Slovinskem s varnou konvicí
(a na kolech se stanem)

Autoři textu Foto a video Ostatní
Hynek a Hana Hynek
Fotogalerie
Video náměstí Terst
Interaktivní mapa
Mapa cesty s obrázky
Terst panoramaticky
 
Statistika
Ujeto 639 km, nastoupáno 7200m.
Hmotnost zcela naloženého kola Hynka 30 kg
Ceny kempů od 5€ do 9€ za osobu a noc, někde 1€ za stan, 0.5€ na teplou vodu
Jídla v restauracích 5-8€ (jednou omylem 12), pivo 1.5-2€/velké, víno v rodinném kempu 8€/litr

Chtěli jsme "na těžko" projet Slovinskem od rakouských hranic k moři a pak se přes Ljubljanu vrátit zpět za týden (pá-so). Auto jsme nechali na parkovišti u pošty a hasičů v klidném městysu za Villachem, Radendorf, těsně u začátku stoupání přes Wurzenpass.
S sebou jsme měli zalévací nudle a polévky k tomu stačí v kempech použitelná varná konvice. Obědy byly chleba/veka + paštiky/rybičky/salám/sýr, večeře ty zalévačky nebo návštěvy místních restaurací.

Protože má psadla (odvozeno od mluvidla) nejsou tak vyvinuta jako u Ivy-psavky, popíšu plnění cestovního plánu obrázkovým leporelem s komentářem (větší obrázky najdete ve fotogalerii, k dispozici je i mapa s umístěním kempů):

Pátek 11.9.09 36 km,1360m. NAHORU



Začátek byl hustý. Plně naložení jsem se zakousli do Wurzenpasssu, naštěstí těch 18% bylo jen někde. Přiznáváme se též k tlačení. Ono se totiž pak nešlo do kopce rozjet a při komíhání v pomalé jízdě hrozil střet s hučícími motorkáři a auty.
Po radostném sjetí do Kranjske Gory (800m) jsme pečlivějším studiem zjistili, že horší stoupání nás ještě čeká na Vršič. Číslované zatáčky s nadmořskou výškou nám určovaly, kolik zbývá na vrchol 1620m. Díky špatně uloženém číslu do své děravé paměti jsem se třikrát radoval, že jsem těsně pod vrcholem. Sjezd studený, výhledy krásně zlověstné, kemp Trenta se vynořil přesně v okamžiku počínajícího temna. Kempař umí česky, to je ale jasné, vždyť v restauraci je ze sedmi hostů šest Čechů.



Sobota 12.9.09 106 km,1040m ZA PIVEM



Vody bylo všude dost

Od rána jsme si užívali plodů včerejška, bože, jak krásně se pozvolna dle modré Soči klesalo. Jeden z nejkrásnějších úseků cesty.
V Kobaridu k obědu pivo nemáme, zato nacházíme kostel se socialistickou(?) výzdobou. V Tolminu (kde uhýbáme z hlavní) se až ve třetí hospodě ujišťujeme, že mají točené. Z jídelního lístku objednáváme nejlacinější - je to nealkoholický lahváč.
Pivo Gambrinus nás čeká v cili - v kempu Lijak u Nove Gorici. Dostáváme jej od českých (jak jinak) paraglidistů, kteří zde létají.



Kostel s pracující inteligencí

Neděle 13.9.09 86 km, 840m K MOŘI



Sluníčko přidává sil nejen nám, ale i vinným hroznům, kiwi, jablkům všude kolem nás. Cache nás vede k hradu Rihemberk nad Branikem. Je zavřen. Asi už dlouho. Oběd zkoušíme v Komenu. Pro nás zavřeno, restaurace je plná Italů. Nad paštikou u informačního střediska nás informuje děda, že nejraději poslouchal z rádia českou hudbu, že je nejlepší. A také nám potvrzuje, že iááá (koně umím) jsou skutečně v Lipici. A jsou. A fotím. A začíná pršet. A Hana by chtěla jet pod střechu (300m), ale já fotím. A už je slejvák a jet nejde, musí stačit strom. Musíme vypadat dost smutně - zastavuje vedle nás auta a paní nám nabízí svůj deštník.
Objíždíme Terst, kempujeme před Koperem, k večeři velká pljeskavica a vepřový steak a Leško pivo.



Tudy asi tedy už cyklostezka nevede. Zpátky.

Pondělí 14.9.09 40 km, 300m TO JE DIVNÉ, U MOŘE I PRŠÍ





Prší. Jsme v autobusových zastávkách a jako bezdomovci upíjíme s flašky. Když jen krápe, jedeme. V Koperu k prohlídce města a galerie je suššeji. Stavíme stan v kempu v Izole. Za svého života jsem podruhé na Slovinském pobřeží, dle plánu jsme se chtěli pocourat, pokoupat a dojet do Chorvatska. A prší, stejně jako minule. Už sem nepojedeme.
Čekáme až přestane pršet. Prší. Furt prší. Po rozhodnutí, že jdeme na mikrovlnkovou pizzu do kempového bufetu zjišťujeme, že NEPRŠÍ, ale jen kape ze stromu nad stanem. Objednáváme mořské plody a obyčejnou sardeli. Tu už nemají. Nevadí, dejte jinou. MOC DOBRÁ. Jen nestála 4€, ale 13,20€. Ach jo. Ale byla dobrá.





Hana nepláče, jen poslouchá MP3. Ale nedivil bych se, kdyby plakala

Úterý 15.9.09 63 km, 600m (?) Z TERSTU A DO JAMY NA DOMÁCÍ VEČEŘI

Ráno v Izole Cyklotrasa D8 - souběžná zde s Parenzanou
Terst

To byla noc. Okolo jedné přichází dva Poláci a vedou družný hovor. Na naše pššt odpovídá jeden SORRY, ale melou dál. Po vykouknutí ze stanu zjišťujeme, že Polák je jen jeden, asi nametený a povídá se svým druhým já.
Ráno je ale modré, Hana se koupe v moři, sbíráme své prádlo od vedlejšího krytého karavanu a měníme svá kola na pojízdné sušáky.

Večeře u rodiny DUČEVA
I tudy jsme se šmodrchali na kolech.

Přes celý Koper náš vede skvělá cyklotrasa, napojujeme se na naši známou Parenzanu a jsme v Terstu. Hana skvěle píchá na místě se stínem, rozhledem, lavičkou a vodou. Umí.
Terstkým bílým náměstím jsme nadšeni (video), stejně tak jeskyněmi Škocjanské jame. Skvělou tečkou je kemp a večeře u rodiny Dujčeva. Máme domácí stravu (terina polévky, karbanátky v místní úpravě s bramborovou kaší, víno tekuté i kuličkové), spíme pod stříškou u recepce. Ubytující příjemní, vybavení je nové, kemp se buduje.

Tento den se mi také podařilo vymazat celý telefon. Všechna čísla, všechny aplikace, češtinu... Na simce jsem měl číslo na Hanu - v tomto případě zvláště užitečné. Jezdím totiž s vypnutým telefonem. Asi se ale podařilo mému baťůžku stisknout dostatečně dlouho ta správná tlačítka k zapnutí a resetu... Děkuji Janě a Kalimerovi za pomoc.

Středa 16.9.09 103 km, 550m DO LJUBLJANY PO DÉ JEDNIČCE





Ano, mají ho tady.

Krajinou připomínající českou jedeme po silnicích s menším provozem (dávali jsme pozor na otroky, byli ale ve škole). Když houstne, volíme dle mapy silniční zkratku. Je ale makadamová a vede přes vojenské cvičiště. Jsme ale klidní, celou cestu nás doprovází německý ovčák křížený s huskym. Má výdrž. Ještě, že jsme "psí".
Pak najíždíme na D1. Je to ale cyklistická D1. Ještě není celá, ale pás 3m široký podél hlavní silnice nás dovede až do hlavního města. To ještě nevíme, že cyklostezky vedou celou Ljuljanou a jsou ctěny motoristy i chodci.
Po ubytování v kempu jdeme na hřbitov. Ne na odpočinek, ale na lovení cache a hlavně, abychom viděli díla architekta  Josipa Plečnika. Neumím popsat svůj údiv a nadšení, je potřeba být na místě.
Déšť a tma nás ale vyhání, jdeme na večeři. Poprvé v životě jím žabí stehýnka (asi 8€). Je to jako jemnější kuřecí maso. Ale je tu více kostí a méně masa.
V noci zjišťujeme, že podlážka našeho stanu se stává vodní postelí, a tak v největším lijáku stěhujeme (Hana skoro nahá v pláštěnce) náš Husky-SAWAJ na vyšší místo. Náš stan i vztah obstál bez úhony.





Čtvrtek 17.9.09 37 km COURÁME SE LJUBLJANOU

Plečnikovy stavby, cyklostezky všude, hrad (hezčí zdálky), kavárny, botanická zahrada, trh. Užívali jsme si. Večer hostina (polévka vitana, pršut, sýr kaufland, stolní - v našem případě lavičkové - víno)

Pátek 18.9.09 105 km KOSTELY NAD BLEDEM

Až do Železniky cesta obyčejná. Pak se ale začala zvedat, zelenat, okolo sušárny sena a stodoly, hned se bylo na co dívat. A když byl kostelík, byl i důvod na přestávku. Nejkrásnější výhled by byl od kostela sv.Primoža a Felicijana. I bez rozhledu a v mlze bylo místo působivé.
Od jezera Bled jsme do kempu Dovje dojeli již blikajíce, večer ukončili s Čechy povídajíce.

Sobota 19.9.09 31 km 400m  TEČKA



Slovinsko se s námi rozloučilo cyklostezkou D8 vedoucí po bývalé železnici, ocúnovou loukou, český nápisem Denně čerstvé pečivo v pekárně a tankem na hranicích. Ne, ten už byl v Rakousku.

Vyhodili jsme prošoupané kalhoty do koše, dali si housku, slovinský masový štrůdl, nasedli do čtyřkolky a těšíme se, až zase ve dvou nebo raději ve více obsadíme své dvoukolky.
 



 

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:


Na hlavní stránku HaHy