Kolo a loď

17-25.5.2013
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura a doplňky Hana
Foto Hynek, Ilona, Jašesta, Miluška, plodná Míša: Brač, Hvar, Korčula   video bicí

Interaktivní mapa
Postel a kuchyň jede s vámi - na lodi. A většinou je každý den na jiném ostrově. Na nás zbývá jen přejet z přístavu do přístavu a vykoupat se. Karel K2 nám zajistil, že celá loď byla jen pro členy HaHy a jejich spřízněné duše.

17.+18.5. (pátek+sobota) 46km/757m nastoupáno
I celý autobus je jen pro nás - můžeme se tedy vrhnout na Mirka, vždyť má narozeniny. V sobotním ránu již projíždíme nad Splitem a v Jesenici se nalodíme. Úvodní oběd je famózní. Ve 14:25 přistáváme v Pučišči na Brači (lom na mramor, kamenická škola) a za 20 minut již máme osedláno a přes Postiru dojíždíme do Dolu, kde poprvé chutnáme Bolsky Plavac (červené). Douška: manžel Denisy Honza, si visačku ODPRDOS u sedla vykládá jako ODporně PRdící OSoba.
   

19.5. neděle 95km/1589 m
Dnes přejíždíme Brač do Bolu přes Vidovu goru (nejvyšší hora chorvatských ostrovů). S Hanou volíme variantu přes Supetar, kde nás překvapuje množství lidí v kostele, ani se všichni nevejdou. Za Supetarem a Sulivanem navštěvujeme památník bojů z roku 1991 a jako ostatní (po pivu se sochami v Dolním Humáči) navštěvujeme "Bračskou Pravčickou bránu" - Koloč u Neržišće.
K večeři je makrela, při večerní besedě probíráme účetnictví a způsob vypouštění odpadu z lodi.
Hrdinka dne, Marcela byl řádně ohodnocena BUM BUM.
 
KOLOČ, to červené dole a okolo jsou lidé (foto Míša)

20.5. pondělí 58km/1021m
Na ostrově Hvar se vyloďujeme na Starém městě (Stari Grad) vyjíždíme na hřbet ostrova po velice kvalitní silnici. Z vrcholku nás vede MTB RUTA EXTREME (normální kamenitá cesta) okolo opuštěné vesnice do Milny, kde si všichni dáváme polední koupací nudistickou pauzu, ve Hvaru pak v přístavu kávovou a pivní pauzu. Znovu přejíždíme hřbet a přes malebnou (nemám to slovo rád, ale skutečně tak působí) krajinu dojíždíme na večeři do Jelsy.
Jana si cestu zpestřuje defekty. Ale není to asi tak velká zábava, kupuje ve Starem Gradu nový plášť.
 

21.5. úterý 67km/995m
I když nás Petr varoval, lákáni Lenčiným vyprávěním, museli jsme do toho tunelu (Pitve->Zavala) vjet. Půjčená Miluščina čelovka svítila, ale někam nahoru. Hana také křikla "bojim", také jezdila auta z obou stran, také byla TMA tmoucí, také jsme jeli na koloběžku. A také jsme dojeli. Nedoporučujeme, abyste to také zkoušeli. Obhlížíme nový kostel (s WC), koupeme se na pláži, která je jen pro nás, stoupáme nad tunelem a po pivě v Selci dojíždíme do Sućuraje.
Jana si nedala pokoj a zase, i s novým pláštěm, defektovala. Večer se naší lodí (nikoli přístavem) prohnala smršť. Jméno měla Bilinkovač. Tančili jsme do 01:01, místo večerníčku Karel vyprávěl bajky.
 

22.5. středa
47 km/910 m
"Zítra by mohly být i TŘÍMETROVÉ VLNY, pojedeme proto už v 7 ráno". To bylo teorie. Jináč je ale všechno jináč, říká náš kamarád. V 7 ráno začaly pokusy o nastartování. Asi na šestý se to povedlo. Motor nechcípnul a loď doplula do závětří v Korčule. Přes další dvě lodě jsem vyložili kola a naplánovali si raději kratší výlet směr Pupnatska Luka. Vlhkost tohoto výletu byla vyšší. Část jsme trávili i jako pivaři-flaškaři před sámoškou, která ve Františkovi vyvolala způsobem obsluhy reminiscence na socialismus.
Večer se všichni vrhli na jubilanta Jardu a on se pak vrhl ve víru tance na všechny ženy. Spokojenost byla oboustraná, vlastně VŠEstranná. Diskotéka (empétřitéka) se vydařila.
 


23.5. čtvrtek
20km/200mm
Prší relativně málo. Zato fučí moc. Na výpravu vyjíždí jen FRAM, my s Hanou v Korčule keškujeme, na lodi se hrají hry. V poledne je vyhlášen polední klid (četba, karetní hry). Když se oblékneme na výpravu, začíná lejt. Je to ale poslední dešťovka, po 16:00 naše kola frčí do Lumbardy, kde můžeme pozorovat souboj moře s pobřežními skalisky.
Večer pod vedením Petra je založena bicí skupina HaHy bend. Nástroje si půjčujeme, jen Marcela je věrná svému vejci.
 


24.5. pátek
42km/1284 m
Kapitán nám dopřál větší výhled, do Podgory to vzal s trochu větší zatáčkou. Po 12:00 začínáme stoupat směr Jura. Na vrchol dojíždí jen Mirek a Helmut, ostatní otáčí dříve, vítr je skutečně krutý.
Večer v Makarské se ale už můžeme koupat. Večer se naposledy procházíme a ukládáme do paměťových stop atmosféru jaderského přístavu. Jdeme spát, jako jindy v 01:00
 


25.5. sobota
68 km/821 m
Opouštíme loď a přejíždíme do Omiše. Poslední výlet je směrem do vnitrozemí, jedeme podél Cetiny, objíždíme vodní elektrárnu, nakupujeme víno a olej. Fotografujeme rozevřený klín hor, kde se spojuje vlhkost řeky s mořem v Omiši. Sbohem, Chorvatsko!
 

(Lidé se po kliknutí zvětší)
   
 
A to je FAKT KONEC
 
     
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy