Kamany na Olmeto Plage
Maur či Staník bezzubka

Korsika
ostrov kamenů

koupání před Albertacce (cesta do Corte)
Ostrov krásy, ostrov tisíce vůní, ostrov cti a krevní msty - to jsou přívlastky lákající na tento Napoleonův rodný ostrov. Pro mne se stala Korsika především ostrovem kamenů, které nás doprovázely na mořském pobřeží, divokých říčkách, klidných vesničkách i na plážích. I náš vracející se autobus byl jimi o něco těžší (viď, Olgo).
Kameny jsou mnohotvarou a mnohobarevnou ozdobou na šperku se jménem Korsika. Jak jsme objevovali tento šperk, co jsme se dozvěděli, kde jsme byli, jaké jsou naše dojmy:
- květen je vhodný termín k návštěvě. Místo sluncem zežloutlé trávy kolem cesty kvete kvítí i jehlčnany, tráva je zelená, moře modré a koupací, teplota spíše vyšší i poťavá, ale ne spalující. Dle přívlastku: kvetoucí jsem očekával průjezd botanickou zahradou - takové to nebylo, ale oko mělo kde spočinout, stejně jako na jaře u nás (i když botanička zájezdu by se se mnou přela, jedlé kaštany a korkové duby u nás nejsou, stejně jako divé kosatce)

- projevy FLNC (organizace na osvobození Korsiky) na ostrově jsou znát zasprejovanými francouzskými směrovkami. Terčem střelby jsou jen dopravní značky, rozhodně ne turisté. O vstřícnosti obyvatel se (bohužel) přesvědčila jen jedna z cyklistek, která v nulové rychlosti zlomila ruku (svou) a byla místními okamžitě dopravena do nemocnice

- spíše než rodák Napoleon je uznáván Pasqual Paoli - otec vlasti, který vyhnal Janovany z ostrova. S touto historií jsme se setkali nejvíce v městě Corte, i když starý parlament je hospodářskou budovou a ne skvostem architektury
- vodu na stezkách jsme vždy včas našli: pramen ve stoupání na sedlo, kohoutek (ne kašna) ve vesnici, dobří lidé kdekoli. Z pití z pramenů nemusíte mít dle nás strach

- mnohaprocentní stoupáky nás nečekaly, dlouhá stoupání ale ano. Sjezdy byly dlouhé, hladké i hrbaté. Spíše než na auta (ta jezdí více o víkendu) jsme si museli dávat pozor na krávy, kozy, prasata (se všemi jsme se setkali), s Mirčinou kmitající nohou si chtěl hrát i jeden pes, ta mu ji ale nedala.

- jestliže je na obchodě napsáno, že se otvírá ve 15:00, je dost pravděpodobné, že v 15:15 již bude otevřeno

- při objetí podstatné části obvodu ostrova a návštěvě vnitrozemí jsme najeli 1032 km. Absolvovali jsme jednu 50 km zkratku busem, poslední den 100 km po rušné silnici ze Solenzara do Bastie jsme též "busovali". Součástí zájezdu byla vyjížďka na lodi kolem Bonifacio.

- Jirka Okrouhlík (cestovní kancelář OK TOUR) je průvodce zkušený, spolehlivý, zodpovědný, pečlivý a znalý historie (při večerních procházkách se dozvíte i historické pikanterie). Vydrží i pět opakovaných dotazů na věc, kterou před chvilkou zdůrazňoval.
 

Kudy jsme jezdili:
 

This map was created using GPS Visualizer's do-it-yourself geographic utilities.

Please wait while the map data loads...

Mapové odkazy:
Mapa v samostatném okně tady
Mapa s obrázky a dalšími údaji (everytrail.com)
Trasa ve formátu GPX
     
Zdá se Vám to málo? SPRÁVNĚ! Pokračování s fotogalerií najdete v
Korsickém deníku.
   
     
Další informace - odkazy:
Ostrov cti (pořad Čes.rozhlasu Leonardo o historii a současnosti (včetně MP3 záznamu - doporučuji).
Historie Korsiky  - podrobný popis (další články nejen historické)
francie.orbion.cz/korsika/ - komerční, ale dobrý web
Ostrov tisíce vůni - Jiří Jokl (kniha pro cyklisty s popisem tras - doporučuje OK TOUR)
Oskenovaná (kradená) mapa 1:100 0000, musíte si ji ale slepit.
   

Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla Hana.
 

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:


Na hlavní stránku HaHy