Labská -
Staropacké výlety

24.-26.7.2020
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Hynek,
Iva Krkonoše  Iva Tábor, Pavel
Interaktivní mapa Labská

Výjezdní vrata dokořán a klíč od hlavních dveří na domluveném místě.
Bezva, tak si uvaříme aspoň kafe. Pavlík, hradní pán, jel zřejmě naproti těm, co mají přijet kolmo.
"Hele, už je vidím - HS snad ten příkrej prďák k Hradu vyjede natěžko kolmo s plnou polní. Jak to ten hoch dělá, že je pořád v takový formě?!"

"Ahoj Pavle, zdraví Tě Lenka, přijede jindy soukromě, asi brzy. Prý si už moc nepamatuje, jak vůbec vypadáš, na společných akcích jste se poslední čas nějak míjeli."

Ááá, dojíždějí další účastníci staropackého letního setkání. Holky ze Sudet převážně kolmo, Pražky auty a taky už přilétli Vorli ze své ODPRODS Doubrava a Bystřice. Od vlaku pěšky vylezla kopec Hančí - aspoň že s námi pobude dnešní večer. Inu, pěkně se zahušťujeme "Tak hněte s sebou konečně, vše k zapálení ohně je připraveno, buřtíky a klobásky taky. Vem obě dvě hořčice a nezapomeň na kečup a další šmajdičky."
   
   
"Možná uvidíme i tu slavnou vlasatici, kometu Neowise, co právě brázdí naším vesmírem. Atmosféra nad Hradem je téměř prosta světelného smogu, takže pozorování setmělý oblohy bude mnohem lepší jak ve velkých městech."    
     
Sobota 25.7.2020
"Pojďte se podívat, kudy do Krkonoš pojedem. Labská bouda je holt v nadmořské výšce 1340 metrů, Zlaté návrší dokonce v 1416 metrech, tak to bude dnes dost o stoupání. Zpátky se ale převážně pěkně svezem. A jste pro, že to vezmem přes Rezek s malým občerstvením... ?"

"Aby vám nebylo líto, že snad není žádnej terén, tak tady na Pašerácké stezce si aspoň trochu můžete užít."

Ještě že mi Lenka půjčila svoje nový elektrokolo, šlape docela dobře. Horní Mísečky, Jilemnická bouda, několik serpentin Masarykovy silnice a budeme nahoře. Jejda, displej ukazuje už jen jeden díleček nabité baterie. Snad se dostanu aspoň k Vrbatce.
 
 

Hmm, tak nedostanu, veškerá šťáva spotřebovaná, je totálně vybito. Pár výškových metrů před vrcholem. S vybitým a těžkým kolem přes houpavé Benecko s ostatními taky nepojedu. Vezmu to po silnici parádně dlouhým sjezdem do Jilemnice a vychutnám si ten euforickej pocit "s větrem o závod". Kruhák v Jilemnici a odbočka do Roztok. Končí sranda a začíná dřina. Určité výšvihy na trase ještě jsou. S lehkým převodem a třeba i na kašpárka se do Staré Paky snad nějak doplácám. "Mladá paní, šlapeme, šlapeme!" Jó, kdybys věděl, holenku... Teď ještě finálně vystrkat e-kolo do výšin Pavlíkova Hradu. Teda, pěkně výživnej voprus je to! Ale když chci, dokážu být i tvrďačka. Konečně nahoře. Konečně lahodná sprcha. V klidu, nikdo na mě nespěchá. Divný, že mě žádnej z kámošů nedojel. Tak jim aspoň ohřeju ten střížkovskej guláš...    

Roztoky u Jilemnice
   

Za Jilemnicí
   

Ve stoupáníčku za Jilemnicí
   

Objevil se u Míseček
   

Stanová plachta Labské
   

Neděle 26.7.2020

Teda Blanko, ty borůvkové knedle ale jsou! Ty píšou! I nám, co zrovna nejsme moc na sladké, se dělaj boule za ušima. Skvělá snídaně! Umocněno vědomím, že Blanka všechny knedlíčky přivezla po ose na kole! To budeme mít energie na rozdávání.

Zdá se, že i baterie se přes noc důkladně nabila a Lenčino elektrokolečko dnes zdolá všech krásy světa. Tedy hlavně všechny výšky kraje na Staropacku a Lomnicku. Hlavně vrch Tábor, místo poutníků a turistů, často místními nazývané "maják Lomnicka". Ale stejně budu s přidáváním přípomoci na kole opatrná. "Možno startovat, jsem připravena! Na vše!"
Jo jo, stoupá to docela dobře, jako by e-kolo chtělo odčinit tu včerejší malou zradu. Tak sem na vrch Tábor se mi za celý život nikdá nepodařilo zavítat, ale teď za poslední tři čtvrtě roku jsem tu podruhé!
Ahóóój Tichánkova rozhledno, ahóóój barokní koslelíku Proměnění Páně!

Vašich 678 metrů nad mořem - na české poměry docela slušné. No, jízda dolů z táborského vrchu poněkud kamenitě roztřesená. To musíme zapít dole v hospodě Na Košově. Všechno nakonec dobře dopadlo, tak přípitek nejenom na zdraví, ale i na další zdařilé společné výlety!

 
   

Detail z kříže v Chlumu pod Táborem
   

Tábor
   
Rozhlížeči ukazující jsou "hejbavi", polechtejte je myší
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy