Hrstková POLÍFKA
a důl Mayrau

22.-24.06.2012
Autor textu Foto / video Ostatní
Iva
Korektura Hynek a Hana
Hynek Fotogalerie
FraM  Foto Rajče
Interaktivní mapa
Letošní Kralupskou polífku pojali její organizátoři víkendově - víc jak polovina účastníků se sjíždí k domku Japonce H6 již v páteční podvečer. Dlouhé dny začínajícího léta jsou vlahé, sedí se na zahradě pod přístřeškem. Po Táchovic pekáči vuřtů na pivě se jen zapráší, taktéž za roládou od H6 (slíbil, že podobná bude i v sobotu večer). Skvěle chutnají nejrůznější buchty sladké i slané ze Sudet, Bolky i Kralup. Taky pivko a vínka či slivovička. Řeči příjemně plynou, obaleny smíchem, tak nezbytným pro spolek HaHy. Dokonale zapadnou i pozvaná děvčata - Laďka z Jablonce a kralupská Ilon. Ta cestou k H6 stihne velký luskový lup a tak navíc chroupáme sladký hrášek. Svatojánští broučci nám k tomu svítí a všude kolem to letně voní v příslibu věcí příštích.

Do desáté dopolední dojedou ostatní - z nedaleké Prahy, Neratovic a Hoštic. Je nás rázem 22, nejvzdálenějším účastníkem bude Karel 2 z Frýdlantu. Po startovním kolektivním fotu vyrážíme na předpolífkový cyklovýlet. Peleton uzavírá H6 - pečlivě hlídá, aby se nikdo neztratil. Zatímco v čele cyklistů Karel 1 míří na sever a zahajuje poměrně výživně terénem - polňačkami se dostáváme nad město.
Kralupští zde v zimě běžkují, napadne-li čirou náhodou trocha sněhu.
Míjíme Uhy a ohromné centrální úložiště ropy. Projedeme Novými Ouholicemi a stavíme při hospodě ve Starých Ouholicích. Mají ještě zavřeno, ale naši hoši pivo celému spolku HaHy odpracují - pomohou postavit stánek občerstvení k odpoledním závodům hasičů. Do Veltrus jedeme po starém mostě, švihneme to kolem Veltruského parku, dále přes Zlosyň, Úžice, Odolenou Vodu a už už brzdíme... Na Dolínku v kolibě. Jsme sice zvyklí na dolínské čtvrtky, ale i v sobotu Gambáč jedenáctka i desítka chutnají výtečně! K tomu i něco k zakousnutí, ale ne moc. To aby zbylo místo na Polífku... Do Kralup se vracíme přes Postřižín, Zlončice, Chvatěruby. Zde odbočíme na cyklostezku, chvíli podél Vltavy, přes centrum města a hurá do Táchovic zahrady!
Podobně jako vloni zde slaví soused Jirka narozeniny. Tentokrát však neujídáme z jeho grilovačky, máme svou pochoutku v táchovské režii... Jako kobylky se vrhneme na teplou, voňavou a chuťové buňky uspokojující grilovanou farmářskou slaninku. Na křupavě měkký chlebíček a hořčici k tomu... Mňam a je po všem. Kdo zaváhá, neže...
Jako dezert poslouží pár jahod, lusky. Hoši ještě pomohou se stavbou mostíku, zamáváme zahradě a už odhazujeme bicykly u H6. Zde nás vítá Lenka, která přece jenom dorazila.
Prý mimo jiné zkontrolovat, zda-li Bára, dcera H6, dobře polífku ohřívá... Ano, už je tady opravdu zlatý hřeb večera - Kralupská polífka. Tentokrát se Jana rozhodla pro hrstkovou. A uvařila ji skvěle. Ačkoliv naplněn velikanánský hrnec až po okraj, rychle se po Kralupské polífce zakouřilo a ani malá lžička nezbyla. Tak výborně chutnala letošní hrstková... Stejně výborně se bavíme, broučci svatojánští opět svítí. Snad ještě víc a silněji jak včera... Aby ne, vždyť Svatojánská noc, plná kouzel, magie a nadpřirozených sil klepe na dveře... Ach ty divoženky z HaHy, čůzy, babizny čarodějné, ani v noci o svátku Janů, Jeníků, Honzíků nedají pokoj! Anebo právě proto - za hurónského pokřiku se ženská část HaHy odebéře do ložnic v patře, aby zbudila všechny oslavence toho pěkného křestního jména, vlepila hubanec a od srdce popřála ;-)
Je neděle, už po Polífce a jedeme na výlet. Jak jinak než kolmo - cíl cyklovýletu je všem jasný: Dostat se do hornického skanzenu, do dolu Mayrau a vykonat zde konečně důkladnou prohlídku (jež znemožněna před 2 roky, kdy důl obsadily modelky v rouše Eviným a fotografovat se takto nechaly). V Otvovicích nám Kralupští ukážou nové bydlení zdejší rodačky, několikanásobné české zlaté slavice Lucie Bílé (je to ve stráni vpravo). V Zákolanech vzpomeneme našeho druhého "dělnického" presidenta Antonína Zápotockého a ve Vrapicích se napojíme na Kladenský cyklistický okruh. Abychom ho vzápětí ve Švermově opustili. A to už jsme ve Vinařicích, před vchodem do areálu dolu Mayrau (viz Toulavá kamera). Stačí jen sfárat... I když "Cestičku k Mayrovce"
nepějeme, zaujala nás silná autenticita celého skanzenu. Líbilo se asi i Báře Kalimerové (po prázdninách už druhačce), s tatínkem dodatečně dorazivší z Prahy. Po exkurzi vypadala jako blonďatý horníček, jež právě vyfáral ;-). Pobyt ve skanzenu trvá docela dlouho - 3 hodiny? Máme už hlad, tož po prohlídce upalujeme k hospůdce s venkovním sezením ve Stehelčevsi a pořádně se nadlábneme.
S plnými žaloudky dost spokojeni hodnotíme letošní Kralupskou polífku. Jako kolektivně víkendová akce se povedla velmi, laťka nasazena vysoko. I přemýšlíme už, jaká bude v Kralupech polífka o příštím čase slunovratu a těšíme se, těšíme... :-)

Taková pěkná tečka
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy