Klikni pro velký obrázek
PlHa - pán a paní hradu

Malá kolaudace
na HRADĚ

16.-18.5.2014
Tenhle není Pavlův, ten je v Pavlově podhradí. Pavel má větší!
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hana, Hynek
Foto Hynek
Foto Míša
Interaktivní mapa
Z emailu, čtvrtek 15.5.2014:
-"Samozřejmě jsem nadšen, že přijedete  už v pátek. Čekají tě trochu složité nevšední podmínky. Tak to ty budeš určitě jako ryba ve vodě... Pavel."
-"Vše nevšední i trochu složité mě láká! Už se těším. Iva, zatím ryba na suchu"
     
Pátek
S Lenkou jsme dorazily na malou kolaudaci Pavlova Hradu jejím tradičním "červeným" opravdu v pátek v podvečer. Adresu na Letné jsme ve Staré Pace trefily hned napoprvé. T. j. bez ztráty kytičky.

Rodinný domek námi zvaný Hrad, Pavlovo nové bydlení vysoko nad městem a v členitě zprohýbané stráni pod lesem, nás dostal. Práce zde sice ještě jak na kostele, ale obyvatelná kuchyň, prostorná a útulná zároveň, se již nezadržitelně rýsuje jako dokonalá sedánka pro naše HaHy setkávání. Úžasný rohový výhled z oken do široširé krajiny ohromí každého. Homolovitý kopec Kumburk (642 m n.m.), kde lze tušit zříceninu gotického hradu. Vpravo od něho  Tábor (678 m n.m.). A úplně napravo se v dáli rýsují Krkonoše...
Klikni pro velký obrázek
Viditelnost dnes velmi ostrá, mraky na šeřící se obloze dramatické, no prostě nádhera téměř románová!Po té, co chlebem vytřeme talíře po vynikajícím gulášku od Pavlovy Hanči, nás sám Pavel provede domem. Ten má několik vchodů a snad ještě více východů. Nakoukneme i do dřevěné chaty, která se na pozemku nedaleko Hradu nachází. I do malé chatičky s palandou v blízkosti ohniště, kde se dají opékat buřtíky i masíčka grilovat. Pavel nezapomene ani na tři funkční záchody - velmi důležité, přijede-li podobná horda návštěvníků jako jsme my.

K spánku se všichni dobře uložíme na postelích či matracích, zatím je nás sedm. Ale zítra se pomnožíme a chceme vyrazit na cyklovýlet. Na Pavlově Hradě se už cítím jako ryba ve vodě. To však nevím, že té vody bude zítra na výletě drobet víc, než všem nám milé jest.
     
Sobota
Jen co posnídáme a dorazí Hrdlička s Jelínkem, tedy Míla s Jarouškem, vyvedeme svá kola z prostorné garáže a hurá na výlet. Po několika dohadovacích telefonátech s Jabloncem o cílovém setkání se sudetskými děvčaty volíme Vysoké nad Jizerou. Projíždíme úžasně zvlněným Podkrkonoším, obcemi Kruh (zastávka u stylového Tuláčkova statku), Mříčná (rodný dům průkopníka lyžování a horské turistiky Jana Buchara, t.č. obývaném přítelkyní Jelínků, s kterou se pozdravíme a prohodíme pár slov), Peřimov, Dolní a Horní Sytová, Roprachtice. Začíná pršet, zprvu jemně, posléze solidně středně intenzivně. Posledních cca 10 kilometrů stále stoupáme.
   
Klikni pro přehlídku obrázků Klikni pro přehlídku obrázků Klikni pro přehlídku obrázků
V restauraci na náměstí ve Vysokém se najdeme s našimi, co přijeli ze Sudet. Rázem je nás tucet zmoklých cyklistů. Chutně poobědváme. Šikovná a milá mladá servírka přináší kávu v Jarouškově oblíbené skleničce s ouškem, za což je jí galantně políbena ruka. Rudy dostává perfektní zprávu - její dceři Zuzance se narodila holčička. Hurá, třetí vnouče pro Rudy!    
Klikni pro přehlídku obrázků Klikni pro přehlídku obrázků Klikni pro přehlídku obrázků
Venku stále prší, když se nejkratší cestou vracíme na Hrad. Po silnici přes Semily a Košťálov. Nějak se přihodí, že na hrad přijíždíme roztrháni ve skupinkách. Já v samém závěru dokonce sama. A tak se stane, že zahnu již na Letné ve Staré Pace o ulici dřív a vystoupám po zpevněné šotolinové cestě až k lesu. Odtud dolů úzkou travnatou mezi ploty a tak trochu utajenými zadními vrátky se protahuji na Pavlův pozemek. Tento malý kufírek mi však objasnil hodně souvislostí jak vůbec na Hrad, takže nelituji.    
foto Míša, po kliknutí její fotogalerie    
Postupně se všichni vystřídáme ve vaně. Ačkoliv je nás celkem 13, odsýpá to. Pavlík zatopil a my tak různě po Hradu, kde se dá, rozvěšujeme své zmoklé svršky. Zapíjíme Rudy vnučku a výborně hodujeme.

Zlatým gurmánským hřebem jsou grilované kuřecí steaky a k nim různé dresinky, kečupy, hořtice, no prostě mňam šmajdičky. H3, tedy Hanči, se ukázala jako skvělá kuchařka (i bábovka a jablkový závin od ní vynikající), přestože se tomuto označení sama brání - prý raději maluje.
Nakonec dojde i na tanec. V disko rytmech se vlníme, podupáváme...

Neděle (Hynek)
Hradní pán nás nechá vyspat i nasnídat. Sílu totiž budeme potřebovat. Nejdříve na výstup na "sopku" nad Hradem, odkud je vidět celé království. Pak rádi spálíme nějaké kalorie při malé pomoci na stavbě Hradu.
     
Na vědomost se dává, že hradní pán má veselé přátele a žádné suchary. A jelikož Hrad nájezd spolku HaHy vydržel, budeme se rádi vracet.
  Klikni pro přehlídku obrázků  
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy