Velikonoce v Zadní zemi


Hynek: Svým specifickým způsobem popsal Staník, jak prožili na severu Velikonoce. Pokud jste při čtení vnímaví, doporučuji si vzít k četbě alespoň suchý rohlík nebo sklenici piva. Já si po přečtení vzal kousek sýra. Do Staníkova textu jsem drze vložil své komentáře. Nuž pojďme na to.
     
Staník: Již delší dobu jsme se s Evičkou, Věruškou a Píťou (Pitrovi) domlouvali na víkendu na jejich chalupě u Krásné Lípy. Dopadlo to na Velikonoce. Předpověď slibovala celkem slušné počasí. Moje zlatičko si na pátek vzalo dovolenou a tak jsme nakoupili proviant a pití. Doma mě velitelka vyhodila z kuchyně a pekla prošívanou deku  Takový krásný název a recept nikde. Takhle to jen podporuje kulinářské představy. Když mi bylo laskavě dovoleno přijít do kuchyně, tak jsem mohl i já něco vytvořit. A protože na Velikonoce má být nádivka,tak jsem vyslal velitelku pro kopřivy. Protože ve velikonoční nádivce mají být (jak se to piše v te brožuře).  Jestli tomu dobře rozumím, tak Staník je náčelník nebo generál a Rudy je pouhá velitelka přes deky a kopřivy. Nádivkou jsem potom naplnil bůčkovou kapsu  (mé první slinění).
 
   
Balení, odjezd pro Evičku a Věrušku, přesun na chalupu. Píťa musel ještě v sobotu jezdit,takže jsem se staral o tři baby. Po vybalení a zatopení a menším občerstvení odchod do hospůdky na pivo. Dívky  (zdá se, že pivo má značně omlazující účinky) po návratu nazdobily stůl různýma dobrotama, ať už k jídlu nebo k pití. U něj jsme pak setrvali v družné zábavě dlouho do noci.
 
   
Po poklidném probuzení a snídani odcházíme na vlak do Krásné Lípy a jedem do Jedlové. Pak na první občerstvení pod rozhlednu. Dále Tolštejn, tady druhé občerstvení a prémie čokoládová tyčinka od Věrušky. Projdeme Dolním Podlužím a kolem kozí farmy se vydáváme směrem k hospůdce u naši chaloupky. Cestou zjišťujeme, kde se dají nařezat proutky na pomlázku pro Píťu a mne. Asi kolem 21 hod dorazil Joska. Družná zábava trvá asi do půl třetí.  
V neděli se opět probouzíme jen velice pozvolna. Po snídaňoobědu jedeme do Kyjovského údolí. Jelikož se hlásí žízeň, jdeme na jedno. A je z toho asi třicet krvesajů asi patnáct piv(malých), kávička, klobáska a topinka s masovou směsí. Venku totiž začalo pršet. Když se čas nachýlil a my s Joskou neměli proutky na pomlázky, tak jsme vyrazili. Když jsme obešli celou vesnici,tak jsme měli na pomlázky. Po příjezdu na chalupu se děvčata pustila do výroby kraslic a my s Joskou do pletení pomlázek. Já měl smůlu. Asi čtyřikrát jsem musel přeplítat  (po krvesajích a pivech se ani nedivím), protože jsem se nechal vyrušit. Mezi tím Joska hrál na kytaru, různě jsme se občerstvovali.

Po půlnoci jsem děvčata vypráskal a s mým zlatíčkem jsme odjeli domů, jelikož mě čekal celkem náročný den. Chodím po známých babách na pomlázku. Po poledni jsem byl již doma. Zlatíčko udělalo Božíhodový oběd. Na oběd byl pozván i Vlasta.  A já ne, tak to končím s přepisem Staníkových zážitků.

 
     
Zapsal a fotil Staník korekturu provedl a text drze doplnil Hynek
 

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy