík. Ten pojat od K1 a H6 v myšlence "Po chlastech českých" a důkladně realizován s plánovanými zastávkami. Ochutnáme tak polotmavý ležák z pivovaru v Chýni a únětickou dvanáctku z místního pivovaru před 2 lety obnoveného. Nakonec vychlazeného Kozla na Táchovic zahradě (světlý to ležák z plechu). Silničky okresky se střídají s občasným terénem. Na vršku někde mezi obcemi Debrno a Tursko se nám dostane poučení o malém kralupském Odprdos. Pramenit by zde měl potůček Debrnský, jež s ostatními stružkami se vlévá do potoku Zákolanského a následně do řeky Vltavy. Od rybníka vyloveného ve vzpomínkách na rozšafné mládí kralupských kluků pokračuje finální lahůdková krasojízda. Velmi uzounce mezi vzrostlými travinami, keříky i kopřivami. I jedním brodem nutno projet... Uff.
   
Smyčka se uzavírá - nesmíme však minout Pivní slavnosti na již zmiňované zahradě, která patří K1+J2 Táchovým a taky panu Jiřímu. Ten zde, jako ostatně každoročně v tento letně slunovratový čas, slaví své narozeniny. A slaví je moc hezky, neb má vždy super počasí, grilované pochutinky a vychlazené pivečko. V rámci dobrých sousedských vztahů ugriluje pan Jirka i něco ze zásob od Táchů a tak si i letos pochutnáváme na lahodné farmářské slanince a vyhlášených buřtících z Veltrus... Mezitím H6 peláší na své panství, aby zkontroloval, zdali vše běží, jak má. Jeho dcera Bára dostala opět důležitou funkci - podobně jako vloni ohřívá kralupskou polífku. Tentokrát je to ovšem složitější - ohřívá se dvojmo, neb Jana navařila do dvou hrnců-prádelňáků polífky dvě. Prostě letos máme "doppelsuppe"! Jé, my se máme... Těžko říci, která chutná lépe - kulajda s houbami či klasická gulášovka. Každá jiná a obě chuti výtečné! Stůl pod širým nebem se prohýbá i dalšími kulinářskými dobrotami - sekanou, masovou roládou, obalovanými houbičkami a celerem, krabí pomazánkou, koláči, dortem, bábovkou ořechovou i kuřecí... Gurmáni a gurmeti usedají k jednomu stolu a hodují. “Och, jak je ta cykloturistika úžasná!” zvolá Hynek a všichni do jednoho souhlasně pokyvujeme ;-)
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy