Kralupský dvoják

18.4.2020
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Iva


Ten prevít mrňavý, virusový nám ale hází klacky pod nohy! Kvůli pandemii Covid-19 musí náš spolek veselých cyklistů přeložit plánovaný OdPrDoS řeky Moravy na rok příští :-( . Důvtipní Kralupští přicházejí s nápadem:
"Což takhle udělat si lokální "Od Pramene Do Soutoku"?
OdPrDoS, který by se stihl za jeden den, za jednu přívětivou dubnovou sobotu. Navzdory všem nouzovým stavům. Přesto v doporučeně omezeném počtu cyklistů. Nemusí to být zrovna výbušný veletok, dravá řeka. Postačí drobný potok, zurčící potůček, prostě nějaká tekoucí voda odněkud někam.
"A což takhle toky dva? Plzeňský dvoják, tedy řeky Radbuzu a Úhlavu jsme už v roce 2014 jeli, tak jak by se vám líbil Kralupský dvoják? Šlo by o potoky Zákolanský a Knovízský - druhému jmenovanému se říká též Svatojiřský."
Všici zúčastnění nadšeně souhlasí a v počtu pětii cyklistů se scházíme na kralupském vlakovém nádraží. Šestého Karla vyzvedáváme na periferii města před jeho rodnými Minicemi. Cyklistická krasojízda může zahájena býti.
Soutok potoků Zákolanského a Knovízského není daleko od centra města.




Odtud se vydáváme proti proudu Zákolanského potoka, jemuž vyměřili 28,2 km. Když proti proudu, tak občas i lehce stoupáme.


Až do Zákolan vede téměř hotová nová cyklotrasa, v podstatě potok Zákolanský lemuje.


V Zákolanech, rodišti našeho druhého "dělnického" presidenta, hodíme po jeho soše pohledem. I ZákolTonda jde uvědoměle příkladem a má v době pandemie roušku.


S červenou turistickou se dostaneme do malebné krajiny, tak oblíbené malíři českého romantismu 19. století.




Podjíždíme nedávno rekonstruovaný kamenný viadukt železniční trati č. 121, spojujíc Hostivice s Podlešínem, prosvištíme kolem Nového mlýna a přes potok.


Buď brodem nebo po klenuté dřevěné lávce.


U zříceniny hradu Okoř nás zajímá výdejové okénko zdejší osvěžovny - je tam a bohudík aktivní.


V obci Malé Číčovice krátké vybočení z jinak víceméně přímočaré trati a prudké stoupání. Stojí to určitě za to - v celé své kráse na nás vykoukne osmiboká barokní kaple Nalezení sv. Kříže.


Kolem kostela sv. Vavřince pokračujeme polňačkou směrem na Kladno. U obce Pletený Újezd, v úbočí Kožovy hory pramení náš Zákolanský potok. V těchto končinách přijímá též jméno Dolanský potok. My svou pozornost však směřujeme k potoku druhému - druhému pouze v pořadí, nikoliv významností. Pokusíme se nalézt pramen Knovízského potoka.
A tak se napojíme na cyklookruh města Kladna, abychom ho opustili u Kamenných Žehrovic.




Čeká nás ještě rozcestí U Ručiček a... přihořívá, přihořívá... ještě lesní prudký sjezdík... hoří! Máme další vodní pramen v kapse.






Teď stačí doprovodit Knovízský čili Svatojiřský potok až k soutoku. V celé jeho délce 23,5 km. Převážně s kopce neb po proudu. Zajímavé osvěžení objevíme u hospody v Knovízi. Automat samooblužné pípy nám vydává za vloženou minci požadovaný nápoj. Aby si pivo nemohly kupovat děti, žádá automat vložit i občanský průkaz. Možná vymakané, jen ten vrchní je nějakej divnej... Nu, těšíme se již na lidskou obsluhu.
Podjedeme Podlešínský viadukt a dál podél Knovízského potoka a současně po cyklotrase upalujeme do Kralup.


Až do míst, kde jsme už jednou dneska dopoledne byli. Kde se Knovízský potok spojuje s potokem Zákolanským. Smyčka se uzavřela.


Tak se nám i letos zadařilo malé OdPrDoS. Navzdory té divné době. Malé, ale naše :-)
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy