Švýcarsko

Čtete cykloturistiku? Znáte nejoblíbenější seriál Jak se stoupá do nebe, jehož autorem je hlavně Michal Třetina (dále M1/3)? Chtěli jsme to také vyzkoušet, a tak jsme se s Hanou zúčastnili zájezdu do Bernských Alp. Vedoucím zájezdu byl právě tento muž a také Josef Honz (toho také znáte z cyklo-překonávání And). To vše pod záštitou cykloturistického klubu Mike.
Před odjezdem jsme se nejdříve podívali na cestovatelské informace o Švýcarsku:

Ti z Vás, kteří jste na zájezdu byli a je pro Vás zbytečné číst další povídání, klikněte na kompletní  seznam obrázků, který jsem Vám sliboval.
Fotky od Pavla Hrziny jsou k dispozici na: hrzinap.wz.cz/galerka/
Další budou/jsou na sweb.cz/topovo

5.7.2003 Seznámení

Odjíždíme z Prahy 4.7.2003, autobus je bez klimatizace, někde kouká trošku rzi, ale v pohodě 5.7.2003 dojíždíme do Uetendorfu nedaleko města Thun. Kryt, kde je naše stanoviště je pod školou (mapa). Prostoru je tu spousta. Vše super čisté, umývárny jsou v chromu, kuchyně dobře vybavená. Prostor je klimatizovaný, každý den je chod všeho kontrolován, je 365 dní v roce funkční. Vítá nás pan Linek, Čech který sem emigroval v roce 1968 a je naším dobrým duchem zde. Vždyť se jedná již o desátý zájezd.
Po vystěhování věcí do kuchyně a svých zavazedel se sprchujeme a jedeme společně do města Thun. Před městem mě překvapují rozsáhlá kasárna s řadou připravené techniky. Město je pěkné, projíždíme jej podél jezera a obdivujeme štíty Alp stoupající z jezera.
Večer nám Pepa Honz podává vysvětlení k zítřejší trase. Dle jeho slov nás čeká nejhorší stoupání hned zítra. Spíme v ložnicích pro 36 lidí, ale v jedné ložnici nás je 5-8. Noc byla klidná, nikdo nerušil a nechrápal, ani já. Ujeto 28km. 

Vlek dobrý, kola jdou
rychle naložit

Vstup do krytu pod školou

Chodbička na oblečení
před ložnicí

Tady spíme,

čistíme si zuby,

chtivě koukáme
do kuchyně

Přístaviště Thun

Thun z dálky

Most s dřevěným, pohyblivým
jezem

6.7.2003 Ztracenka

Vstávali jsme v noci (v krytu fakt nejsou okýnka), alespoň tak nám to přišlo. Venku ale bylo modré nebe bez mráčku. Začali jsme včera avizovaným výstupem z Thunu na Goldwil. Vystrašeni líčením ze včerejška jsme v pohodě vyjeli 8 km. Jestli tohle bylo nejhorší stoupání??? Pak jsme cestou bez aut dojeli nad Sigriswil. Tam první rána - defekt na duši Mílova kola. Sjíždíme krásnou silnicí do Sigriswilu - a další rána: duše a drát najednou. Všichni se u postiženého Ivoše scházíme, ale bez Hany. Navíc nám náčelník M1/3 oznamuje, že jsme vychutnávajíc sjezd minuli správnou odbočku a sjeli neplánovaně až k jezeru. Říkám si: "Snad chytrá Hana" nezahnula dolů a čeká nahoře u dohodnutého místa - nahoře u kašny. Dupu nahoru (jinou cestou), abych se tam s MMH (mou milovanou Hanou) setkal. Ale není tady. Jedu tedy proti směru plánované správné trasy.... No nakonec jsme se potkali, jen jsme si oba trasu nahoru dali dvakrát.
Jedeme nad jezerem, hledíme do dáli na bílé čepice Jungfrau (4158), Mönche(4099) a Eigeru(3970). U vjezdu do tunelu (před ním je skryté vojenské zařízení) obědváme.
Přes Waldeg stoupáme do Habkernu, kde nám nad i pod hlavou létají desítky paraglidistů. Šikovné je, že všude podél cesty jsou pítka, kde doplňujeme tekutiny. Krásný sjezd plný serpentin končí v Interlakenu - městu plném "turistického průmyslu". Jedeme se ještě podívat na památník 21 lidí, které při sestupu potokem v roce 1999 překvapila voda po průtrži mračen.
Pak podél jezera hledáme místo na koupačku. Zdarma přístupné městské koupaliště nacházíme v Oberhofenu. Voda Thunersee je z ledovce a tak šup do vody, 10 metrů tam a hned zpět. A pak frčíme do krytu. Hanu asi pohání dopředu vidina točeného piva. To autobus přivezl z Brna. Máme jej několik beček. K večeři dostáváme výborná játra s rýží a obrovským množstvím omáčky. Večer nám Pepa Honz promítá diapozitivy z překonávání And. Ujeto 102 km.

V popředí zeleň,
vzadu sníh

První defekt

Na vyhlídku si domorodci
přivezou autem
 maso a rožní

Tady doporučuji
kliknout na obrázek

Nečekané setkání

My zdravě obědváme
chleba (u tunelu)

Jedno z mnoha
"pítek"

Paraglidisté pod námi
(jako na Kozákově)

"Chaloupky" rozházené
na stráni

7.7.2003 Kýčovitou krajinou k vodopádu

Dnes fakt vstáváme v noci: budíček v 5:30, rozcvičku jsme vynechali, snídaně 5:45, nástup do autobusu po šesté. Nacpali jsme do sebe jeden chleba s tvarohovou pomazánkou, další dva si necháváme na oběd. V Aareschluchtu u Meiringenu vystupujeme z autobusu a třeseme se zimou. Ta nás ale ve stoupání brzo opouští a mění se v pot - a stále do kopce. Až v Schwarzwaldalpu je na chvilku rovinka, kde nás vítá  neustálé zvonění kravských zvonců. A zase šněrujeme nahoru - po pravé ruce zelené vršky, po levé horské štíty a ledovec. Možná by šlo i zapomenout na to stoupání. Hanina poznámka: Je to horší a delší než včera, Michalovi, ani Pepovi se nedá věřit.  A najednou hrom - že by bouřka? Ne, to jen praská ledovec nad našimi hlavami. Při stoupání několikrát děláme přestávky, ne proto že nás bolí nohy, to tedy ani náhodou, to se kocháme a fotíme. V 11:00 makačka končí, jsme na vrcholku sedla Gr. Scheidek (1962 mnm) - zde se před námi otvírají takové "kalendářové obrázky": ledovec, strmé štíty, krávy se zvonci, dřevěné domky, zelená tráva - to dvacetikilometrové stoupání stálo za to.
Dolů se spouštíme pomalu kochajíc se. Uprostřed klesání navštěvujeme expozici dravců a sov. Vstup dobrovolný, podívaná pěkná. Na křižovatce T nejedeme vlevo po silnici ale dáváme se po cyklostezce podél řeky do LauterBrunnenu. Pozorujíc vodopády, které padají z výšky snad stovek metrů na pohled pomalým volným pádem, který dokazuje jejich výšku. V Trimmelbachfäle si u řidiče dáváme kávu a společně s Japonci vstupujeme do skály a obdivujeme vodopád uvnitř. Hučící a vařící voda je ohromující, ale 10 franků za vstup je skoro dost. Na zpáteční cestě nás překvapuje:
- Vrtulník, který kousek (20 metrů) od lidí skládá vedle silnice dřevo.
- Přejezd mostu z "kovových rohožek", kde pod námi v hloubce 50m bouří voda a my nad ní vlastně "přelétáme".
- Jezdec na koni v protisměru (beze střetu a plašení).
Večeře je opět super, vepřové na houbách s bramborami. Kdybychom už nic dalšího nezažili, dnešní etapa stála za to. Ujeto 103km.

Cíl před námi

Smí sem jen cyklisté,
krávy a speciální
úzké autobusy

Kytičky a ledovec

Krávy a ledovec

Cyklisté autobusu dají
přednost. Ale skot?

Smrky a ledovec

Domy a ledovec

Vodopád v
Trimmelbachfälle

8.7.2003 Cestou do pravěku na ledovec

Naše šestice jede pohodovou cestou (roviny, kopečíčky, dřevěný krytý most) přes Wimmis a Frutigen před stoupáním do Kanderstegu. Pepa tvrdil, že tam je to po rovině a zpátky z kopce. M1/3 nám pečlivě ukazuje místa, kde máme uhnout, až se budeme vracet stejnou cestou zpět. Jedeme také 600m dlouhým tunelem. Na konci Kanderstegu je autoubus (tím jela druhá parta), kde dáváme oběd. Nedbáme sudé/liché hodiny, kdy se smí jet nahoru (dopravní značení), a jedeme cestou vydlabanou do skály. Proti nám jede auto a musíme se fakt přitisknout ke skále, aby mohlo projet. Po projetí tunýlku bouřlivý hukot řeky, která se v peřejích žene od vodopádu, předznamenává změnu rázu krajiny. Ocitáme se v začarované krajině. Čekáme, kdy na nás někde ze skal vyskočí nějaká postava z Pána prstenů nebo zatroubí pravěký mamut. Ze skal tečou vodopády na všech (=obou) stranách údolí. Na konci šotolinové cesty u hospůdky necháváme kola a stoupáme přes dvě hodiny k ledovci, který napájí údolní řeku. Po vrcholovém fotu Hana a ledovec se vracíme. Hloupě jsem si s sebou nevzal pití a to mě zmáhá. Doslova dobíhám k potoku a piju a piju a piju. Překonáváme tři druhy přehrazení ohrad pro skot: lanko na rukojeti (vyhákni-projdi-zahákni), schůdky (nahoru-dolu, jak jinak) a šikanu (úzký koridor vlevo-vpravo). V hospůdce u kol si dávám sklenici mléka (3 franky) a přes Michalovu snahu v úvodu dnešní etapy objevujeme nové stezky a kraje (pozn. překladatele: zakufrovali jsme), ale ve 20:05 jsme se 112 km v nohách na místě. Večeře, guláš s kolínky, na nás zbyla.
Večer pan Linek vypráví a zodpovídá dotazy (hlavně Jirky - seniora naší výpravy). Namátkou vybírám zajímavosti:
-Ženy ve Švýcarsku nemají mateřskou.
-Důchod se vyplácí jednorázově - výše záleží na dobrém zaměstnavateli.
-Dost často nezná manželka plat svého muže. Poznámka Hany: Já ho taky neznám.
Na závěr večera se promítá video z akcí klubu Mike.  

(Za mostem vpravo
se chodí čůrat)

Kdy jo a kdy ne.

Hukot řeky se
odráží ve skalách

Ledovec dobyt

Přeměna skupenství

Při pěší tůře je na
co se dívat

9.7.2003 Také tady mají města

Odpočinkový den - pohodová cesta do Bernu. Jedeme společně po málo frekventovaných silnicích a kličkujeme ve městě za Pepou Honzem do historického středu. Sledují nás i američtí vojáci v diplomatické čtvrti. Necháváme kola pod dohledem Pepy v parku a procházíme historickým středem. Zajímavostí jsou na hlavní třídě stolky v každém podloubí. Před každým domem jsou šikmá vrata - dřív vstup do sklepa - nyní vchody do sklepních obchůdků. Prohlížíme si také šlapací autíčko pro dvě osoby. Je také na baterky, na internetu TWIKE jsem zjistil že je jen za 19000,- franků. Stojí stejně jako ostatní kola před Švýcarskou státní bankou - proto je na tom frank tak dobře, když všichni bankovní úředníci jsou cyklisté.
A ještě další zajímavosti:
- velká šachovnice na konci tržiště. Figurky asi 50 cm. Hru sleduje asi desítka lidí, žádného kibice jsem si nevšiml
- celochromové WC (zdarma)  s obrovskou šachtou, jícnem, možností sedátka, vodou na mytí (čuflíku si všimla Hana, já ne). Hana si nevšimla, ale byla Pepou informována. Po ukončení aktu, při zavírání dveří se spustí vodopád, jehož prudkosti jsem se až lekl. (Fakt se stydím, místo popisu kostelů a bernských medvědů tohle...)
Při cestě zpět se poněkolikáté přesvědčujeme o automobilistické ohleduplnosti: Přijíždíme po stezce k silnici. Nemáme vůbec žádnou přednost. Přesto auta zastavují a nechávají nás projet.
Protože je etapa krátká (60km), odpoledne jsme na koupališti, na které máme po celý týden díky švýcarským hostitelům vstup zdarma. Večer jsme jimi také pozváni na večeři. Vítá nás paní starostka, pan Linek překládá. Dostáváme víno a pivo, velice dobrou večeři. K tomu nám hraje místní kapela, takže i tančíme. A sólo má  paní na velkou trubku, která nevím jak se jmenuje (pomůžete, čtenáři?). Naši jazykovou nedostatečnost nahrazuje hlasitý Ivoš. Jdeme ale brzo spát, protože zítra....


Typické...


Bern

Vstup do sklepení

Černý táhne...

Nebo bílý (žlutý)?

Bankovní úředníci do
práce jedině na kole

nebo ve šlapacím
autíčku TWIKE

Klikněte na obrázek a
vyberte si nebe nebo
peklo

Komentář v textu
nahoře

Najeďte myší na obrázek
a uvidíte vedení!

Ňamina

Fakt to ufoukala

10.7.2003 Jaxe stoupá do nebe (a hned třikrát)

Snad nebudu žalován za ukradení nadpisu z cykloturistiky. Nuž pojďme na věc:
Hana se nenechala ráno zlákat mou nabídkou zůstat v posteli s následnou návštěvou vrcholů jiného typu a tak jsme tedy v 5:15 vstávali. Už nám to ani nepřišlo s M1/3 a Pepou Honzem zvláštní.
V 7:30 jedeme na kolech z Innertkirchenu - kam? No nahoru, jasně. Stoupání lze zvládnout, zvláště po včerejším odpočinku. Stoupáme k přehradám, aut moc nejezdí, míjíme přehrady, v 10:30 jsme na vrcholu Grimselpassu, kde u jezírka svačíme a jedeme dál. To, co se nám po pár metrech otevírá před očima je neuvěřitelná šněrovačka dolů a hned zase nahoru. Svištíme do Gletsche a před námi se "cikcakuje" cesta na sedlo Furkapass. Při stoupání se  jako záludné ukazuje klesání k přejezdu zubačky, které nějak neklesá a neklesá. Ukazuje se, že jsme oběti optického klamu a klesání je stoupáním. Upocení v krásném počasí jsme nahoře ve 12:15, tedy před stanoveným časovým limitem 13:00. Tradičně zdržuji fotografováním a obědváním. Cestou dolů potkávám dívku na kolečkových bruslích, která za doprovodu (otec a bratr na kolech) docela rychle frčí dolů. Naši trojici (HaHy + Pavel) dusí vydatný protivítr, který překonáváme jízdou "ve vláčku". Také pozorujeme pečlivou úpravu okolí vozovky, kdy po sekáčích ihned nastupuje další pracovník (správy silnic?) s fukarem a uklízí krajnici. V relativně krátké části mezi Andermattem a začátkem dálnice se přetlačujeme na silnici i v tunelu s auty, ale ve zdraví dojíždíme do Wassenu, kde doplňujeme vodu.
A do třetice nahoru, nic jiného nám nezbývá. Kdybychom jezdili na sluneční pohon, byli bychom na sedle hned, sluníčko nám přeje. Při neprudkém (18 km, 1200m převýšení), stále nudně stejném stoupání vidíme, jak rolníci sekají a obracejí seno, na prudké stráně technika nemůže. Svodidla brání skotu, aby se dostal na vozovku ale ne nám, abychom v nadějí ochlazení přiložili hlavu ke skále, po které stéká v drobných "čůrcích" (jinak to nejde napsat) voda. Pijeme vodu (je tam nějaký nápis o chladičích aut) u jednoho z mála stavení, poslední zatáčky, jsme nahoře a NIC! Až po tunelu se objevuje parkoviště a nápis Sustenpass. Docela studeně to fouká a tak po svačině v bundách jedeme dvacetosm kilometrů z kopce, mimo jiné v tunelu pod vodopádem.
Zvládli jsme to. Je to náš zatím největší výkon: 130 km s vrcholy 2165, 2431 a 2259 mnm. 8 hodin a 25 minut v sedle. Na závěr královské etapy je také královská večeře - kopec špaget s výbornou omáčkou.
Mimochodem, M1/3 dnes zvládl pět dvoutisícovek a také překonal dvoustou dvoutisícovku. My tedy máme zatím tři.


Tunelem se nesmělo,
tady zase náklaďák

Přehrady

Jezírko na vrcholu
Grimselpassu

Dolu a nahoru z
Grimselpassu

a Furkapassu

Dávali jsme na ně
celých 14km pozor

BORCI:
Míla, Pavel, Hana

Armina neznám,
HaHy tam kupodivu nebylo

Nekonečné stoupání

zase kýč...

Tunel neprosakoval

Závěrečný vrchol

11.7.2003 Šumavská (s tanky a mlékem, bez strdí)

Tato etapa má jméno šumavská a název sedí. Jede se spíše lesem, okolo jsou louky a ani nejsou tak moc vidět alpské štíty. Hlavním cílem je domácí farma s občerstvením. Posezení zde je odměnou za předchozí stoupání. To bylo zpestřeno zajímavostí. Slyším rachot vrtulníku a vidím, jak proti mně jede auto s oranžovým majákem. Proč to kvůli vrtulníku? A pak se vše vysvětluje, ze zatáčky vyjíždí dva tanky - to byl ten rachot. A nebyl jsem zaskočen sám, Pavel zase hovořil o hučícím vlaku.
Pod slunečníky, před chalupou zdobenou velkými kravskými(?) zvonci si všichni dávají mléko - takřka přímo od krav. Ty nám ostatně bučí za hlavami. A že mléko chutná svědčí fakt, že jsem vypili hospodu, alespoň z hlediska mléka. Ivoš je chutným mlékem tak omámen, že v opojení společně s obalem od sušenek mačká i dvacetifrankovku a hází ji do popelníku. Naštěstí si toho všimla Klára a zachránila jej před ztrátou.
Z kopce dolů i na následující rovince si tak trochu zazávodíme a odpoledne končíme na koupališti. Na trase Uetendorf, Watenwill, sedlo 1590 mnm pod Selibüelem, Gugisberk, Rigisberk jsme ujeli 68 km, celkem pak ve Švýcarsku 595 km. Třešničkou na dortu tohoto krásného dne byla večeře - řízek s bramborovým salátem (jen Vorlová pokřikovala že by si dala ty včerejší špagety, ale pak to zblajzla, vždyť ji znáte, s chutí k jídlu nemá problémy).


Jirka Tichý čeká,
až dojedou pomalejší

Typická...

Tady jsme (možná)

Raději jsem jel
hodně vpravo

Druhá runda
(myš na obrázku ukáže
dodavatele)

"Kochací" jízda

13.7.2003 Rajóny a domů

V noci byly spravedlivě přiděleny zóny úklidu (jen pan Linek dostal protekčně okna). Nedalo to moc práce a tak jsme mohli okolo desáté dopoledne vyjet. V Thunu utrácíme drobné v hypermarketu, žádné nakupovací orgie se nekonají. Zrovna tam byla ochutnávka zmrzliny, shodou okolností šla Hana okolo třikrát, určitě bychom si to velké balení koupili, kdybychom nejeli autobusem. Zajímavostí na cestě zpět byla skupina lidí (?Turci, Cikáni?), která na parkovišti zabrala řadu stolů a uspořádala vlastní piknik. Do Prahy přijíždíme ráno 14.7. okolo sedmé hodiny.
Děkujeme cyklospolku Mike za super dovolenou se super výkony a všem účastníkům za milou a veselou společnost. Těšíme se na nějaké příště.


Uklízí muži
 

Uklízí ženy

Zmoženi nákupy.
Kuchař Libor je
stále připraven
vyrazit na kole
Po kliknutní myší na všechny obrázky se tyto ukáží větší.

Všechny fotky jsou ZDE.
"Pohyblivé" obrázky (avi):
 - Vodopád1 (2 MB)
 - Vodopád2 (3.5 MB)
 - Krajina nad Interlakenem (4.5 MB)

Fotky od Pavla Hrziny jsou na: hrzinap.wz.cz/galerka/
Další budou/jsou také na sweb.cz/topovo

Piknik

Doplňkové informace:

Zapsal Hynek redigovala Hana

Na hlavní stránku HaHy