Babí hop
a ledopády

02-03.02.2013
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura a doplňky Hana
Hynek Fotogalerie
Jašesta Hop, Ledopády
Miluška Fotogalerie
           V I D E O
Interaktivní mapa
Listopad 2012 - Hoštice, prasečinky u Františka:
"Haló, haló, blíží se maškarní Babí hop, již první únorovu sobotu u nás v Jablonci bude! Za co se ustrojíme, za co půjdeme? Za žáčky-poškoláčky nebo spartakiádní cvičence?"
"Kdo by byl učitel/učitelka? Jašesta nebo Zlatka"
"Ježíšmarjá, červený nebo modrý trenky a v nich ta moje pr... Dovedete si to vůbec představit?"
"A seženeme všichni cvičky jarmilky?"
"A co jít za něco úplně jinýho? Co třeba něco vzdušnějšího, co třeba... mlha Jizerských hor? Stačí kus staré záclony a kluci mají přece ty bílé overaly, co v nich šokovali na Ohři... "
Ticho. Ovšem jen chvíli.
"No to je teda... Věc jasná nejjasnější! Za mlhu Jizerek půjdeme!"
"A každá mlha se bude motat kolem určitého kopce, hory, vršku... "
"Já si zamlouvám Holubník!"
"Tak já Bukovec."
"Frýdlantské cimbuří nechte Karlovi."
"Mně se líbí Ptačí kupy. Jo jo, chci Ptačí kupy."
"Krásná Máří, to je taky pěkný. Bílá smrt sice poněkud morbidní, o to však zajímavější."
"A co Olivecká Hora? Lenko, nechceš Oliveckou horu?"

Kostky jsou vrženy, vrchy hor Jizerských rozebrány. Hynek, lídr spolku Hahy bude Muhu. Dobrý duch a patron hor Jizerských.
   

Leden 2013 - Sudety, Vorlí Hnízdo, Česká kotlina - mail-korespondence:

"Všichni budeme mít cylindr nebo klobouk. Na něm bude nápis se šifrou, rébusem nějakého Jizerskohorského místa, vrcholu. Tyto jednotící prvky naší party, tedy cedulky vyrobí Míša. Seznam míst a k nim přidělených členů HaHy dodá Rudy. Cylindry slíbila obstarat Míla a kloboučky Míša. Snad to klapne." Hynek

"Hlásím, že už mám bílé cylindry pro všechny chlapce, kteří si objednali, včera jsem osobně vyzvedla. Přikládám fotky, abyste viděli, jak to Jarouškovi sluší :-)."
Míla

"Ahoj HaHy, posílám hlavolam. Je na něm 23 jizerských hor nebo míst. Cedulky s hlavolamy jsou nakreslené na tvrdším papíře a mohou se zavíracím špendlíkem připnout na klobouk, cylindr či kamkoliv na kostým. Číslíčko u hlavolamu je nadmořská výška vrchu. Muhu číslíčko nemá, ale to taky není hlavolam, nýbrž ochránce hor z mlhy (tedy z nás) povstalý. Ještě bych potřebovala spočítat kolik je žen, abych mohla dokoupit klobouky."
Míša

"Tedy Míšo, ty cedulky jsou NÚ, jako od profesionála. Nemohu se dočkat, až připnu."
Iva

"Nádhera. Míšo, neznal jsem Tvé qality."
Kalimero

"Také jdu chválit, jak jsi úžasně šikovná, Míšo. Jen asi mou malou představivostí jsem dva rébusy nepoznala. Škoda že nejsi blíž, poradila bys, jak na sebe naaranžovat záclonu."
Efka
 
"Dnes jsem vytvořila svoje pojetí mlhy. Hynek vyfotil a vy hodnoťte."
Hana

"Dost dobrý... v mlze vidím... někde v dálce... že by to byl Holubník?? Jsi pro mě inspirací, lezu po podlaze a stříhám a stříhám, snad vystříhám mlhu."
Lenka

"Hezké mlžné cáry, chtělo by to bateriový ventilátor, aby cáry nevisely zplihle. Musel by být asi s větším výkonem a kdo by za sebou tahal akumulátor."
Kalimero

"Haničko, sluníčko, obtěžovalo by Tě moc, kdy by ses u vás koukla, zda-li ty samé bílé botky, cos nedávno sehnala, náhodou ještě mají? A případně mi je koupila? Máme stejné číslo bot. Zdraví a děkuje Iva, bosá mlha"
"Navrhuji po Babím hopu nedělní výlet do Kyjovského údolí za ledopády. Ptal jsem se v informačním středisku, zda jsou a budou ledopády. Dostal jsem odpověď: Pokud bude mrznout, tak zaručeně ano. Ptal jsem se též u nás v prodejně s hudebními nástroji na tvořič mlhy. Asi jej budou mít k dispozici. Cena s náplní je cca 1000 Kč. V pondělí budu mít podrobnosti."
Hynek

"Kamarádi, mlha jizerská nám, bohužel, trochu prořídla, na vině jsou hlavně choroby. Mlžit půjde celkem 16 kousků, sraz nejlépe v sobotu odpoledne u mě. Budeme oblékat, ladit, popíjet u mě nebo u Efky. V neděli počítáme s ledopády."
Mirka

Únor 2013, den druhý, sobota - Jablonec na Nisou.
Babí hop a družný skok, hudby tón a mlhy cár,
dívčí cop či bujný vous, v reji tance kmitá pár...
Babí hop a jasný smích, nejít v masce byl by hřích!

Přesně tak nějak to bylo :-) Náramně jsme si užili už u Mirči v novém bytečku, který se přeměnil v hlavní předmaškarní stanoviště. Strojení, dolaďování a těšení se na samotné vyvrcholení bývá stejně nejlepší. No a pak jsme se beztrestně a dokonale vyblbli, vyhopsali, vytancovali. Naše Mlha byla kreativní, hustá, uměla se i válet a padat s vrcholů Jizerských hor až do tanečního sálu jabloneckého Eurocentra. Mladý upíří pár tancující vedle Mlhy přelouská cedulku s rébusem Ptačí kupy a prohodí: "Hele, tady jsme při čundru v létě spali... ". Nejúžasnější je ovšem Muhu/Hynek. Brilantně barevná kompozice (odstíny od kobaltové modré přes azurovou až do zelenkavé v kontrastu k mrtvolně bílé), originální čelenka s přírodně zdobnými prvky větévek, opakující se na hřbetech rukou. I nese se Muhu důstojně v oparu své věrné mlhy, která ho formuje, vytváří a kterou on chrání. Díky výtvarně nadané kamarádce, jež na sebe vzala roli hlavní maskérky, upoutává Muhu zaslouženou pozornost. I “tvořič mlhy” byl a čas od času vypouštěl obláčky dýmu... Kapela hrála dost dobře a zpěváci pěli jak o život. Na přání pestrého zástupu maškar se přidávalo a přidávalo, až jsme se na kutě k Mirce a Efce dostali o půl čtvrté ranní...
Zmátořili jsme se však a dle plánu se absolvoval i nedělní výlet. Tři auta to zvládla až ke Kyjovskému údolí. My pěšky pak obešli dostupné ledové atrakce – v Jeskyni víl jsme zapálili svíčky a postupně obdivovali Betlém, Varhany, Velký sloup a Oponu. Místy to trochu klouzalo, ale skoro 20 kilometrů se zvládlo v pohodě, s nadšením a úsměvem.
Sdružení přátel Jabloneckých pasek bude s pořádáním oblíbeného Babího hopu s velkou pravděpodobností pokračovat. Celičký rok máme o čem přemýšlet (abychom nemuseli svá pozadí soukat do modrých či červených trenek). Roztáčet mozkové závity a lámat si hlavy – v čem si příští zimu v Jablonci zahopsáme, na co si vlastně budeme hrát... ?

P.S. Od našich fotografů vyšly pěkné snímky. Po shlédnutí jednoho kolektivního fota okomentoval atmosféru obrázku náčelník mělnického Cykloklubu Mike takto: "Zřejmě uzrál čas založit divadelní spolek."

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy