Stránka, Ostrá (BOTANICUS)

Nejdříve musím jednou fotkou připomenout návštěvu Lenky a její maminky v sobotu 19.7.2003. Byla to taková pohoda. Vždyť i ten název je takový poetický. Schválně si potichu řekněte Stránka. Pěkně protáhněte to ááá a v dáli nechte doznít to nka. To je pohlazení, že? (Jestli Vás to nepohladilo, tak se při osobním setkání přihlaste, já vám to pošeptám do ouška. Přistupujte k našeptávači jednotlivě, dámy mají přednost, opakovaná návštěva možná.) Snad i ten obrázek navozuje atmosféru, co na místě byla.
Na sobotu 26.7.2003 pro nás připravila program Jana. Možná jste už slyšeli nebo četli slovo BOTANICUS. Ve vesnici Ostrá, která je kousek od Lysé nad Labem je vytvořena (cituji z jejich materiálu) "Historická vesnice řemesel a umění a bylinné zahrady". A právě toto místo bylo cílem naší výpravy.
Sešli jsme se (HaHy+Jana+Zdeněk) v 12:15 (původní plán 11:00) na kraji MB a po rovince přes vojenský prostor Milovice - Mladá s jednou přestávkou na trhání špendlíků a jedním malinkým "zakufříčkováním" dojeli na místo. Dnes se konaly ve vsi Slavnosti čaje. Takřka každý víkend od dubna do září se o sobotách konají nějaké takové slavnosti spojené s vystoupeními. Při nich je do areálu vyšší vstupné (175,- Kč za "dospěláka", při neslavnostech 80,-, při vstupu v historickém kostýmu polovic). Ač je parkoviště upraveno i pro kola, mohli jsem si je dát i dovnitř areálu, za ohradu. Uvnitř jsme se osvěžili vodou z pumpy a začali prohlídku. Podívali jsme se na výrobu papíru, kování hřebíků, točení provazců, výrobu svíček, ... úplný seznam najdete určitě na WWW.BOTANICUS.CZ (mají hezký web, včetně videoprocházky). K dispozici je hodovna (místní výraz), podívejte se na jídelníček, hodnocení musíte konzultovat s Janou a Zdeňkem, dost se v popisu chutnosti liší. V celém areálu se platí kovovými groši (kurs: 1groš=10 Kč).
V rámci slavností jsme viděli také vystoupení orientálního tance, fakýrské představení i s hady a na závěr se podívali na netradičně pojatou hru šermířů (Červená kumpanie), kdy soubory figurek na šachovnici představovali herci. A nebylo to jen šermování, dokonce převažoval chytrý text hry a závěr partie byl netradiční. Celkem jsme na místě strávili dvě a půl hodiny. Jako cíl cesty mohu toto místo doporučit i Pražanům, nemají to tak daleko, asi 35km.
Cestu zpět jsme zahájili nudistickou návštěvou místního zatopeného lomu (bohužel bez fotodokumentace) a občerstvením v Zmrzlinovém ráji v Loučeni, kdy jsme zavzpomínali na Ivu, která byvše s námi by jistě musela zahnat tu sladkost buřty s cibulí v přilehlé hospůdce.


Zapsal Hynek redigovala Hana