PRPACY
Pražské parky a cyklostezky

Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek, doplňky Hana Hynek
Fotogalerie
Interaktivní mapa
nebo soubor KMZ pro Google Earth

"Již devátý ročník Pražských párků a stále nikdo nic. Nikdo to neudělal, nikdo nevyužil té výzvy. Řekli jsme si tedy, že to vezmeme s Hanou do svých rukou - a letos je to tedy tady!!!" - po těchto slovech vyndala Hana párky z cyklobrašny a dala se do rozdávání.
Párky byly rychle zlikvidovány a mohli jsme se od Hlavního nádraží dát do těch parků. Samozřejmě tomu předcházela léta dřiny a odříkání při přípravě trasy2010 Kalimerem, který nás před startem seznámil mimo jiné i se signalizačními cyklo-gesty, nejvíce se všem líbilo (a fotografovali si jej): "Pozor jeden kolík v trase".
Harmonika čtyřiceti cyklistů se roztahuje od nádraží k přechodu a od něj na novou neoficiální (ale hladkou asfaltovou) cyklostezku mezi Karlínem a Žižkovem - trasou po tělese železniční trati. Harmonika se stahuje či zastavuje u tunelu, který dělníci pro nás ještě nestačili dokončit a Kalimero je nepřesvědčil o možnosti průrazu. Roztahujeme se na vrcholek Vítkova obsazený brouky. Brouky značky VW. Křivka vítkovského oblouku konči na druhé straně tunelu a mění se v rovinu podél železnice a po té dle Rokytky. Končí kaňkou Kyjského rybníka U Eriky.    
Na povídání máme času dost, obsluha vázne. Iontový nápoj ale mají a tak sil na další jízdu máme. Další etapa je ve znamení úniků. Čekáte-li dramatické vyprávění ve stylu Závodu míru, čekáte marně. Unikal jen vzduch z PePého kola. A opakovaně. Třikrát. Má to ale za sebou, statistiku si naplnil a zbytek roku bude mít pokoj.    
A najednou jsme v Modřanech, převážíme se s převozníkem přívozem. Nesmí chybět zastávka u Prokopského údolí na trojkřížení železničních tratí, jezírka a tunelu.
Pro mne byl nejsilnější zážitek v závěru, v betonových obytných kruzích ve Stodůlkách. Nyní jsou centry domovních kruhů oživeny různými stavbami a zelení, ale i tak na mne obklíčení panelů se stovkami oken zapůsobilo dost svíravě. Uvolnění pak přišlo ve rychlém sjezdu k Vltavě, kdy jeden pruh patři jenom nám - autobusům, taxíkům a cyklistům.
Už teď se těším, Honzo, na desáté putování Prahou na našich, cyklistických cestách. 
   
Nevíte, odkud jsou poslední fotky? Tak jeďte příště s námi! (Nebo se podívejte do fotogalerie)    
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy