Silvestr v Hošticích

30.12.2011 - 1.1.2012
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva - korektura a doplňky Hana a Hynek Mirka a Rudy: Fotogalerie
Míša: Silvestr, Říp
mapa od Míši
Pátek 30.12.2011
Dostalo se nám milého pozvání od Františka a Míši - rozloučit se se starým rokem a přivítat rok nový v Hošticích. Sudetská sekce (ve složení Rudy, Efka, Mirča) dorazila již v páteční podvečer 30.12. Cestou přes Bolku nabrala Hanu, těšící se na saunu (František slíbil roztopit). Hynka povinnosti zdržely ve Hnízdě, objeví se prý až zítra odpoledne. Sauna opravdu byla, všichni se tam akorát tak vešli. Ochlazování se konalo venku ve velké kádi se studenou vodou, kam se někteří potápěli komplet celí i s hlavou... Bylo i čepované pivko z velkého sudu, lahodná plznička 12-tistupňová. Byla taktéž polívka zabijačková a tláča z téhož prasátka, co jsme onehdá v Hošticích pomáhali zpracovat. A večer při frťáncích a pivku se vedly řeči, docela vážné povídání a rozjímání o životě, jeho problémech. Taky stáří se naťuklo... Na toto téma kdysi herec Jan Tříska řekl: "Stáří není pro sraby". Tož konec chmurným úvahám, vždyť už je dávno po půlnoci, poslední den v roce nakousnutý, ten nejveselejší by to měl být, ten silvestrovský přeci... Tak na kutě, ať se na to loučení s rokem 2011 dobře vyspíme.

Sobota 31.12.2011
Dle plánu se spí dlouho. Po úžasné a vydatné snídani (na slanině smažená domácí vejce) se před jedenáctou dopolední vyráží na silvestrovskou procházku. Kolem Větrušic dolů k Vltavě, kde náhodné setkání s Honzou 6. Zrovínka si to metelí na bicyklu do Hoštic na oslavu Silvestra. H6 přibrzdí a jako ta chytrá horákyně kolmo/pěšmo se připojí k poutníkům. Ti směřují proti proudu řeky přes Řež do Klecánek. Zde skouknou grafické označení, kam až vystoupala velká voda během jednotlivých povodní. Je nádherně, slunko svítí jak divé, svižné tempo prostřídá pomalejší, kdy cvakají a vrčí fotoaparáty. To aby ten krásný den uchovaly na věčnou památku.
 
 
Z vyhlídky nad Pravým Hradcem krátká kochačka a návrat na Františkovo zkratkou rovně kolem kaliště. Haně zvoní mobil - je to Hynek. Přes noc nad ránem ho přepadla střevní chřipka a vůbec mu není dobře. Je to smůla nejsmůlovatější. Hynek tedy nepřijede, což všechny dost mrzí. Délku procházky, té úplně poslední v roce, odhadují Míša s Františkem na solidních 18 km. Pěšáci nestačí ani vyklouznout z bot, když se na kole přiřítí tenorista HS. A taktéž na kole, téměř v závěsu Iva (aniž by tušila, že je Sucháči v patách). To už se však chystají nejrůznější lahůdky a pochutinky. Slané, sladké, kyselé. Plotna smaží bramboráčky, likviduje se výborná polífka (už druhá v pořadí), připíjí na zdraví frťánky, vínem, pivem, co kdo má rád.
 

Pak to vypukne
- doba pravěku přichází... Míša s lehkým několikadenním předstihem totiž vyhlásila PRAVĚK jako téma letošního Silvestra. Inu, těžko povylíčit ztepilé krasavice a udatné lovce, kterak v různých zvířecích kůžích a kožešinách zahalena svá těla mají, tu více, tu méně... Těžko popsat, jak s divokým pokřikem dotancují do hoštické hospůdky, aby pozdravili místní a připili si s nimi. Opravdu těžko vystihnout vítání Nového roku na Františkově - taktéž pokřikem, který jako by ozvěnou duněl v tlumivé "hahy-hahy-hahy..." ;-). Dobře se nakonec pravěcí lidé poskládají k spánku, již k spánku novoročnímu, aby ráno ještě za šera vstali, nějakého toho oře si chytili, osedlali a vyrazili...
Neděle 1.1.2012
Kamže, kam? Z pravěku rovnou na Říp. Hurááá!!! Tedy úplně tak rovnou ne, chceme zastaveníčko na Mělníku. Pět nás je, co o 8 hodině ranní sedláme toho správného bika a mastíme si to k mělnickému cykloservisu Ottis. Na rozdíl od loňského 1.ledna žádný defekt a tak si můžeme dovolit delší a hezčí trasu. Dílem po okreskách, dílem po cyklostezkách vloni otevřených. Přesně v 10 u Ottise si připijeme bublinkami - na zdraví a radost v tomto čerstvém roce. Na šťastné výlety, ať už kolmo, pěšky, na lyžích či úplně jinak. Po nezbytném kolektivním fotu startuje od Ottise 25 cyklistů, z toho 4 ženy.
Po starém mělnickém mostě na druhou stranu Labe a dále již Polabskou cyklostezkou směrem k Řípu. Ten se letos novoročně utápí v šedivé mlze a jen sem tam v obrysech vykukuje. Silničáři z týmu Ottis to před horou již tradičně obracejí, my otrlí cykloturisté na kolech trekových a horských statečně pokračujeme plíživě stoupajícím svahem Řípu. Ten se náhle strmě zvedá, aby nás vyhodil ze sedel a donutil naše bicykly tlačit. Je to docela fuška, ostatně jako každý rok v tuto dobu. U rotundy sv. Jiří nás již očekává posádka, co z hoštického pravěku dorazila pod Říp autem.  A co to tam mezi holými větvemi stromů bělavě probleskuje a neúprosně se k rotundě blíží? Snad ne typická helma našeho Kalimera?!? Už je to tak - Kalimero. Před rotundou vládne úžasná přátelská a milá atmosféra, spontánní radost, že se vidime právě tady a právě teď! Nemineme ani pana Nešpora a jeho krásné zápalky s rotundou vymalovanou na krabičce pro rok 2012. Každý z nás si jednu odnáší.
Návrat nás cyklistů je pak relativně jednoduchý. Posíleni o Vaška ze Stodoly a o Kalimera z HaHy (oba jezdí s Mikem) si to pelášáme v počtu sedmi po staré teplické, jež čísílkem 608 se zdobí.  Před třetí odpolední se čtveřice cyklistů odpojí vlevo směrem k Dolínku, zbylí tři uzavřou smyčku a dojedou do Hoštic.
V Kolibě na Dolínku to vře, silný houf kralupských cyklistů se zde sešel - na Nový rok tuto tradici vždy opakuje. Nás zde čeká Kája Tácha, aby si s námi přiťukl na šťastné sportování a žití vůbec.  Každý z nás má natočeno něco kolem stovky, někdo i více. Pěkný počin do nového roku 2012! Tak ať se nám i nadále všem daří... a nemáme holou (viz obrázek vpravo).
  Zadek vyfotila Mirka
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy