Cyklotrek okolím Mělníka
Mšeno

Chcete jet na výlet, který Vám někdo připraví, ale tak, že si místa vyberete sami a trochu si i zazávodíte? Chcete poznat nová místa? Chcete se v říjnu vykoupat a pak si dát skvělý guláš? Neváhejte, jeďte na cyklotrek. Ale ne na ten velký (Poděbradka bike adventure), jeďte na cyklotrek okolím Mělníka pořádaný velice pečlivě (!) partou pod vedením Karla Rysa z vyšší zahradnické školy Mělník.
Nevíte o co jde? Podívejme se tedy do propozic závodu: Společný je pouze start, cíl a závěrečné posezení, trasu jedou účastníci v malých skupinkách – dvojicích nebo trojicích. Připraveno bude 30 stanovišť na zajímavých místech Kokořínska. Na každém stanovišti je ukryt lístek s číslem a kleště. K jejich nalezení poslouží zadaný orientační bod (výrazný strom, rozcestník apod. – zde necháte kola), azimut a vzdálenost, ve které je třeba hledat. Podle náročnosti terénu mají stanoviště různou bodovou hodnotu.
Cílem je získat co nejvíce bodů (a zážitků) za navštívená stanoviště. Každá skupinka si sama určí, která stanoviště a v jakém pořadí navštíví, je proto důležité si podle mapy vybrat rozumnou trasu s ohledem na záludný terén, vrstevnice, sjízdnost cest... Skupinka se nesmí během akce rozdělit. Barevnou mapku a seznam stanovišť obdrží účastníci na startu.
Protože není naším cílem uštvat všechny účastníky akce, jsou vypsány již tradiční dvě kategorie: chrti a romantici. U chrtů se nepředpokládá, že by se příliš kochali přírodními krásami, a soustředí se především na získávání bodů. Romantici oproti tomu při napjatém sledování přírodních krás občas šlápnou do pedálů a mimoděk tak posbírají i pár bodů za navštívená stanoviště.
Pozvánka jako taková stojí za přečtení, je vtipná. Tak např. k vybavení:
-Aby nám účastníků neubývalo, doporučujeme cyklistickou přilbu
-Majitelé blatníků vypadají lépe na cílových fotografiích…
Nebo k programu:
Konec akce je mezi 16. a 17. hod. (opozdilcům po 17:00 za každých započatých 10 minut odečteme 1 bod).... Kolem 18. hod. slavnostně vyhlásíme vítěze a minutou ticha uctíme ty, kteří i přes vybavení všemožnými navigačními pomůckami stejně nakonec uvízli v bažinách či zamířili do Polska.

"Na tuhle akci musíme jet", řekl jsem Haně a ta jako vždy poslechla bez odmluvy.

Na start sedmého ročníku jsme do kouzelného areálu Mšenského koupaliště (závod byl pod patronací města Mšena) dojeli přesně. Vyndali kola, nandali oblečení, na startu nám dali (startovné pouhých 40 Kč) mapku a dali jsme se do plánování. Trasu jsme stanovili přibližně, což byla chyba, pak jsme se na mnohých stanovištích dohadovali, jak dál.


Koupaliště

Mapa, popis, průkaz

Na startu

porada rodinná

porada párová

výklad před startem

Hned před první kontrolou jsme získali první zkušenost. Při bezhlavém sledování jiné skupiny je větší legrace, zabloudí Vás více najednou. První kontrola měla několik nej: Nejbahnitěšjí, nejtunelovitější (1x) a nejkopřivovitější. Kleště na označení průkazu byly na choroši na čtrnáctikmenné vrbě. Mimochodem, pěkně jsme si na trase zopakovali přírodopis - dendrologii.
U kontrol na začátku jsme měli výhodu, že jsme místa dobře znali. Ale stejně nám některá místa dala zabrat. Třeba hrob Edurda Štorcha na vesnickém hřbitůvku jsme hledali pěkně dlouho. Díky tomu si teď ale budeme pamatovat, že je v Lobči.

Lobeč

Nosálov

Suchý mlýn

údolí Skalského potoka

ano, Vrátenka

u Zámecké stezky
pod Houskou
Druhá zkušenost říká: pořádně si přečti, co máš hledat. Až v půli Střezijovic jsme si přečetli, že stanoviště bylo na začátku vsi.
I kochat jsme se mohli. Díky tříbodové kontrole jsme navštívili hrad Starý Berštejn s rozhledem z vrcholku i na vrcholek se zříceninou. 
Kvůli další tříbodovce jsem i sundal kalhoty. Nevím ale, co si mysleli kol jedoucí, když viděli obnaženého chlapa s ženou v takové divné poloze. Hana mě totiž zezadu držela, když jsem si nandával ponožky.
Když jsme začali pospíchat, přišlo zdržení. Na naší trase byla totiž časovka veteránů. Šest minut jsme čekali, než odstartoval poslední. Ale auta byla pěkná. Poslední tříbodovka byla opičí. A pak už jen cíl, dojeli jsme doslova za pět minut pět.
Když komise počítala, my jedli. A bylo toho dost. Polévka, klobásy, maso na grilu (+hořčice,+cibulka), guláš s hodně masem (tak za tři obědy naší podnikové jídelny). Čaj, káva, sušenky, bábovka, medovník i Haniny ovesné koláčky. Při zaplňování žaludku jsme si s Hanou říkali, jak pěkně jsme si dnes zaplnili hlavu zážitky. Moc se nám to líbilo. Těšíme se již na jarní ročník.
Při vyhlašování vítězů nás nejvíce překvapil, až šokoval, pár na druhém místě v romanticích. Byli jsem to my (viz výsledková listina). Fakt jsme se nehonili, já volně fotil a měřil si glykémii, svačil jsem i obědval, povídali jsme si...

Radost vítězů

náš dort

naše trasa
     
V jeskyňce je fotogalerie s většími fotkami.
 
Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla Hana.

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy