Slunečný Burčáktour

24.-29.09.2011
Autor textu Foto / video Ostatní
Hynek
Korektura a doplňky Hana
Hynek Fotogalerie
Video:kuchyně (avi, wmv)
Interaktivní mapa
 
Letošní ročník bude dobrý, cukernatost je vysoká, slunce přeje hroznům na pálavském vápenci. Jestli tomu tak je, jsme i letos byli zkontrolovat v okruhu, jehož středem byla Perná. Byla to velice příjemná kontrola.    
"Za Poysdorfem, směrem k české hranici se Weinviertel vlní jako koberec, na kterém někdo uklouzl. Svahy jsou pokryty řádky vinic, které tvoří řetízkový vzor a obce leží jako setřeseny do záhybů širokých údolí. Jedno z těchto údolí se jmenuje Herrnbaumgarten... Pohlíží na svět chytře z mírně šikmého úhlu. Neustále vesele balancuje mezi myšlenkami majícími hlubší smysl, milou profesionalitou a laskavým nedorozuměním. To činí život podstatně zábavnější a nefunguje vůbec špatně." - převzato z materiálů z Nonsea, na které nás upozornila Eva.

 
Po překonání hranice střežené jen včelami a tradiční ochutnávce hroznů ve vinici, která tomu svými plody různých odrůd i nápisem vyzývá jsme dojeli k Nonseu, muzeu ve stylu Járy Cimrmana. Zaplatili jsme 5.5€ (v ceně je ochutnávka místních vín), vstoupili a začali se smát:    

Tužka pro masochisty

Kopírovací tužka

Domov důchodců pro pastelky
 součást akce "odepsán s pietou"

Hřeben pro napůlplešaté (pro každý vlásek jeden zoubek, ohleduplný k účesu) / hřeben pro úplnou pleš (pro nostalgiky)

Čajová konvice pro masochisty. Příjemně horká

Tříkolka (vlastně čtyřkolka) pro dvojčata. Takto už od malička nikdy nepojedete stejným směrem.

Exponátů jsou desítky, jeden lepší než druhý. To ale není vše. Následuje vstup do starého obchodu, ochutnávka vín a na závěr tři kuchyně, každá z jiné doby (video: avi, wmv).
   
Po projetí mezi místními sklípky jsme potkali jinudy jedoucí MaVr a traktory - historickou jízdu, kterou jsme už předloni viděli. Teď jsme si je mohli prohlédnout zblízka.

Zpáteční cesta přes Falkenstein nám v dáli nabídla další hrad (návštěva 2012?), písčitou vložku na budované cyklostezce, přistávající balon. Sečteno 68 km dálkových a 783 výškových.
   

 
   
Na 25. září byly naplánovány rozhledny (splněny částečně) a Václavské hody v Přísnoticích - splněno.

Nad Zaječím jsme hledali rozhlednu a našli telekomuniční stožár. Pod ním ale byly "štafle" ze kterých byl 360°rozhled. U kostelíčku padla (v nulové rychlosti) Marcelka. Majitelé SPD vědí proč.
Ve Velkých Pavlovicích na hospodě Vinium visela cedule Cyklisté vítáni a stolky vyzývaly "sedni si". Číšník ale venku nechtěl obsluhovat. Pak objednávku učinil JAŠESTA a on si to rozmyslel.
Vyhlídka u Staroviček byl vstřícnější. Svým rozhledem i ukázkou ODRŮD vín a způsobu jejich vedení. Víte, že je víno ANANAS?
Za Hustopečemi padla Jana. To už bylo ve větší rychlosti, ale naštěstí ne na hlavu. Zdeněk pro jistotu přivolal sanitku. Večer se už obě padlé ofačované děvy usmívaly.
Pak ještě defektoval Suchý (už máš, Honzo nové pláště?), ale i tak jsme skvěle zpívající mužský sbor (60+) i krojovaný průvod v Přísnoticích stihli (video: avi1 + avi2 nebo wmv1 + wmv2).
S povinou zastávkou na burčákové čerpací stanici v Ivani cesta vydala 76 km/473m.
   
     
Zájezdem do Bulharska jsme zahájili jízdu 26. září. "Náš" Bohouš byl na místě a burčák měl. My měli radost. Ta se umenšila zavřením cesty k obelisku. Zanevřeli jsem na objekty led-val areálu a zahnuli na Podivín. A tam se najedli a napili. A bylo líp, jen trochu ospale. Rozjeli jsme to a rozkochali se. Rozhled z kapličky Hradištěk (základní kámen 1945, stavba 2002) stál za to.
Ještě lepší byl zážitek z kopečka s vinnými průduchy ve Vrbici (už jsme zde byli 2002 s dežaváky).
   

Statistika 80km/640m

Teplý vzduch kouzlí
 
Dvacátý sedmý zářijový den jsme provedli inventuru objektů v lednicko valtickém areálu a účastnili jsme se natáčení filmu ve Valtickém zámku (nás nezabrali, kamery mířily na prince, jejich chyba). Areály jsme zkontrolovali i zevnitř. Poprvé jsme byli uvnitř Randevous a poznali daleké výhledy z vrholku Apolonóva chrámu. Hubertovi psi neutekli, Tři grácie stále drží pospolu a Lednický zámek si svlékl lešení, v Rybničním zámečku stál sídlí Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně a vědecky pracuje (to jsme nekontrolovali).    

Odsud víno musí být dobré

Odsud jsme volali Míše:
Co děláš v práci?

Pohádka bez nás

65/658 (km/m)


 
Na sv. Václava jsme dojeli k Obelisku zezadu. Při tom docházelo k vědeckým rozpravám přírodovědným (vokousal to bobr?) i matematickým (je možno na základě podobnosti pravoúhlých trojúhelníků určit výšku obelisku dle  stínu vrženého obeliskem a vrženého Honzou?). Beseda mohla pokračovat i v restauraci "U koní", kde byla extrémně pomalá obsluha a rozvařená rýže. Na stížnost pronesenou JAŠESTOU servírka hned o 50 Kč snížila cenu.

Tečkou byla návštěva hraničního zámečku.
   
 
A fototečkou je Jašestův obraz slunečních lidí Pozdrav létu:
 
   
Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:

Na hlavní stránku HaHy