Jizerky Harrachov
Bedřichov

29.2.2020
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura Hana
Foto Hynek a Zlata
Interaktivní mapa (30.3 km)

Podávám zprávu fotoreportáží (fotografů Zlatky, Hynka) o letoším přejezdu Jizerských hor z Harrachova do Bedřichova na běžeckých lyžích.
Na pátek zajistila Eva pivnici Ex, abychom si mohli povídat. Byli jsme v salonku a tak to šlo dobře. Měli tam i kávu a čaj a tak byli uspokojeni u únoroví sucháčí (nemá VŮBEC žádnou spojitost s HS). V předstihu jsme oslavili MDŽ (povšimněte si zklamaných tváří chlapců bez dárku):
   

V sobotu ráno jsme silně posnídali (Hana snědla celý hrozen vína) zavodnili se a jako doping použili kofein:
   

Vlak odjíždějící v 8 hodin byl řádně zaplněn. Překvapila nás zde Teruna (najdete ji na obrázku?). Vypadalo to, že k nám ani nedojde průvodčí, ale před konečnou to stihla.
   

Konečnou naší i vlaku byl výjimečně Harrachov, v Polsku se jel velký závod.
   

Start byl lehce dramatický, zahájili jsme na sjezdovce z Mýtin do Martinského údolí. Jen pár jednotlivců neupadlo. Já spadnul opakovaně:
   

A pak už bylo veselo:

(foto Zlata)
   

Přešli jsme přes Jizeru:
   

Podél toku Jizery jsme zvolna stoupali směrem na Jizerku:
   

Pod viaduktem:
   

Kuriozitou bylo i několik pádů takřka v nulové rychlosti. Lékařská první pomoc (A8) byla rychle na místě a odborně pomáhala s vyprošťováním padlých do příkopů podél cesty:
   

Závěr stoupání podél Bukovce byl prudší, ale s vidinou brzkého občerstvení to šlo dobře. Pohled na Mořinu:
   

Občerstvení na Pyramidě (borůvkové knedlíky) jsem zachytil jen tak, tak. Za pár vteřin byl objektiv zcela orosen.
   

Na Jizerské louce se už provoz zahustil:
   

Na Jizerce:
   

Za zimním kioskem šup dolů a pak dlouhé, dlouhé pozvolné stoupání podél hory Jizery na Knajpu. Uvnitř bylo "husto", venku brzo zima a tak jsme se dlouho nezdržovali:

Čihadla, Rozmezí (nejvyšší bod trasy 1000 mnm), Kristiánov, Šámalka a pak trápení po umydlené trase do Bedřichova. Do autobusu v 15:41 nastoupila jen část, ale když se bus rozjížděl, mohutný pokřik řidiče donutil zastavit a nastoupili všichni.
   


Večer jsme ukončili i Irinky, kde jsme byli obdarování "šperky a drahým kamením" dle vlastního výběru. V celé krabici od bot jsme si mohli vybírat!
   


N závěr tři zajímavosti (foto Zlata). Vlevo Vašek se speciálním obalem na běžky z punčocháčů, vpravo Hynek na sjezdovce v jediném oblouku, kdy nespadl.
   
 

Tuto dramatickou fotku, která vůbec neodpovídá charakteru naší příjemné jízdy, by uveřejnil v záhlaví zprávy  bulvár.
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy