1. Co předcházelo:
Čtvrtek 11.10.

Slavné kopáčské trio ŠŠT (Šesták-Šulc-Třetina) mohutně zplundrovalo a následně uválcovalo příjezdovou cestu k základně zvané Domeček. Tímto zásahem vše připraveno na pobyt cyklistů loučících se se sezonou - obytné auto Avie bez větších problému zaparkováno u drážního Domečku.

Pátek 12.10.

Inspekční komise HaHrKy (Harmáčková-Hrdličková-Kymličková) v podvečerních hodinách přijela na Domeček zkontrolovat a zhodnotit práce výše uvedené.

Sjeli se i další přespolní, aby následující ráno to měli blíže ke startu na jubilejní 10. rozlučkovou cyklovyjížďku.

2. Jak chutná houska na Housce:
Sobota 13.10.

Loučení se sezonou tradičním výjezdem na hrad Houska může být zahájen - od vývěsky cykloklubu Mike v Ostruhové vyráží 48 cyklistů. Dalších 10 se přidává cestou během dne. Přítomni jsou i světoběžníci Lucka s Michalem, letos posíleni o čtyřnohého chlupatě černého přítele Ernesta. Ten většinou poslušně cupitá vedle kola své paničky, ale má možnost se i povozit ve spešl vozíku, který za svým kolem táhne pro změnu páníček.

Je nečekaně hezky - navzdory předpovědi počasí se den vyloupl do slunečna a relativně tepla.
Peleton nejprve sklouzne k vodě - na břehu řeky Labe prvá zastávka a od lídra Michala 1/3 prvý výklad. Mimo jiné se vzpomíná na stoletou vodu - srpnové záplavy před 5 lety.
Cyklojízda spanile pokračuje podél potoka Pšovka, přes Mělnickou Vrutici, kolem Domečku a na Harasov. Zde náš cyklokamarád, profesor Luboš Hovorka neporuší tradici a doplní své vyprávění o další morbidní historku.

V Tuboži se kolektivně fotíme, za Mlýnem Palác odbočíme vpravo, abychom vystoupali až na hrad Houska po nedávno zrekonstruované Zámecké cestě. Ta v podstatě traversuje Housecké vrchy, zákrutovitě se stáčí vzhůru, schovaná v podzimní náruč zlatavého listí.

Na nádvoří hradu Houska se vítáme s Vorly - přilétli ze svého mladoboleslavského hnízda chvílí před námi.

Každý, kdo k Housce vyjel či bicykl svůj vystrkal, je obdarován pravou voňavou houskou pekařskou - to rodina Honzy Bednáře se takto mile postarala. S houskou pak každý individuálně naloží. Uchová buď jako relikvii či hnán nízkým pudem shltne na místě.

Dolem Mirečkovým a Kružským se realizuje přesun do Nosálova -zde příjemné posezení a občerstvení. A hlavně šťastné setkání s dalšími z HaHy - z domovských Ledců dorazila kolmo posila Kozáků, Marcelka s Vráťou. Sečteno a podtrženo, spolek HaHy je zde docela slušně zastoupen: Hana, Hynek, Marecela Vráťa, Lenka, Iva a z Mike nedávno přetažený Japonec. Sečteno a podtrženo, 73 km celkem ujetých.

A nakonec prodloužená na Domečku. Nikoliv taneční, ale táboráková - nad ohněm se opékají buřty, hodnotíme, hovoříme, bavíme se.  Autem se dostavil i Kalimero v doprovodu své dcerky Barušky. Sama nám ukazuje, kolik má vlastně roků - dva prstíky a jeden skrčený. 

Když padne tma a po tmě chlad a pára z úst tě obtočí a taky hlad,
když oheň nestačí tě hřát, pak s kamarády musíš jít a hlasitě se smát...
To srdce poskočí a je ti fajn, nic jiného nemusíš, než kamaráda hlaď.

Když nám fakt už je zima, zavřeme se prozaicky do Vláďou roztopeného Domečku. Zde excelují Kralupáci, bývalí spolužáci ze základky Karel Tácha a Honza 6ták- baví nás svými úžasnými zážitky z dětství a školních lavic. Šumák vhozený do svěcené vody v kostele při školním výletě nás dostal všechny do jednoho.

3. Jak chutná neděle:

Někdo spí na Domečku, někdo v obytné Avii. Do ještě krásnějšího prosluněného dnes se probudí všichni, během mrazivé noci ani v Avii nikdo neumrzl.

Nelze jinak než sednout opět na kolo a vyrazit na výlet. Málo známými serpentinami se dostáváme do Řepína, pak Chorušickým dolem prorážíme cestu kolem zastřešeného trampského ohniště a jsme v Chorušicích. Stáčíme se přes Vysokou Libeň, Krpy a vrchem přes Hostín návrat na Domeček. Jen 37 km, ale jakých!

Nejenom Houska, i neděle může chutnat skvěle. Tak těšme se na tu příští jedenáctou.

HyV: Když jsem kdysi psal milostné dopisy jedné medičce, tak mi psala, že se jí libí mé závěry dopisů. Nyní jsem v opačné roli. Těším se na Ivinu tečku.





















 
     
Zapsala Iva, korekturu provedl Michal a po něm Hana a  Hynek, který též text doplnil.

Foto Michal, PPé, trochu Hynek

Pro odvážné po vstupu do FOTOGALERIE.

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy