Ano, V pozadí Ještěd, vpravo Hana, vlevo balíci, NE - balíky

Víkendovky

Nejezdíme jenom do zahraničí, nejezdíme jen ve skupinách, jezdíme si JEN TAK, sami, ve dvou v sobotu a v neděli. A také někdy jen tak chodíme, dokonce i sedíme.
 
Víkend 8-9.8. jsme si Hanou rozšířili na 7-10.8., vždyť jsme jeli do Hanina rodného Chodska. Na páteční výlet jsme vzali Hanina tatínka. V nám všem známém (Kalimero-Brdy 2009) Hamru v Dobřívi netekla voda, opravují vantroky. Výklad byl tedy o dost tišší, komornější a pro nás nahluchlé srozumitelnější.
Dozvěděli jsme se třeba, že dřevěné části hamru jsou z různých druhů dřeva, dle toho, na co jsou použity. Také mi došlo, k čemu je na lopatě žlábek a jak se dělá.
 
Po obědě (kde pobýval v Dobřívi Jindřich Mošna) jsme šli na demarkační linii. Do muzea, které dali dohromady nadšenci pro vojenskou techniku. Jejich pojízdné stroje vidíme ve filmech, například i ve filmu Tobruk, též se účastní akce Bahna. Vojáky nemám rád, technika je ale zajímavá. Auta, tanky, obrněná děla, polní kuchyň - česká, německá, ruská... V interiéru pak drobná technika a vhodně vytvořené vzpomínka na židovské utrpení. Muzeum je kousek od Rokycan a myslím si, že by mohlo být zajímavým Kalimero-Brdským zastavením, nebezpečí je jen v době strávené zde.    
 

Sobotní cílem bylo mletí starých bab na mladé. Původně jsem uvažoval o tom, že bych nechal semlít i Hanu, ale kdo ví, jak by to dopadlo a jestli by mne pak mladá chtěla. Vzpomínáte na rok 2006 a naši návštěvu muzea v Kolovči? Tam  jste viděli onen slavný mlýn, který vznikl sázkou dvou sedláků, kterému se podaří (v kraji bez mlýnů) postavit jako prvnímu (jiná verze říká, že přes noc) mlýn. Ale nebylo řečeno jaký. Vyhrál ten co, postavil mlýn na báby. Jiná verze, o parním mlýnu je na stránkách městyse Koloveč.
Na místě staré cihelny se sešlo 6000 lidí (zdoj), my s Hanou přišli v optimální čas, položili jsme před sebe kola, sedli na trávník a měli jsme z páté fiktivní řady skvělý výhled. Mletí probíhá jako divadelní hra, tentokráte byla inovována návštěvou komisaře EU. Obrovský mlýn přijel tažen dvěma koňmi a začalo mletí. Né každé se povedlo, jednou vypadla malá holčička, jindy z jedné tlusté báby dvě mladé a co se stalo z chlapa, to vám budeme vyprávět.
 Na jedno takové se můžete podívat na videu:VSTUP, VÝSTUP.

   

V neděli jsme se při hledání cache toulali osamoceným pohraničím a vzpomínali na ostatní HaHy, jistě by se Vám tu líbilo, určitě by chutnal steakový oběd v osadě Rybník ve stejnojmenné restauraci s příjemnou obsluhou a skvělým jídlem (Kalimero by mohl porovnat s rokem 2004).
 

 

     
V sobotu 15.8.2009 jsme projížděli  méně navštěvované části Ralska a při té příležitosti zjistili poblíž Mnichova Hradiště zajímavé informace o výrobě kofoly.

V neděli jsme se příjemně flákali. Teda já jsem se vůbec neflákala, prala jsem a téměř celý den stála u plotny, protože synáček dovalil z Polska a přivezl svoji francouzskou kámošku s přítelem.
 

Společně s dětmi s Kolovče Vám máváme a přejeme krásné víkendy kdekoli!
   
     
Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla a text doplnila Hana.
 

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.
Translate this page to:


Na hlavní stránku HaHy