Foto Milan. Moje pivo je to druhé z leva.
 

Zazakuku
Za zajímavostmi kulturními a kulinářskými

 
Jaké zajímavosti jsou na trase mezi Mladou Boleslavi a Libercem jsme zkoumali, dle návodu Hany, v soboru 30.6.2007. Po průzkumu (zelená odbočka od objekt u Kláštera - z akce výtvarníků v našich okresechJizery na Bitouchov), co je sjetelné  a co je jen tlačitelné jsme zakotvili u Bakova v Pivničce u trati a chutnáme první produkt chuťový: Klášter. V uvedené obci se my (Ha+Hy+Milan) setkáváme s MaVr, kteří už mají o 20 km v nohách více. Prohlížíme si klášter a perníková srdce, je zde totiž pivobraní. Co se týká kulturních choutek, kocháme se parkem u zámku u Mnichova hradiště a pak zdoláváme vrcholek Káčova, kde roste: kerblík lesní, písečnice douškolistá, sleziník severní, krabilice mámivá, klinopád obecný, kakost smradlavý, lipnice smáčknutá, krtičník hlíznatý, rozchodník prudký, tořice japonská, rozrazil rezekvítek, ... No není ta čeština krásná?
Další cíl je jasný, Svijany, kde je i polévková přestávka. S Milanem si dáváme i smažený sýr a květák půl Všimněte si, jak je dobře nařezáno (cestou na Kozákov)na půl (karfiol byl poslední). Škoda, že Sládkův mls se dává až po 14:00. Čekat nebudeme, nabíráme kurs směr Malý Rohozec.
Zde je také pivovar a využíváme Vráťova tipu, dáváme si místní uzeninu. Frýdštejn - jedna z nefotogeničtějších zřícenin je dalším naším cílem, po kterém šup dolů do Hodkovic, kde do naší vandrovní knihy přibývá podpis a razítko restaurace s pivem Vratislav. U sklenice pózuje stejnojmenný cyklista.
Houpeme se před Libercem (přednášku má Milan), nevynecháváme Vratislavický pivovar a s kapkami deště dojíždíme do posledního pivovaru-k Vendelínovi, kde se objímáme s čekající Evou. Další uzeniny, poslední typ piva, tentokráte nejkurióznějšího, domácího, založeného 1999.
Nočním Libercem nás provází Milan, týž nás pak doma hostí kolenem (vepřovým).

a ještě MAPA.

Druhý den nás opouští MaVr, jedou svou trasou, za to v Jablonci nabíráme lékařský dohled - Evinou známou Johanu (byla s námi již na běžkách). Ta nás po nám neznámých trasách dovádí do Železného Brodu. Z něj pak nabíráme nadmořskou výšku (s přestávkou na oběd) až na 744 mnm - na Vrchol Kozákova. Paraglajdistům dnes nějak nejde vzlétnout, video s úspěšným startem nebude. Z vrcholku jsme se spustili, tedy sjeli až k Jizeře, kde je poslední pauza u kozy, tedy v restauraci Zrcadlová Koza.
Ještě musíme poděkovat za pěkný typ trasy - podél náhonu Jizery z Dolánek do Turnova - také doporučujeme.

a ještě MAPA.
Poznáte Turnov? - Od autobusového nádraží.
Fotogalerie    
Zapsal a fotil Hynek, fotky dodal též Milan, korekturu provedla a text nedoplnila Hana.
 

Jiný pohled? PDF dokumnet s obrázky obloženými písmeny poskládal Milan.


Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy