15. Předvánoční procházka Prahou

14.12.2019
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana
Foto Hynek, Iva, Kalimero

Probouzíme se do poněkud šedivého sobotního rána před druhou adventní nedělí. Předpověď slibuje mrholení až slabší deštík napříč republikou, Prahu nevyjímaje. Jako by příroda tušila, že i téma dnešní, již 15. Předvánoční procházky Prahou, lehce zavání morbiditou. Plánovaná je za prvé prohlídka protiatomového krytu Bezovka, kde v případě nukleární války by mělo najít útočiště asi 2 500 osob. Při budování tohoto bunkru v první polovině padesátých let se však počítalo s dvojnásobnou skupinou lidu. Nepříliš optimistické vyhlídky... Druhá část PpP je ryze sakrální - organizátoři nás hodlají provést Olšanskými hřbitovy. To je téměř pochmurnost na druhou, ale stejně jsme docela zvědaví.
 
V historii cykloklubu Mike je ta dnešní PpP tedy 15. (je to vůbec možný?!?), ale teprve třetí pod vedením osvědčené dvojky Karel + Jaromír. Druhý jmenovaný má na svědomí tu protiatomovku, která po menších průtazích a díky pracovním kontaktům Radky, se nakonec uskuteční. Sraz tedy máme na pražském Žižkově, kde se bunkr Bezovka nachází v podzemním komplexu vrchu Parukářka. Do krytu vede pětice přístupových chodeb a dvě odvětrávací věže použitelné i jako nouzový východ. Takže vstupů hafo a komentovaná prohlídka nemusí začínat vždy ze stejného místa. Chvíli trvá, než si ujasníme, před jakým vchodem do podzemí se sejdeme. To aby nás Jaromír s Karlem nemuseli nahánět po svazích Parukářky nebo-li vrchu sv. Kříže. Míla vše dojasňuje uvedeným troj-fotem, které nám posílá, a tak všici nakonec solidně trefíme.
   
Karel si nasadí červenou santa-clausovskou čapku s bílou bambulou a prohlásí 15. PpP za zahájenou.

Podobnou vánoční čepičku má také figurína/ manekýn v plynové masce v útrobách bunkru. Vidno tak, že všici kolem jsou již naladěni předvánočně a mají smysl pro recesi. Náš průvodce protiatomovým krytem zdaleka tak pěknou čapku nemá. Za to je však udiven, jak mnoho se nás dnes sešlo. Standardně bývají skupinky méně početné.
 
     
Dovídáme se, že... Bunkr byl vyhlouben pomocí těžké techniky do skály. Železobetonová konstrukce místy dosahuje tloušťky až tří metrů. Unikátnost krytu Bezovka tkví především v tom, že mělo kromě vlastního hygienického zařízení také vlastní zdroj elektrického proudu a velkou vodní nádrž. Dále zde také bylo nouzové vysílací studio Českých radiokomunikací. Uvnitř bunkru nás pak překvapí sádrové zpracování "Stalinovy fronty na maso", které svého času shlíželo na Prahu z Letenské pláně.    


   
Též dobová výstavka z let padesátých, šedesátých či časů normalizace zaujme. Nepočitatelně plynových masek volně i na figurínách (nelze nevzpomenout na vtip "o slonících"). Jak před červeným kobercem pózují naši hoši se samopalem před rudou vlajkou bývalého Sovětského svazu. A nejen oni...    
   
   
   
     
S těmi, co nestihli bunkr, máme sraz u kaple sv. Rocha, Šebestiána a Rosálie. Začíná druhá část PpP, ta sakrální po Olšanských hřbitovech. Slova se ujímá Karel a cíleně nás vede rozsáhlým pohřebištěm, jež svými 50 hektary a něco je bezkonkurenčně největším v Praze. Odhadem zde bylo pohřbeno cca 2 miliony mrtvých, což z Olšan činí největší pohřebiště v celé České republice. Překvapí také všudepřítomný popínavý břečťan, někde docela agresivní. I když pro vtíravý déšť často nasazujeme kapuce a otevíráme deštníky, má naše proplétání mezi velmi starými, staršími i novějšími a zcela čerstvými hroby konejšivě přemýšlivý ráz... Kdy si uvědomíme pomíjivost lidského bytí a někteří možná nesmrtelnost duše... ? Tolik slavných a významných osobností zde odpočívá!    

Josef Božek
   
   
   

Rodina Poloczkova
 
Jan Palach
I my potřebujeme tak trochu odpočinek. Ten je zajištěn v Hostinci U Bergnerů, kde s povděkem nalezneme chutné i syté gastroútočiště. V komornější sestavě pak někteří dokráčí přes náměstí Jiřího z Poděbrad až na Václavák.    
   
   
15. PpP je u konce. A hodnocení? I přes deštivé počasí a zdánlivě pochmurná témata jsme se dozvěděli mnoho nového a hlavně si užili přátelských setkání. To na n-tou, prostě mnohonásobně. Už teď se zvědavě těšíme, jaká bude ta příští PpP a co si pro nás naši milí Karel a Jaromír připraví.
 
   
   
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy