Seskok

V jakém věku začíná život? Když si začínáme plnit přání? V tom případě Haně začal život skokem, tedy tisícimetrovým seskokem a to hned dvojitým.
Letecký den v červnu v Mladé Boleslavi mne až tak moc nebavil. Hana tam byla celé odpoledne. A tam telefonickým hovorem začala cesta na letiště Libereckého paraklubu, který vyvrcholil v sobotu 25.8.2007.
Ve čtvrtek Hana odjela se svým tatínkem (na Vánoce k nám nejede, ale na letiště to není pro fandu letectví problém). Týž den absolvovala lékařskou prohlídku, výcvik, ve čtvrtek teoretický a v pátek už skákali parakotouly.
Z pátek na sobotu Hana spala. Nechápu. Ráno nám připravila snídani, opět v klidu. V devět hodin doprovázím adepty parašutismu k poslednímu  školení. To, co již slyšeli třikrát poslouchají po čtvrté a tak to má být. Následuje seskok z letadla. Ze čtyřiceti centimetrů. Každý vzorově seskakuje a počítá jednadvacet, dvaadavecet... pětadvacet a dívá se, jestli se mu otevřel fiktivní padák a sjel slider nad hlavou (brzdící plátěnná deska). Dotazy, odpovědi, přechod na plochu. Zde opět poučení, jak se chovat. V rozpisu skoků je Hana s další dívkou šestá.

Padáky jsou pečlivě sbaleny, helmy s vysílačkou (jen na příjem) připraveny. Ti, co mají na botách háčky si je převazují lepící páskou, aby se nezachytla šňůra padáku. Ani  Hana nemá sandále, má vysoké zimní boty (v srpnu, takhle oblečenou ji normálně nemůžete vidět, "to bych chcípla", teď to nějak  nevadí.  Pak jde již zaběhlý postup. Kontrola nože na přeříznutí šňůr (toho prvního padáku, kdyby se zamotaly kolem těla). Dvojitá kontrola oblečení (pak se na parašutistu nesmí sahat, naštěstí líbání povoleno) a odchod do letadla s výsadkovým doprovodem, což je zkušený parašutista, který dává pozor, aby nováčci vypadli z letadla v ten správný okamžik a s úsměvem na rtech. To první se daří.
Při prvních výsadcích mají všichni  (ti co ještě nevyskočili, rodinní i jiní přátelé) hlavu nahoru. "Skočil(a)!"  "Padák se otevřel!" "Plachtí!!!"
Ti, kteří plachtí, pak poslouchají pokyny Rendy (šéf letiště) ze země. Musí jim vysvětlit, že letiště, co hledají, je pod nohama, připomenout kontrolu šňůr, kam zatočit. Také si všichni vyslechnou, jak jsou šikovní či šikovné. Před přistáním se natáčí proti větru (v našem případě vánku) a pak všichni musí udělat sounož (muži i ženy intuitivně roztahují nohy), zatáhnout na 50%, pak na 100% a pak se setkat se zemí. Všichni začínají nohama, někdo pak pokračuje (asi z radostí ze styku) zadničku či předničkou. Sundat helmu, sebrat padák a šup s plochy.
Aby to měla Hana zajímavější, tak jedna paní před ní přistává na záložním padáku, jedna ze šňůr toho prvního padáku se dostala přes vrchlík. Přistání v pohodě. Ne tak již aktivní občan Liberce, který hlásí policie pád parašutisty. Při Hanině nástupu tedy jezdí hasiči, lékař s rychlou pomocí pak i policejní vyšetřovatelé. Hana je ale v tranzu, usmívá se, nic nevnímá.

Takto to vnímala ona:
Při nástupu do letadla jsem se natěšeně usmívala a užívala si start i let. V tisícimetrové výšce (z té jsme skákaly) mě radost nějak přecházela. Ve chvíli, kdy Lucka vyskočila a já jsem se přesouvala na její místo, nastoupil STRACH. Dosedla jsem na sedadlo a "zhluboka dýchala". Po pokynu k seskoku jsem vložila nohy na stupačku (trénovali jsme to na zemi) a prostoupila mě čiročirá hrůza. Zařvala jsem: "Néééé, já se bojím" a snažila jsem se instinktivně zachytit okraje výstupu v letadle. V ten moment jsem zavřela oči dala ruce křížem (jak nás to učili) a jemným postrkem opustila letadlo.
Bzíííííííííí, zhoupnutí, pohled vzhůru a nade mnou otevřený padák. Do krve se mi naráz vyplavily tuny endorfinu a moje srdce jásalo: "Dokázala jsem to, já, padák a pode mnou letiště, vpravo Ještěd.... A už slyším ve sluchátku Rendův (šéf paraklubu) hlas ze země: "Hani, všechno je v pořádku, uvolni si řídící madla, letiště máš před sebou." Nádhera, zatáhneš za šňůru a otočíš se. Skutečně to funguje. Mírný větřík kolem mne a pomalu se pohybuju vpřed a zároveň i trochu padám. Je to krásný, užívám si to, přesně tak jsem si to představovala. A už se blíží letiště. Renda mě naviguje na přistání: "Otoč se doleva a udržuj směr přistání" (na zemi je velká bílá šipka). Zem se blíží stále rychleji, ale čekám na pokyn. "50%brždění, 100% brždění" následuje rychle po sobě a měkký dopad na zadek a bok. Safra, bolí mě malíček. Kouknu, je poněkud jinak ohnutý. Rovnám ho a za lehkého lupnutí se kloub vrací do jamky. Balím padák, moc mi to nejde, Přicházející Renda mi pomáhá. Nadšeně líčím svůj strach všem, kteří mě jsou ochotni poslouchat: táta, Hynek, instruktoři...

Před druhým seskokem je několik hodin času, takže stačím všechny zážitky strávit.
A je to tady, podruhé nastupujeme s Luckou do letadla a tentokrát jsme se dohodly, že půjdu první. Start a vzlet již není tak radostný. Obávám se, že se nahoře zase budu strašně bát. Ale je to podruhé a STRACH a čiročirá hrůza, se nedostavují. Úplně sama předpisově opouštím letadlo a snad ani nemám od začátku zavřené oči. Chci pohledem zkontrolovat padák, ale nemohu zvednout hlavu. Nic mimořádného, zakroucené šňůry (na zemi jsme to trénovali), stačí zapérovat popruhy. Totéž mi radí i Renda ze země. A teď si to teprve pořádně užiju, kouknu se vpravo i vlevo, ale radši budu směřovat k letišti, zase takovej borec nejsem. A přistát zkusím na nohy. Malíček mám leukoplastí přivázán k prsteníčku. Vítr mě trošku unáší mimo, trochu to koriguju. Renda mi radí, navádí na přistání, už už se dotýkám země, chci udělat několik kroků, ale jen mávám nohama ve vzduchu. Zase si kecnu na zadek, ale to nevadí, dopad je měkký a nebolí.
O všem, co se stalo před, mezi a potom, Vám budu vyprávět ústně. Těšte se, uslyšíte to ještě mnohokrát.

A mě promiňte, když zrovna půjdu vařit kávu, slyšel jsem to již ke dnešku (3.9.2007) osmkrát.



















A ještě hýbací obrázek
přístání
     
Zapsal a fotil Hynek korekturu provedla a text doplnila Hana.

Sem můžeš psát a reagovat i ty, čtenáři.


Na hlavní stránku HaHy